Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:12 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noua lista a compensatelor si gratuitelor va ingreuna accesul la medicamente

ro

16 May, 2003 00:00 911 Marime text

Orice schimbare necesita si o perioada de adaptare

Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Constanta nu a primit inca metodologia noilor liste de medicamente compensate si gratuite * Directorul acestei institutii, doctor Victorian Pastila, este de parere ca vor exista persoane nemultumite de noul mod in care asiguratii vor avea acces la retete, acest lucru fiind inevitabil * De asemenea, acestia trebuie sa aiba un timp de acomodare cu noua metodologie

Asiguratii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta vor necesita o oarecare perioada de adaptare in ceea ce priveste modul in care se va face accesul la medicamentele gratuite si compensate. Aceasta noua lista a medicamentelor compensate cuprinde doua sectiuni. Prima se refera la medicamentele de baza, fiind incluse 147 denumiri comune internationale, iar cea de-a doua se refera la medicamentele cu restrictie la prescriere si contine un numar de 101 denumiri comune internationale. In acelasi fel este impartita si lista medicamentelor gratuite. Directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta, doctor Victorian Pastila, a precizat faptul ca medicamentele gratuite cuprinse in a doua sectiune sunt recomandate si prescrise daca prin folosirea celor din prima sectiune nu se obtine un raspuns terapeutic adecvat, cand reactiile adverse sunt majore, daca exista contraindicatii cauzate de o boala asociata sau daca medicamentele din a doua sectiune reprezinta solutia terapeutica exclusiva. Cu toate ca noua lista a medicamentelor care se elibereaza in regim compensat si gratuit a fost aprobata, in urma cu cateva zile, de catre Guvernul Romaniei, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Constanta nu a primit inca metodologia necesara. Intrebat fiind daca aceasta lista va ingreuna cumva accesul asiguratilor la eliberarea medicamentelor in regim compensat si/sau gratuit, directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta, doctor Victorian Pastila, a declarat ca orice schimbare atrage dupa sine si o greutate din punctul de vedere al acomodarii. "Este posibil ca accesul asiguratilor la medicamentele compensate si gratuite sa fie putin ingreunat, dar nu pot spune cu precizie, dat fiind faptul ca, momentan, nu am primit metodologia", a explicat Victorian Pastila. Acesta a mai precizat faptul ca s-au schimbat foarte multe lucruri cu care asiguratii si, implicit, angajatii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta se vor obisnui in timp.

Noua lista cuprinde 462 de denumiri

Lista medicamentelor folosite in tratamentul ambulatoriu, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, a fost aprobata, in urma cu cateva zile, de catre Guvernul Romaniei. Conform noului act normativ, lista medicamentelor compensate cuprinde 248 denumiri comune internationale si este impartita in doua sectiuni. Astfel, prima sectiune cuprinde medicamentele de baza si continand un numar de 147 denumiri comune internationale, iar a doua sectiune include medicamentele cu restrictie la prescriere si are un numar de 101 denumiri comune internationale. Directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, doctor Victorian Pastila, a declarat ca medicamentele din prima sectiune contin un nivel de compensare de 65 la suta din pretul de referinta, iar cele din a doua sectiune sunt compensate cu 50% din pretul de referinta, adica cel mai mic corespunzator unitatii terapeutice aferente aceleiasi forme farmaceutice, din cadrul aceleiasi liste a denumirilor comune internationale si pentru fiecare concentratie.

Sunt incluse medicamente cu restrictii

In ceea ce priveste lista medicamentelor gratuite, aici sunt incluse 214 denumiri comune internationale si este impartita, ca si cea pentru medicamentele compensate, in doua sectiuni. Prima sectiune cuprinde medicamentele de baza - 129 denumiri comune internationale, iar cea de-a doua se refera la medicamentele cu restrictie la prescriere si include 85 denumiri comune internationale. Directorul Victorian Pastila a mai precizat faptul ca medicamentele cuprinse in a doua sectiune sunt recomandate si prescrise daca prin folosirea celor din prima sectiune nu se obtine un raspuns terapeutic adecvat, cand reactiile adverse sunt majore, daca exista contraindicatii cauzate de o boala asociata sau daca medicamentele din a doua sectiune reprezinta solutia terapeutica exclusiva.

Lista poate fi reactualizata

Aceasta noua lista a medicamentelor compensate si gratuite a fost realizata cu sprijinul unui consultant extern al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, fiind adaptata la standardele in domeniu ale OMS. Hotararea de Guvern adoptata de Executiv va intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial. Potrivit Hotararii de Guvern numarul 1509/2002, pentru aprobarea Contractului-cadru privind conditiile acordarii medicamentelor cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu, lista medicamentelor compensate si gratuite se poate actualiza trimestrial prin hotarare guvernamentala.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii