Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:46 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarul Ancuța Belu - „Am avut unităţi importante delegate în Mihail Kogãlniceanu” Regimentul 36 Infanterie a sãrbãtorit 105 ani de la înfiinţare (galerie foto)

ro

02 Apr, 2014 00:00 4011 Marime text
La 1 aprilie 1909, prin Înaltul Decret nr. 1459, a fost înfiinţat Regimentul 36 Infanterie „Vasile Lupu”. Ieri, a avut loc ceremonialul militar şi religios, cu ocazia aniversării a 105 ani de la înfiinţarea Regimentului. Activitatea a fost organizatã de Asociaţia Naţională „Cultul Eroilor Regina Maria” din Constanþa, în parteneriat cu Primăria Mihail Kogălniceanu, şi s-a desfãşurat în faţa Monumentului Eroilor Regiment 36 Infanterie.
Au fost prezenţi la ceremonial importante personalităţi din Armata Românã, printre care generalul Constantin Zeca, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, Ioan Toma, comandor în rezervă de aviaţie, alături de reprezentanţi ai trei generaţii de cadre militare în retragere şi în rezervã. Au participat, de asemenea, Spiridon Huchiu, primul comandant al Brigăzii 36 Infanterie, şi colonelul Remus Macovei, ultimul comandant al acestei brigăzi.

Gazda evenimentului, primarul Ancuţa Belu, s-a arătat încântatã de organizarea festivităţilor. Această sărbătoare este un motiv de bucurie pentru localitatea noastră. Prezenţa dumneavoastră în număr atât de mare arată devotamentul, iar existenţa dumneavoastră aici a lăsat o puternicã amprentă asupra comunei Mihail Kogălniceanu”, a declarat aceasta.
Cadrele militare prezente la ceremonie au luat cuvântul şi, printre mulţumiri şi felicitări adresate Regimentului 36 Infanterie, s-au lãsat pradă emoþiilor, depănând amintiri din perioada activităţii lor în aceastã unitate. În acest context, colonelul (r.) Remus Macovei amintea, în discursul său, că din 1974, anul în care a sosit pentru prima datã la Regimentul 36 de la Mihail Kogălniceanu, a acumulat nenumărate motive de a fi mândru de unitatea în care şi-a desfăşurat activitatea. Dintre acestea, a menţionat faptul că Regimentul 36 Infanterie a fost primul din România declarat „regiment de frunte”. A specificat că a câştigat chiar şi locul I la concursul „Cazarma noastră. Casa noastrã”.

„Suntem mândri că am fãcut parte din regiment şi cã putem sta cu fruntea sus în faţa tuturor. La mulţi ani, Regimentul Infanterie 36!”, şi-a încheiat discursul colonelul (r.) Remus Macovei.
Au fost prezenţi, în număr foarte mare, militari sosiţi din Piatra Neamţ, Focşani, Brăila, Galaţi, Bucureşti, Călăraşi şi Mizil. Primarul comunei, Ancuţa Belu, a declarat că „prezenţa reprezentanţilor din bazele militare din toată ţara demonstrează, încă o dată, că am avut unităţi importante delegate aici, în localitatea noastrã”.

A urmat depunerea coroanelor, moment deschis de şeful administraţiei locale, Ancuţa Daniela Belu, urmată de reprezentanţii Asociaţiei „Cultul Eroilor” şi comandanţii Aerodromului „Mihail Kogălniceanu”. Au mai depus coroane la Monumentul Eroilor şi cadrele militare în rezervă şi în retragere de la Constanþa şi de la Ministerul de Interne, dar şi veterani de război.
În continuarea ceremoniei, două persoane importante din viaţa regimentului, primul comandant, Spiridon Huchiu, şi ultimul comandant, Remus Macovei, au înmânat decoraţiuni tuturor militarilor în rezervă şi în retragere.
În încheierea evenimentului a fost prezentat un moment artistic pus în scenă de ansamblurile de dansuri tradiţionale dobrogene, armâneşti şi turco-tătare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii