Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:22 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Profesori sanctionati pentru abateri

ro

14 Jan, 2004 00:00 1271 Marime text

Nereguli in unitatile de invatamant preuniversitar

In anul precedent au fost evaluate mai multe unitati scolare * Echipele de control ale ISJ Constanta au verificat instrumente interne de lucru si documente scolare * Inspectiile au plecat si de la sesizarile venite din partea parintilor sau a elevilor * La Liceul Teoretic Mihail Kogalniceanu, in urma unei sesizari s-a decis sanctionarea directorului cu avertisment * Un alt cadru didactic pensionar a primit nejustificat din partea conducerii gradatie de merit # In 5% din unitatile verificate s-a descoperit ca registrele matricole nu erau certificate de catre director si secretar * Echipele de control au mai constatat existenta unor mijloace fixe si obiecte de inventar neinregistrate in evidenta contabila, in valoare de 650 de milioane de lei

Inspectoratul Scolar Judetean Constanta a efectuat, in cursul anului trecut, in unitatile de invatamant preuniversitar un numar de 385 de verificari de tip Rodis si tematice. Astfel, inspectii de tip Rodis au fost efectuate in patru scoli generale, doua licee si doua grupuri scolare, iar inspectii tematice in 257 de scoli generale, 78 de grupuri scolare si 42 de licee.Echipele de control ale ISJ Constanta au verificat instrumente interne de lucru, documente scolare, relevanta pentru viata a continuturilor invatarii, optimizarea climatului educational pentru atingerea calitatii, rezultatele elevilor, activitatea profesorilor, formarea continua in scoala, securitatea in scoli, parteneriatele scoala-familie. De asemenea, s-au avut in vedere starea invatamantului si eficienta utilizarii tehnicii informatice si a metodelor moderne de evaluare. Reprezentantii ISJ Constanta au declarat ca nici una dintre unitatile scolare inspectate nu a obtinut calificativul nesatisfacator sau satisfacator. In urma verificarilor s-a constatat ca materialul didactic propriu este insuficient, iar evaluarea se face in continuare prin metode traditionale. Cadrele didactice au fost indrumate in vederea abordarii interdisciplinare a continuturilor si pentru predarea interactiva care sa stimuleze interesul elevilor. De asemenea, s-a observat ca, in general, conducerea unitatilor scolare nu apeleaza la Consiliul clasei in prevenirea abandonului scolar, iar unii parinti manifesta dezinteres de educatia propriilor copii. O alta problema semnalata se refera la insuficienta valorificare a potentialului intelectual si cognitiv al elevului.

Avertisment pentru director

Comisiile inspectoratului au verificat si activitatea a 393 de cadre didactice de specialitate si alte 49 in conditii speciale, respectiv reclamatii si sesizari. In unele cazuri, sesizarile au fost confirmate, cadrul didactic implicat fiind sanctionat. La Liceul Teoretic Mihail Kogalniceanu, in urma unei sesizari s-a decis sanctionarea directorului cu avertisment, iar la Scoala cu clasele I-IV Izvoru Mare cadrul didactic reclamat a fost penalizat cu diminuarea retributiei. Un alt cadru didactic sanctionat de data aceasta cu avertisment era incadrat la Liceul Teoretic "Nicolae Balcescu" Medgidia. Pe langa aceste evaluari, ISJ a inspectat 50 de unitati scolare pentru stabilirea modului in care au fost intocmite documentele de evidenta scolara si actele de studiu. In toate unitatile inspectate s-a constatat concordanta dintre numarul actelor de studii intrate si cel al actelor de studii completate, eliberate, anulate si in stoc. Reprezentantii ISJ au precizat ca in 5% din unitatile verificate s-a descoperit ca registrele matricole nu erau certificate de catre director si secretar, iar in unele cazuri in registrele de evidenta a actelor de studii nu se inregistrau actele intrate in unitate. La unele unitati s-a constatat faptul ca in cataloage existau corecturi nesemnate de directorul scolii. Conducerile unitatilor scolare unde au fost depistate unele nereguli au fost somate pentru intocmirea corecta a documentelor.

Inventar neinregistrat

La sase unitati scolare din judet s-au constatat nereguli in urma unui control care a vizat proiectele de buget, executia bugetara, controlul financiar de gestiune, bilantul contabil si platile in numerar. Printre neregulile identificate se numara sporuri nejustificate la salariul de baza pentru plata cu ora, plati nelegale si neinregistrarea in evidenta contabila a unor obiecte de inventar. Valoarea platilor nelegale si a sporurilor a depasit suma de 20 de milioane de lei. O alta neregula s-a referit la plata eronata a gradatiei de merit unui cadru didactic pensionar la cumul in valoare de sapte milioane de lei. Echipele de control au mai constatat existenta unor mijloace fixe si obiecte de inventar neinregistrate in evidenta contabila, in valoare de 650 de milioane ca plus de inventar. Problemele financiare identificate in toate cele sase unitati scolare au fost corectate fara a se aplica nici un fel de sanctiuni.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii