Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:45 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Postul Crăciunului Când avem dezlegare la peşte şi ce trebuie să facă fetele nemăritate ca să-şi găsească peţitori

ro

16 Nov, 2015 00:00 2997 Marime text
Credincioşii au intrat, începând cu data de 15 noiembrie, în postul Crăciunului sau postul Naşterii Mântuitorului, cum mai este cunoscut. Acest post are 40 de zile şi se încheie pe data de 24 decembrie.
 
Postul Crăciunului, numit şi Postul Sfântului Martin, Postul Ignatului sau Advent, e o perioadă ce precede sărbătoarea Naşterii Domnului, care variază de la patru la şase săptămâni, în funcţie de rit şi loc. Conform tradiţiei stabilite în timp de Biserică, Postul Crăciunului este de asprime mijlocie, fiind un post al bucuriei. De aceea, pe lângă abţinerea de la mâncărurile „de dulce“ şi alte renunţări, Biserica propune un program liturgic în care un loc special îl ocupă colindele tradiţionale.
 
Postul Crăciunului a fost rânduit de Biserică pentru pregătirea credincioşilor în vederea întâmpinării praznicului Naşterii Domnului. El ne aminteşte de patriarhii şi drepţii Vechiului Testament, dar şi de postul de 40 de zile al lui Moise, pe Muntele Sinai, înainte de a primi cele 10 porunci scrise de Dumnezeu pe table de piatră.

Zilele în care este dezlegare la peşte

- joi - 21 noiembrie, de sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului;
- sâmbătă - 23 noiembrie;
- duminică - 24 noiembrie;
- luni - 25 noiembrie, când îi sărbătorim pe Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina şi pe Sfântul Mare Mucenic Mercurie;
- sâmbătă - 30 noiembrie, când îl sărbătorim pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
- duminică - 1 decembrie;
- marţi - 3 decembrie, când îl sărbătorim pe Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica şi Căldăruşani;
- joi - 5 decembrie, când îl sărbătorim pe Sfântul Cuvios Sava cel Sfinţit;
- vineri - 6 decembrie, când îl sărbătorim pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei;
- sâmbătă - 7 decembrie, când o sărbătorim pe Sfânta Muceniţă Filofteia de la Curtea de Argeş;
- duminică - 8 decembrie;
- joi - 12 decembrie, când îl sărbătorim pe Sfântul Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei;
- sâmbătă - 14 decembrie;
- duminică - 15 decembrie.

Obiceiuri în Postul Crăciunului

Unul dintre obiceiurile din perioada postului este spălarea veselei cu cenuşă sau leşie, ca să nu mai aibă nicio urmă de carne sau derivate ale acestor produse. De asemenea, perioada de după Lăsata Secului de Crăciun era cunoscută sub denumirea „şezătorile de iarnă“. Şezătorile erau întâlniri comunitare cu caracter lucrativ, dar şi distractiv. Chiar dacă se desfăşurau în perioada postului, aspectul distractiv era tolerat, deoarece în acest context erau învăţate colindele şi urăturile ce urmau să fie rostite în timpul sărbătorilor de iarnă.
 
În ziua de Lăsata Secului, gospodarii de la sate mănâncă sarmale şi carne friptă, beau ţuică şi vin nou. Gospodinele trebuie să ţină cont de mai multe superstiţii: resturile de la masa de Lăsata Secului se aruncă doar spre răsărit, altfel păsările se vor răzbuna şi vor ciuguli toată recolta de boabe; oalele se aşază cu gura în jos, pentru ca gospodăria să fie ferită de pagube. Dacă dai împrumut ceva din casă, se vor înmulţi lupii şi vor coborî în sat. Femeile fac turte de mălai şi le dau de pomană pentru morţi şi vii. În unele zone, există obiceiul „bătutul pernelor“: fetele nemăritate încearcă astfel să-şi îmblânzească soarta şi să-şi găsească peţitori. Este o vreme şi a prezicerilor: dacă pieptul găinii fripte pentru masă este gras, iarna va fi grea, viscolită şi geroasă, iar dacă este lipsit de grăsime, iarna va fi blândă, iar vara, rodnică.

Superstiţii în postul Crăciunului

În postul Crăciunului se realizează practici de magie premaritală. Astfel, fetele nemăritate trebuie să adune câte o surcică în fiecare zi a postului, pentru ca în Ajunul Crăciunului să le dea foc, iar deasupra vor fierbe crupe fără sare. După ce sunt fierte, vor pune aceste crupe pe masă, pentru ca seara, venind umbra ursitorului lor, pe cahlă, să aibă ce ospăta. Totodată, se obişnuieşte ca la intrarea în postul Crăciunului, mai exact după Lăsata Secului, toate oalele să fie puse cu gura în jos, pentru ca cei ai casei să fie feriţi de orice pagubă sau boală. Potrivit unei alte superstiţii, dacă în postul Crăciunului e vreme moale, atunci primăvara va aduce multe ploi.
 
Postul Crăciunului este deosebit de important în religia ortodoxă, deoarece ne pregăteşte pe noi, creştinii, pentru primirea cum se cuvine a Mântuitorului Iisus. De asemenea, postul este de folos atât pentru suflet, cât şi pentru trup, fiindcă întăreşte trupul, pe de o parte, iar pe de altă parte, uşurează şi curăţă sufletul.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii