Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:34 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Patrut "Fane Spoitoru ma suna de sarbatori"

ro

03 Oct, 2008 20:00 2940 Marime text
1223063951.jpg

Chirurgul a fost singurul medic specialist care a vrut sa-l opereze pe interlop

Prin mainile sefului Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara, care s-a infratit cu o unitate spitaliceasca din Germania, au trecut zeci de persoane controversate sau din lumea high class autohtona. Ion Titisor, Cadar Mamas, Alexandru Bunea sau Paul Niculescu-Mizil sunt doar cateva dintre personalitatile care au suferit interventii chirurgicale riscante, realizate de medicul specialist, probabil, viitor senator. "In decursul activitatii mele de peste 30 de ani in lumea medicala am operat fel si fel de persoane, dar fiecare din acestea a reprezentat o prioritate si toate au fost la fel de importante", isi incepe povestea prof. univ. dr. Mircea Patrut. Primul dintre acestia este nimeni altul decat Ion Titisor, cunoscut in toata tara sub pseudonimul de Fane Spoitoru. In istorie a ramas incidentul din vara lui 1992. La doar trei ani dupa caderea regimului comunist, cand toata lumea credea ca este libera sa actioneze in ce fel vrea, iar legile erau o necunoscuta pentru majoritate, temutul interlop ii secera, cu o sabie ninja, mana unui politist. La randul sau, plutonierul isi descarca pistolul din dotare asupra acestuia. Cu sapte plagi impuscate, Fane Spoitoru ajungea la seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara. "Am fost singurul care a acceptat operatia. Toti imi ziceau ", isi aduce aminte Patrut, pe atunci medic la Spitalul Fundeni din Capitala. "A fost adus la mine la o luna de la impuscare. Fusese internat in Spitalul de Urgenta, iar acolo ii cususera intestinele si ii facusera anus contra naturii. Avea plagi din regiunea gatului, toracelui, abdomenului si pana la membre. In urma impuscaturii in torace i se sparsese artera si vena care pleaca de la inima, iar sangele din aceste vase era sub piele si daca se rupea...", continua acesta.

"Politistii au stat pe scaune, sa nu lesine"

Seful Clinicii Cardiovasculare a acceptat provocarea, chiar daca stia ca, in cazul in care va da gres, interlopii il vor linsa. Spune ca nu a primit amenintari din partea celor din clanul lui Fane Spoitoru, dar a fost la un pas de a primi din partea autoritatilor. "Am fost terorizat de procuror, care facea presiuni asupra mea sa permit anchetarea acestuia cu o zi inainte de a-l opera", explica prof. univ. dr. Patrut. Interventia chirurgicala a durat o zi intreaga, iar in sala de operatii au intrat zece politisti inarmati care s-au asigurat ca nu se intampla nimic mai mult decat un act medical. "I-am administrat zece litri de sange, iar politistii si-au lasat armamentul din dotare si i-am pus pe niste scaune ca, la vederea sangelui, sa nu cada pe acolo", marturiseste seful clinicii ce va fi inaugurata la mijlocul lunii.

Un medic a vrut sa-l asasinez

Din vorba in vorba, prof. Mircea Patrut isi aduce aminte ca un cadru medical de la Fundeni, probabil platit, a fentat vigilenta agentilor si a incercat sa-l omoare pe Fane Spoitoru, imediat dupa interventie. "M-am luptat cu foarte multe persoane. Dupa operatie l-am dus in reanimare si, desi era pazit de politisti, am avut inspiratia sa rog o asistenta sa stea cu el in rezerva 24 din 24 de ore. Imediat dupa interventie, a venit un medic din clinica, i-a desfacut perfuzorul si l-a bagat in saltea. Prin perfuzor veneau solutiile din flacoane in corp, daca il baga cu capatul din flacon, inversa circulatia si dimineata il gaseam mort", spune specialistul. Legatura cu Fane Spoitoru nu s-a terminat la inceputul anilor '90. Fane Spoitoru nu se neglijeaza deloc si isi viziteaza medicul preferat de fiecare data cand survine vreo problema. "Este o persoana deosebita, cu o inteligenta nativa, cu care poti sa vorbesti. Daca are vreo problema medicala, ma intreaba. Ma suna si de sarbatori, ca si ceilalti pacienti. Dar nimic aparte. Nu merg cu el in concediu", argumenteaza acesta.

Nu este singurul

Chirurgul nu pastreaza legatura numai cu Ion Titisor. Paul Niculescu-Mizil, fost ministru de Finante pe vremea lui Ceausescu, al carui nepot s-a stins din viata in urma unui accident de motor, a fost pacientul lui Patrut, acum 15 ani. Alexandru Bunea, fost secretar de stat in Ministerul Transporturilor, a trecut, de asemenea, prin cabinetul sefului Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU {/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii