Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:23 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Plajele românești, refăcute cu bani europeni Au început lucrările premergătoare lărgirii plajelor din Constanţa (galerie foto)

ro

31 Jul, 2014 00:00 5900 Marime text
De ani de zile, sute de metri de plaje şi faleze s-au pierdut sub valurile nemiloase ale Mării Negre, din cauza eroziunii. În acest sens, autorităţile locale şi Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice au demarat mai multe proiecte ample care să oprească înaintarea apei către uscat şi să mărească plaja turistică. 

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral va începe, din această toamnă, implementarea proiectului de lărgire a plajelor de pe litoralul românesc prin înnisipare artificială, proiect finanţat cu fonduri europene în valoare de 145 de milioane de euro. Sunt incluse plajele Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud şi Eforie Nord. Termenul de finalizare a proiectului este 2015. Contractele cu firmele care se vor ocupa de realizarea digurilor şi de lărgirea plajelor au fost semnate încă din vara anului trecut. După studii topografice şi geotehnice, s-a trecut la organizarea lucrărilor de şantier pentru loturile Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru şi Tomis Sud. În această toamnă, va fi adus nisip din Marea Neagră pentru lărgirea plajelor cu 33 de hectare. Înnisiparea propriu-zisă va începe după sezonul estival din acest an, cu lotul Tomis Nord. Apoi, se va trece la înnisiparea artificială şi a celorlalte loturi, după ce se vor finaliza lucrările la digurile submerse şi emerse. Nisipul folosit pentru lărgirea plajelor va fi adus din Marea Neagră. În acest moment, au început lucrările la digul submers, continuând cu digurile emerse aferente lotului Tomis Nord. După finalizarea lucrărilor, înnisiparea artificială va fi demarată după data de 15 septembrie a acestui an.

Cine va realiza lucrările

Contractele pentru cele cinci loturi au fost semnate, în iunie 2013, cu Asocierea Porr Bau GMBH Viena - Franco Giuseppe SRL - Dinamica SRL, pentru lotul Mamaia Sud, şi în iulie 2013, cu Asocierea Van Oord Dredging and Marine Contractors BV - Societatea de Construcţii în Transporturi Bucureşti pentru celelalte patru loturi (Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud şi Eforie Nord). Asocierea SC Romair Consulting SRL - MGGP SA asigură asistenţa tehnică pentru managementul proiectului şi supravegherea lucrărilor. Valoarea totală a proiectului, care presupune amenajarea unor diguri sau a altor tipuri de construcţii, este de 145 de milioane de euro, bani asiguraţi din fonduri externe nerambursabile post-aderare POS Mediu, Axa prioritară 5.

Memoriu depus la APM Constanţa

De altfel, la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa, SC Van Oord Dredging And Marine Contractors BV Constanţa a depus proiectul „Perimetrele de împrumut pentru relocarea depozitelor sedimentare (nisip) - situate în apele teritoriale ale Mării Negre“, necesar emiterii acordului de mediu. Conform memoriului, „perimetrul de împrumut pentru aspiraţia depozitelor de nisip în vederea relocării se află situate în apele teritoriale ale Mării Negre, pe platoul continental, şi are o suprafaţă de 58,21 kmp“. Depozitele de nisip vor fi relocate, având drept scop final reducerea eroziunii costiere şi reabilitarea plajelor din zonele Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud şi Eforie Nord.
Relocarea nisipului se realizează cu ajutorul unei drage de tip aspiraţie-refulare, cu posibilitatea de încărcare a materialului dragat în propria cală, numită buncăr, prin intermediul unei pompe centrifuge şi a unei conducte de aspiraţie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii