Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:45 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O noua atracţie turistică inedită Vom avea Muzeul satului dobrogean la Dervent

ro

19 Sep, 2012 02:28 4633 Marime text
Muzeu_Maria_Magiru.jpgÎn maxim două luni, Muzeul Satului dobrogean de lângă Mănăstirea Dervent îşi va deschide porţile vizitatorilor. Astfel, turiştii care vor ajunge pe litoral vara viitoare vor putea vedea cum trăiau dobrogenii acum sute de ani şi vor admira tipuri de case specifice Dobrogei.

Iniţiatorul proiectului, Maria Magiru, directorului Muzeului de Artă Populară Constanţa, ne-a povestit că prima casă din componenţa muzeului, care a fost strămutată acum trei ani de la Oltina, este gata. „A muncit o echipă întreagă de arhitecţi, ingineri constructori, ca să putem strămuta casă. Am adus-o la mănăstirea Dervent, unde stareţul, părintele Andrei, ne-a pus la dispoziţie un teren. Am refăcut casa, fundaţia, vatra. Acum ne vom ocupa de amenajarea interiorului casei", ne-a povestit Maria Magiru.

Muzeu_Muzeul_satului_dobrogean_Dervent.jpgCât priveşte prima casă a muzeului, aceasta a fost menţionată pentru prima dată într-un defter (registru turcesc) de la 1573. „Casa are temelia zidită din piatră de râu, pereţii din chirpici şi acoperişul din olană. Este tipul de casă cu prispă la faţadă şi foişor dispus în ax, reprezentativ pentru Oltina, localitatea de unde am cumpărat casa. La acesta se va mai adăuga o altă casa, pe care o vom aduce din Râmnicu de Jos", a mai spus directorul Muzeului de Artă Populară Constanţa. Reprezentanţii Muzeului de Artă Populară din Constanţa vor continua munca la Muzeul satului dobrogean, în sensul că vor mai strămuta la mănăstirea Dervent şi ale gospodării din diferite zone ale provinciei istorice Dobrogea. Până atunci, muzeografii documentarişti au luat la puricat toate zonele de pe plan local, pentru a reconstitui arhitectura tradiţională a Dobrogei. „Una dintre preocupările mele a fost studiul arhitecturii tradiţionale din Dobrogea şi conservarea acesteia. Malul dobrogean al Dunării a constituit din totdeauna o zonă compactă, românească. Notele unor călători străini care au străbătut Dobrogea în perioada ultimelor trei secole, facilitează încercarea de reconstituire a configuraţiei tipologice a vechilor aşezări rurale şi a gospodăriilor aparţinând populaţie autohtone", a mai precizat Maria Magiru.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii