Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:56 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O familie cu trei copii se hraneste din gunoaie

ro

07 Dec, 2002 00:00 983 Marime text

Strigat de ajutor

Marita Condurache traieste impreuna cu sotul si cu cei trei copii intr-o singura camera ridicata din bucati de carton, de metal si alte materiale gasite aruncate pe un camp * Sotul lucreaza ca zilier pentru cel mult 60.000 de lei pe zi * Apa curenta nu exista, lumina nici atat, iar cuvantul "toaleta" si-a pierdut orice sens * Lansam un nou apel pentru cei care au posibilitatea si dorinta de a le veni in ajutor

Despre cei care locuiesc in baracile improvizate de pe strada Muntii Tatra am mai scris, in speranta de a gasi pe cineva dispus sa vina in ajutorul acestor nefericiti. Din pacate, toate apelurile noastre au ramas pana in momentul de fata fara nici un rezultat. Acest lucru nu poate decat sa insemne ca printre cei care au posibilitati materiale nu mai exista oameni dispusi sa isi ajute semenii. In aceasta categorie intra laolalta atat autoritatile, oamenii politici cat si cei care, desi nu ocupa functii publice, ar avea totusi posibilitatea, insa le lipseste vointa.Pe aceasta cale intentionam sa mai facem un apel pe aceasta directie, prezentand situatia unei alte familii care isi duce viata de trei ani in una dintre cocioabele din cartierul Palas. Marita Condurache, in varsta de 48 de ani, traieste impreuna cu sotul si cu cei trei copii ai lor intr-o singura camera ridicata din bucati de carton, de metal si alte materiale gasite aruncate pe un camp sau prin containere de catre cei carora le prisoseau. In asa numita locuinta ploua, in ciuda cartoanelor, a foilor de tabla sau chiar a cofrajelor de oua puse pe acoperis, intr-o incercare zadarnica de a opri apa sa patrunda. Sotul pleaca dimineata si se intoarce noaptea. "Lucreaza ca zilier, face orice pentru 30, 40 sau 50 de mii de lei pe zi", spunea femeia. "Cand vine cu 60.000 de lei, suntem cu adevarat fericiti. Banii nu ne ajung insa niciodata, de cele mai multe ori luam paine din tomberoane, ca sa avem ce da la copii, pentru ca ei cer, ei nu pot sa inteleaga situatia", mai spune Marita. Conditiile in care isi duc viata sunt mizerabile, cine nu a vazut cu ochii lui asa ceva, nici macar nu isi poate imagina ca este posibil ca cineva sa traiasca aici. Apa curenta nu exista, lumina nici atat, iar cuvantul "toaleta" si-a pierdut orice sens. "Traim in conditii mizerabile, avem copii pe care nu ii putem ingriji, la care nu avem ce sa le dam de mancare", spune femeia. "Vara ne-a fost mai usor, era cald, era lumina pana tarziu", adauga aceasta. Odata cu venirea vremii, ziua este mai scurta si pentru ca vor sa faca economie la lumanari, nu au alta solutie decat sa mearga la culcare. Lumanarile sunt cumparate de la biserica "pentru ca sunt mai ieftine".

Serpi si sobolani

Cel mai mic dintre cei trei copii este o fetita de cinci ani, care cu inocenta copilariei incearca sa intre in vorba cu noi, spunandu-ne cu glasciorul ei firav ca nu au de mancare si ca "ne mananca sobolanii". Intr-adevar, conform declaratiilor celor care locuiesc in zona, se pare ca locul e plin de sobolani si chiar de serpi, de care le este cel mai frica sa nu ii muste pe cei mic. Urmatorul copil este un baiat, de 11 ani, si apoi inca o fata, de 15. In baraca improvizata nu este niciodata cald, focul se face intr-o soba rudimentara cu cartoane sau cu bucati de smoala gasite te miri pe unde. Tot acolo se gateste si mancarea, de obicei fiertura de fasole sau de cartofi. In aceste conditii, este putin probabil ca cineva sa fie sanatos, copiii fiind cei mai expusi, existand riscul de a contacte cine stie ce boli. Un ajutor, oricat de mic, ar parea mana cereasca pentru acesti nefericiti.In urma apelului reporterilor ZIUA, o echipa din cadrul Directiei pentru Protectia Copilului s-a deplasat pana in zona unde au facut o evaluare a situatiei. In afara de asta, nimeni nu a mai incercat sa intervina in vreun fel.De aceea, lansam un nou apel catre cei care au posibilitatea si dorinta de a le veni in ajutor, acestia putand-o face prin intermediul redactiei noastre.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii