Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:47 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăria Mangalia modernizează staţiunile Zone de belvedere, alei de promenadă, spaţii verzi

ro

25 Sep, 2013 00:00 4167 Marime text
Primăria Municipiului Mangalia a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa proiectul „Lucrări de amenajare şi modernizare, zone de interes turistic - sudul litoralului (Mangalia-Neptun)”. Proiectul presupune reabilitarea şi amenajarea aleilor de promenadă prin finisarea zonei destinate circulaţiei pietonale adiacente plajei şi crearea unui spaţiu recreativ cu o zonă de belvedere şi zonă verde. Investiţia se adresează unei facilităţi deja existente, respectiv amenajarea şi modernizarea unor alei din staţiunea Mangalia-Saturn.
 
„Având în vedere faptul că aleea existentă este destinată circulaţiei pietonale, fiind ocazional carosabilă pentru echipajele ISU şi SMUD, aceasta necesită elaborarea unei expertize tehnice. În vederea dezvoltării şi modernizării infrastructurii în staţiunea Mangalia-Saturn, se are în vedere atât dezvoltarea şi promovarea unor noi produse turistice, cât şi amenajarea peisagistică. Se urmăreşte astfel creşterea valorii estetice a zonei, dar şi o zonificare funcţională care să ofere confort şi siguranţă. Se propun două opţiuni pentru pentru proiectul de investiţii „Lucrări de amenajare şi modernizare, zone de interes turistic – sudul litoralului (Mangalia – Saturn)”. Prima constă în construirea unui punct de belvedere şi realizarea unei supra betonări a aleii pietonale pentru acoperirea fisurilor existente. Cea de a doua opţiune este de a construi punctul de belvedere, iar pentru aleea pietonală, pe lângă repararea fisurilor existente se propune şi finisarea acesteia cu granit. De altfel, specialiştii recomandă alegerea celei de-a doua opţiuni. Din punct de vedere tehnic se demonstrează alegerea granitului prin rezistenţă mare în timp şi prin rolul protector al stratului suport slab armat de beton. La acestea se adaugă aspectul plăcut al granitului, în comparaţie cu cel al betonului.
 
Pavimente de granit şi mobilier urban
 
Aleea adiacentă plajei care se întinde în prezent pe o lungime de 2.115 metri este, în prezent, o alee betonată încadrată de borduri prefabricate. Aleea este realizată din beton, care prezintă fisuri, iar pe alocuri bordurile lipsesc.
De aceea, pentru alee se vor utiliza pavimente din granit în două nuanţe, suprafeţele tratate cu antiderapant, cu dimensiunile de 250/250-70 mm, pozate pe mortar elastic. În zonele cu pante înspre axul longitudinal al promenadei, se va folosi o pavelă cu uluc adânc de 20 mm, pentru conducerea apelor pluviale spre rigole sau spre barbacanele din parapetul de protecţie. Acolo au fost amplasate rigole de colectare a apei pluviale. Pentru placarea parapetelor de delimitare a promenadei de plajă, cât şi a parapetului din dreptul pantelor descendente, pe latura de vest, se vor folosi plăci de granit antiderapant, prise de structură din beton armat, atât cu prindere mecanică, cât şi prin lipire. În zona de amplasare a punctului de belvedere, va fi creat un spaţiu vedre gazonat, alei de acces. Umbrirea zonei se va realiza printr-o construcţie deschisă şi acoperită, ce va avea structură metalică şi acoperită cu aluminiu, colorată albastru şi crem. Toate zonele ce au diferenţă de nivel şi sunt destinate traficului pietonal, vor fi echipate cu scări de acces şi rampe pentru persoane cu dizabilităţi. Acestea vor fi dotate cu balustrade din inox rezistent în mediu marin. Zonele cu spaţiu verde ce aparţin domeniului public al municipiului Mangalia vor fi gazonate şi plantate cu arbuşti şi arbori specifici zonei litorale şi adaptate climatului. Ca mobiliar urban, vor fi amplasate bănci fără spătar şi picioare, direct pe parapetul placat din granit. Vor mai fi poziţionate bănci cu spătar şi picioare în zonă cu umbrar şi în câteva zone speciale. Promenada va mai fi dotată cu coşuri de gunoi, în baterii de câte trei, pentru colectarea selectivă a gunoiului. De asemenea, vor fi montate şi corpuri de iluminat, cu protecţie la şocuri-vandalism. În prezent există circa 132 de stâlpi de iluminat pe aleea principală. Zona propusă pentru reabilitare reprezintă o importanţă deosebită în dezvoltarea turismului în judeţul Constanţa şi zona de litoral românesc. Astfel, prin realizarea lucrărilor propuse şi aducerea zonei la un standard modern de confort corespunzător exigenţelor unei staţiuni moderne, beneficiile de ordin economic sunt evidente.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii