Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:59 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nefericitii de langa noi

ro

30 Apr, 2002 00:00 1176 Marime text

O batrana isi intretine cei doi nepoti dintr-o pensie de 600.000 de lei

Despina Dobrescu este vaduva de mai multi ani si de atunci se descurca cum poate * Dupa moartea fiicei si a ginerelui ei, in urma cu doi ani, batrana a ramas singurul sprijin pentru cei doi nepoti * Ambii baieti sunt elevi, unul la ciclul gimnazial, celalalt la liceu * In timpul iernii, femeia aprinde focul cu cartoane si ambalaje, pentru a mai face economie de lemne * Batrana spera ca nepotul cel mai mare sa reuseasca sa faca si facultate

Extrem de multi oameni traiesc la limita saraciei, fara nici o sansa ca situatia sa li se amelioreze. Printre acestia se numara si Despina Dobrescu. Aceasta locuieste de o viata in cartierul Kilometrul 5, pe strada Tractorului la numarul 2, intr-o casa destul de mare, dar cu atat mai greu de gospodarit. Femeia este vaduva de mai multi ani si de atunci se descurca cum poate dintr-o pensie de 600.000 de lei. Copii nu mai are, a avut o singura fiica, insa aceasta a murit cu doi ani in urma. Dupa moartea fiicei si a ginerelui ei, batrana a ramas singurul sprijin pentru cei doi nepoti. In urma cu patru ani, fiica batranei a ramas vaduva din cauza faptului ca sotul ei a murit in urma unei boli grave. Doi ani mai tarziu, si-a pierdut si ea viata, din cauza unui tragic accident de circulatie, lasand in urma doi fii de 10 si, respectiv, 12 ani. Cei doi copii au fost luati, imediat dupa moartea mamei lor, de catre Despina Dobrescu, cea care si-a asumat sarcina ingrijirii si educarii lor.

Greutatea traiului zilnic

Conform spuselor batranei, baietii sunt foarte ascultatori si muncitori, ajutand-o la toate treburile din gospodarie. Cel mai mare, Mihai, acum in varsta de 17 ani, este elev la liceu, iar cel mai mic este in clasa a sasea la scoala generala din cartier. Copiii nu au alt venit decat alocatiile lunare si pensia de urmas de la tatal lor, care este si ea foarte mica. In total, cele trei persoane au un venit total de aproximativ 1,3 milioane de lei, care le este total insuficient tinand cont de faptul ca ambii baieti sunt la scoala. "Cel mai greu imi este iarna cu incalzirea", declara batrana. "Multumesc lui Dumnezeu ca a trecut iarna si nu mai trebuie sa facem foc". In timpul iernii, femeia aprindea focul cu cartoane si ambalaje, pentru a mai face economie de lemne. "Imi este tare greu sa platesc lumina si apa, dar stiu ca, daca intr-o luna nu platim, luna urmatoare este imposibil sa platesc din urma". Femeia este multumita de faptul ca cel putin cu nepotii nu are probleme, ca isi vad de scoala si "nu se tin de prostii". Batrana spera ca nepotul cel mai mare sa reuseasca sa faca si facultate. "Eventual sa se angajeze undeva, dar vreau neaparat sa se tina de scoala", declara femeia. Se poate spune ca acesta nu este un caz de mizerie crunta, dar este cu atat mai grav cu cat cei mai multi oameni se afla in situatii asemanatoare, efectiv traind de azi pe maine.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii