Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:40 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Perioada fara probleme pentru Centrul de Transfuzii Sanguine

ro

09 Dec, 2003 00:00 1070 Marime text

Sarbatorile, mereu aglomerate din punctul de vedere al cazuisticii

Incepand cu saptamana trecuta, numarul celor care doneaza sange a crescut considerabil * Cu toate acestea, insa, Centrul de Transfuzii se confrunta cu dificultati din cauza stocului scazut de sange din grupa A * In ceea ce priveste stocul de urgente, acesta este asigurat, facand fata unui eventual accident colectiv

Perioada sarbatorilor, in general, este una destul de buna pentru desfasurarea in conditii normale a activitatii Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanta. Si asta se intampla datorita faptului ca numarul donatorilor de dubleaza. Majoritatea celor care doneaza sange in preajma sarbatorilor sunt saracii, care nu au ce pune pe masa si pe care cei doua sute de mii de lei, valoarea bonurilor de masa oferite, ii ajuta sa supravietuiasca in aceasta perioada. "Ne aflam in acea perioada a anului cand nu ne confruntam cu absolut nici un fel de probleme din punctul de vedere al stocului de sange si produse sanguine. Aceasta perioada va cuprinde si luna ianuarie a anului viitor", explica medicul coordonator al Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanta, doctor Carmen Istudor. Aceasta situatie se datoreaza si faptului ca foarte multi sunt donatori fideli. Acestia au ajuns la un numar de cinci donari in doi ani consecutivi si, pe langa bonul de masa in valoare de 200 de mii de lei, primesc si o prima de 500 de mii de lei. "Stocurile de zi cu zi sunt suficiente. Nu avem probleme decat in ceea ce priveste grupa de sange A. Pentru aceasta grupa solicitarile sunt foarte multe si le facem fata cu greu", a declarat medicul coordonator al Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanta. Doctor Carmen Istudor a mai precizat faptul ca, in cazul unui accident colectiv, aceasta unitate nu va apela la centrele de sange din tara, deoarece stocul de urgente are tot necesarul. "Rezerva de urgente este acel stoc pe care nu-l rulam zilnic. Este un stoc destul de mare, cu ajutorul caruia vom face fata urgentelor neprevazute", a mai explicat medicul coordonator Carmen Istudor. In cursul saptamanii trecute, au fost zile in care s-au prezentat la donare chiar si o suta de persoane. Dintre acestea, doar patru sau cinci nu au fost acceptate, din cauza afectiunilor de care sufereau. Ieri, spre exemplu, pana la ora 12.00, se prezentasera deja 55 de donatori, dintre care 50 au fost acceptati, numar suficient pentru refacerea rezervei zilnice de sange si produse sanguine.

Beneficiile unei donari

Femeile se pot prezenta pentru a dona sange doar daca au o varsta cuprinsa intre 18 si 60 de ani, iar barbatii intre 18 si 62 de ani. Pot dona sange persoanele care nu au suferit de malarie, HIV, sifilis sau TBC. Triajul donatorilor se efectueaza individual, acestia trebuind sa aiba la ei buletinul sau cartea de identitate, iar in lipsa acestora, o adeverinta valabila.Donatorii care au fost acceptati vor primi un bon valoric de 200 de mii de lei, o adeverinta medicala (scutire de la serviciu, scoala si asa mai departe) pe timp de doua zile, prima zi fiind cea in care au donat sange, o reducere de 50% pe o linie a transportului in comun pe o perioada de doua luni si decontarea biletelor de transport pentru cei care locuiesc in teritoriul judetului Constanta. In plus, inainte de a dona sange, acestora li se efectueaza o serie de analize si pot afla, la cerere, rezultatele analizelor HIV, VDRL si asa mai departe.

Programul de sarbatori

Persoanele care doresc si nu au putut sa doneze sange pana acum o pot face chiar si in cursul zilei de sambata, 13 decembrie, intre orele 7.30-12.00, in zilele de 29 si 30 decembrie, in acelasi interval de orar. Locuitorii orasului Medgidia sunt asteptati pentru donare la punctul de recoltare din cadrul Policlinicii Spitalului Medgidia in zilele de 10, 13, 17 si 22 decembrie 2003. Conducerea Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanta roaga donatorii de sange sau persoanele care doresc sa doneze sange sa se prezinte pentru donare pe parcursul intregii perioade lucratoare, inclusiv in zilele de 29 si 30 decembrie, tocmai pentru a putea pregati anumite produse sanguine cu valabilitate scurta (5 zile), necesare pentru eventualele urgente.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii