Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:41 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Problemele Spitalului de Urgenta sunt ca sacul fara fund

ro

31 Oct, 2003 00:00 894 Marime text

Finantarea slaba, datoriile si lipsa personalului, deficiente majore in sistemul sanitar

"Nu ni se mai furnizeaza solutii perfuzabile, care sunt indispensabile in terapia intensiva", a declarat directorul general al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, doctor Gabriela Dascal * Problema feselor si a bandajelor nu s-a solutionat nici pana in momentul de fata * In plus, sectiile spitalului isi desfasoara activitatea cu un personal la jumatate fata de cel optim

Problemele legate de slaba finantare a sistemului sanitar si de imposibilitatea unitatilor sanitare de a-si onora la timp plata furnizorilor de materiale si servicii medicale par un adevarat sac fara fund. Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta, cea mai mare unitate din judet, se confrunta cu mari dificultati determinate de lipsa fondurilor. "Furnizorii care au castigat licitatiile electronice blocheaza aprovizionarea din cauza intarzierilor care se fac la plata acestora. Majoritatea lor sunt furnizori care stiu ca depindem de ei. Spre exemplu, nu ni se mai furnizeaza solutii perfuzabile, care sunt indispensabile in terapia intensiva. Aceste solutii pot inlocui pierderile de sange sau de plasma, ajuta in alimentatie - glucide, proteine -, majoritatea tratamentelor sunt vehiculate prin ele", a explicat directorul general Gabriela Dascal.

Refuz categoric, solutii disperate

Din cauza faptului ca firma care a castigat licitatia electronica pentru furnizarea solutiilor perfuzabile a refuzat categoric distribuirea lor, conducerea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta a trebuit sa apeleze la achizitia directa de urgenta. Solutiile au fost procurate cu ultimele rezerve financiare ale acestei unitati sanitare. Lunar, spitalul cheltuieste in jur de 1 miliard de lei pentru achizitionarea solutiilor perfuzabile. "Noi nu ii condamnam pe acestia, deoarece un sistem nu poate functiona daca nu isi ia banii pentru serviciile prestate", a mai adaugat directorul Gabriela Dascal.

Doua zile fara carne

In ceea ce priveste hrana, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta nu s-a confruntat cu dificultati majore. A fost o perioada de doua zile in care nu s-a mai servit carne, insa blocul alimentar este bine pus la punct fiindca furnizorii sunt mai ingaduitori.Problema feselor si a bandajelor, din pacate, nu s-a solutionat. Firma "Iulia Fashion" refuza in continuare aprovizionarea spitalului. Contractul cu firma a fost intrerupt, asa ca s-a organizat o alta licitatie electronica care, culmea!, a fost castigata de aceeasi "Iulia Fashion". Cu toate ca stia ca spitalul este rau-platnic, firma s-a angajat in licitatia electronica, refuzand in continuare distribuirea feselor si a bandajelor. "Am fost nevoiti sa recurgem, din nou, la achizitia directa de urgenta", a mai subliniat directorul conducerii sanitare.

Colac peste pupaza, personalul este insuficient

De parca toate aceste probleme nu erau de ajuns, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta se confrunta si cu lipsa personalului. Conform afirmatiilor directorului general al acestei unitati sanitare, cele mai afectate sectii sunt Neurochirurgia, clinica exterioara de Psihiatrie si Urgenta sectiei de Chirurgie Pediatrica. Astfel, din normativul de 39 de asistente, sectia de Neurochirurgie isi desfasoara activitatea cu doar 13. "Nu se poate lucra in conditii de securitate cu jumatate din personalul necesar", opineaza doctorul Dascal. Clinica exterioara de Psihiatrie din localitatea Palazu Mare are 75 de paturi, cu un numar optim de 23 de asistente, dar in prezent sectia functioneaza cu doar 19. Urgenta Chirurgiei Pediatrice are un post de asistent neocupat deoarece asistenta respectiva se afla in concediu de maternitate. Conform legii, postul a fost ocupat, temporar, de un alt asistent, insa acesta a plecat la specializare pentru sase luni de zile. "Legea nu ne mai permite sa organizam un alt concurs pentru ocuparea provizorie a acestui post", precizeaza directorul general al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta. Conducerea va inainta o cerere catre Ministerul Sanatatii, in vederea deblocarii posturilor libere.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii