Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:05 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pregatiri pentru examenul de bacalaureat

ro

09 Apr, 2003 00:00 1767 Marime text

Conducerile liceelor si grupurilor scolare, dascalite de inspectori

Inspectorul scolar general Paloma Petrescu a adus la cunostinta directorilor centrele de examen in care se vor sustine probele examenului de bacalaureat * In functie de problemele care s-au semnalat la simulare, au fost inaintate catre ISJ o serie de propuneri # Fiecare liceu va duce la centrul la care a fost repartizat copiatoarele de care dispune * La simulare, variantele subiectelor au fost trimise codat prin mail, in dimineata probei directorii primind parola * S-au inregistrat cazuri in care directorii nu au contactat inspectoratul, pentru parola, iar atunci cand au fost cautati, nu au fost de gasit

Directorii unitatilor scolare din Constanta au fost convocati de catre Inspectoratul Scolar Judetean in vederea informarii asupra modificarilor survenite in desfasurarea examenului de bacalaureat. Pentru o mai buna informare in aceasta problema, directorii liceelor si cei de la scolile generale au participat la sedinte in centre diferite. In cadrul sedintei au fost prezentate oferta educationala a fiecarei unitati scolare si optiunile elevilor la disciplinele la care vor sustine examen. Inspectorul scolar general Paloma Petrescu a adus la cunostinta directorilor centrele de examen in care se vor sustine probele examenului de bacalaureat. Astfel, vor fi 21 de centre pentru elevii de clasa a XII-a zi, numarul minim de candidati fiind de 250 pentru fiecare centru. Anul acesta, vor fi centre la care sunt arondate maxim patru licee si grupuri scolare, dintre care amintim: Grupul Scolar Agricol "Palas", Grupul Scolar "Virgil Madgearu", Grupul Scolar Poarta Alba. In cazul Colegiului Tehnic "Tomis", Liceului Teoretic "Ovidius" si al Liceului "Traian", unde numarul elevilor din fiecare unitate depaseste 250, nu vor mai fi arondate alte grupuri scolare sau licee. Pe langa aceste centre, au mai fost aprobate alte sase in care vor sustine examenul elevii din clasele a XIII-a seral si fara frecventa, precum si cei din seriile anterioare. Initial, exista un singur centru care avea nevoie de aprobarea Ministerului Educatiei si Cercetarii deoarece numarul elevilor era sub 250, si anume Liceul "Callatis", unde erau arondati si candidatii de la Negru Voda. In ultimul moment, pentru a facilita transportul elevilor de la Cogealac la centrul de examen cel mai apropiat, acestia au fost mutati de la Poarta Alba la Grupul Scolar "Lazar Edeleanu" din Navodari. Astfel, centrul de la Poarta Alba nu a intrunit numarul minim, fiind necesara obtinerea unei dispense din partea MEC.

Raport preliminar la simularea de saptamana trecuta

Examenul de bacalaureat din acest an introduce testele de tip grila, corectarea lucrarilor facandu-se in prezenta candidatilor si a fost micsorat numarul supraveghetorilor cu aproximativ 500. Conform metodologiei, pentru fiecare disciplina de examen, in functie de filiera, profil si numar de ore, Serviciul National de Evaluare si Examinare a elaborat cate patru variante ale aceluiasi test, care se diferentiaza intre ele prin odinea intrebarilor si prin cea a raspunsurilor posibile. Distribuirea variantelor de test in salile de examen se va face dupa un algoritm numit "oglinda clasei", care va fi realizat de comisia de examen, pentru fiecare clasa. Fiecare candidat va primi o foaie de raspuns, pe care se vor marca raspunsurile considerate corecte cu simbolul "O", iar cele gresite, cu "X". Daca un elev marcheaza mai mult de un raspuns corect pentru o intrebare, aceasta se va anula. Noutatea o reprezinta faptul ca spatiul destinat datelor de identificare a elevilor nu va fi secretizat. Inspectoratul Scolar a organizat, saptamana trecuta, o simulare pentru a familiariza elevii cu noul sistem. In functie de problemele cu care s-au confruntat grupurile scolare si liceele in desfasurarea simularii judetene a examenului de bacalaureat, au fost inaintate catre ISJ o serie de propuneri. In primul rand, au fost solicitate mai multe copiatoare la toate centrele de examen. Inspectorul general Paloma Petrescu a explicat ca fiecare liceu va duce la centrul la care a fost repartizat copiatoarele de care dispune, pentru a se rezolva astfel problema. De asemenea, inspectorul scolar i-a sfatuit pe directori sa intocmeasca cereri catre consiliile locale, in vederea obtinerii materialului de care au nevoie pentru tiparirea testelor grila. S-a propus ca, in locul numarului de pagini pe care le avea fiecare lucrare, cum se facea pana acum, pe foaia de observatii sa fie trecut numarul de intrebari anulate. Paloma Petrescu a mentionat ca propunerea va fi inaintata ministerului. "Chiar daca nu va aprobata la nivel national, consider ca ar fi bine de pus in aplicare in judetul nostru, pentru preintampinarea unor eventuale reclamatii", a precizat inspectorul general. Alte probleme semnalate de directori au fost unele greseli de continut din testele grila si timpul mare acordat pentru evaluarea lucrarilor. In continuare, se va discuta modul in care vor fi transmise subiectele la fiecare centru. La simulare, acestea au fost trimise codat prin mail, in dimineata probei directorii primind parola. Insa, si aceasta metoda are aspectele ei negative. Inspectorul scolar general Paloma Petrescu a mentionat ca s-au inregistrat cazuri in care directorii nu au contactat inspectoratul, pentru parola, iar atunci cand au fost cautati, nu au fost de gasit. Inspectorul scolar i-a mai sfatuit pe directori sa organizeze simulari la nivelul fiecarei unitati scolare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii