Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:49 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primele rezultate ale contractului dintre RAJA SA şi Utilis Aurel Presură - „Ne preocupă detectarea pierderilor de apă“ (galerie foto)

ro

30 Jun, 2016 00:00 4107 Marime text
 

Pe data de 19 mai 2016, SC RAJA SA a semnat cu firma Utilis din Israel un contract privind detecţia pierderilor de apă prin satelit. La aproape o lună de la semnarea contractului, specialiştii israelieni au încheiat prima parte a acestei activităţi de pionierat în România.
 
Ieri, în prezenţa directorului adjunct al SC RAJA SA, Aurel Presură, şi a reprezentantului societăţii Utilis, Daphna Glazer, au fost expuse primele rezultatele ale acestei activităţi. „Ne preocupă detectarea pierderilor de apă şi lichidarea acestora. De aceea am semnat acest contract pentru detectarea pierderilor de apă. A fost făcută deja prima scanare a municipiului Constanţa, iar acolo unde au fost detectate pierderi de apă, vom acţiona.
 
Urmează alte două scanări: una pentru localităţile Eforie Nord şi Eforie Sud, iar una pentru Agigea, Techirghiol, Tuzla şi Lazu. Cu ajutorul satelitului, sunt detectate scurgerile subterane de apă pe toţi cei 1.000 de kilometri de reţea, scurgeri pe care nu le putem detecta cu aparatura acustică“, a declarat Aurel Presură, directorul adjunct al SC RAJA SA Constanţa. De altfel, ieri a avut loc şi prima intervenţie a RAJA SA pe strada Răscoala 1907, adresă indicată de satelit.
 
Reamintim că RAJA SA a încheiat cu Utilis un contract în valoare de 30.000 de euro. Acesta este o premieră în România şi implementează un sistem de detectare prin satelit a pierderilor de apă, utilizând cea mai nouă tehnologie în domeniu. În acest fel, RAJA va diminua pierderile: de la 30%, cât se înregistrează acum, vor ajunge sub 10%.
 
Firma Utilis a fost înfiinţată în urmă cu doar trei ani şi operează cu succes pe mai multe pieţe din lume, oferind cea mai nouă tehnologie în materie de detectare a pierderilor de apă. Pentru început, sistemul va monitoriza tronsonul de conductă Mangalia - Feteşti, însă, în viitorul apropiat, se doreşte implementarea sa în toate zonele în care operează RAJA SA.

Reţelele de alimentare cu apă, extinse pe o lungime de peste 13.000 de metri

De asemenea, tot ieri, RAJA SA a prezentat etapa de închidere a proiectului „Executarea branşamentelor de apă şi a racordurilor de canalizare în regiunea Constanţa - Ialomiţa“. Prin acest contract, investiţiile au permis unui număr mare de locuitori din 23 de unităţi administrativ-teritoriale să beneficieze de servicii de apă şi canalizare. Prin implementarea proiectului, a fost asigurată protecţia sănătăţii populaţiei şi s-a diminuat considerabil impactul negativ al apelor uzate asupra mediului. Lucrările, realizate cu finanţare comunitară nerambursabilă, prin POS Mediu, sunt localizate în aria de operare a RAJA SA, în mai multe localităţi din judeţele Constanţa şi Ialomiţa: Agigea, Cernavodă, Cobadin, Corbu, Cumpăna, Eforie, Mihail Kogălniceanu, Limanu, Lumina, Medgidia, Năvodari, Ovidiu, Techirghiol, Tuzla, Valu lui Traian, Dridu şi Fierbinţi. 
 
Prin implementarea proiectului au fost realizate 4.638 de racorduri de canalizare în localităţile din judeţul Constanţa şi au fost executate 1.959 de branşamente - 349 în Ialomiţa şi 1.610 în judeţul Constanţa. De asemenea, prin acest proiect au fost efectuate lucrări de extindere a reţelelor de alimentare cu apă cu o lungime de 13.570,8 metri în trei localităţi din judeţul Constanţa - Medgidia, Cumpăna, Mihail Kogălniceanu - şi în două localităţi din judeţul Ialomiţa - Dridu şi Fierbinţi. De branşamente noi pentru alimentarea cu apă beneficiază 11.169 de locuitori. La sistemele de canalizare au fost racordaţi 18.174 de locuitori. Valoarea totală a proiectului este de 37.357.726 de lei fără TVA şi a fost derulat de RAJA SA prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu 2007-2013. Contribuţia Uniunii Europene a fost de  29.473.148 de lei, 3.623.965 de lei au fost alocaţi din bugetul de stat, iar contribuţia bugetelor locale a fost de 334.316 lei. Beneficiarul, RAJA SA, a contribuit cu suma de 3.926.297 de lei.
 
După finalizarea lucrărilor, procentul de populaţie branşată la sistemul de alimentare cu apă a judeţului Constanţa a crescut de la 93,1%, la 97,7%. Împreună cu alte proiecte programate pentru etapa următoare, procentul va ajunge la 100%, realizându-se astfel conformarea la cerinţele directivelor europene. În mod similar, procentul de racordare la reţeaua de canalizare a crescut de la 74,2% la 87,3% şi va atinge 96,8%, cu ajutorul celorlalte programe aflate în desfăşurare.
 
Reamintim că „Executarea branşamentelor de apă şi a racordurilor de canalizare în regiunea Constanţa - Ialomiţa“ face parte din proiectul „Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare în regiunea Constanţa - Ialomiţa“, în valoare de 238 de milioane de euro. Beneficiarii acestui proiect sunt locuitori din 23 de unităţi administrative ale judeţului Constanţa şi ale judeţului Ialomiţa. Investiţiile din cadrul proiectului, finanţat din fondul de coeziune prin POS Mediu, rezolvă problemele de alimentare cu apă potabilă şi colectare a apelor menajere pentru 603.442 de locuitori.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii