Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:57 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mos Craciun vine cu noutati in sanatate

ro

23 Dec, 2003 00:00 742 Marime text

Schimbari pe toate planurile

Incepand cu anul viitor, sistemul sanitar va trece printr-o serie de modificari * Veniturile medicilor se vor majora daca va scadea numarul internarilor * Valoarea punctului creste substantial * Se micsoreaza numarul pacientilor inscrisi pe listele medicilor de familie * Urmeaza sa se aprobe pachetul minimal de servicii medicale pentru cei fara asigurari de sanatate * Programul de diabet va fi mai bine organizat

Prima problema care va trebui sa fie rezolvata in prima parte a anului 2004 este cea a diabetului, deoarece evidenta bolnavilor de diabet nu este foarte clara, iar programul informativ inca nu poate pune la dispozitia Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta date clare privind evidenta pacientilor. "Din cauza faptului ca nu exista evidente clare asupra numarului bolnavilor de diabet si asupra tratamentului recomandat pacientilor, au existat diferite probleme, ultima dintre ele fiind legata de recenta criza de insulina. Ne-am confruntat cu deficiente majore in raportare si in finantarea programului de diabet in judetul nostru. Problema aceasta a existat, de altfel, in toata tara", a declarat doctorul Victorian Pastila, directorul general al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta. Acesta a mai precizat faptul ca, in colaborare cu Directia Judeteana de Sanatate Publica, va trebui revazuta lista pacientilor cu tratamentul pentru fiecare bolnav de diabet in parte, cu aprecierea stocurilor si comenzilor lunare, astfel incat sa existe posibilitatea de a elibera medicamentele necesare fara intreruperi. Solutia pentru ca toate aceste probleme sa fie rezolvate si pentru ca bolnavii de diabet sa aiba parte de un tratament corespunzator consta in infiintarea centrelor de diabet. Astfel, centrul de la Medgidia este deja functional, ramanand sa fie infiintate si la Mangalia, Harsova si Cernavoda. "Vor fi medici internisti cu specializare in diabet, astfel incat pacientii de aici sa nu mai fie nevoiti sa se deplaseze in fiecare saptamana la Constanta, ci sa fie vazuti la un interval de cateva luni - dupa cum stabileste Directia de Sanatate Publica - si de aici sa-si procure si medicamentele", a afirmat directorul general al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta.

Servicii minimale pentru cei fara asigurari

Directorul Victorian Pastila a mai precizat faptul ca, in ceea ce priveste contractul-cadru pe anul 2004, nu sunt modificari majore. Noutatea cuprinsa aici consta in existenta unui pachet minimal de servicii medicale pentru cazurile sociale - persoanele care nu pot achita suma aferenta asigurarilor sociale de sanatate. Celelalte modificari tin de plata serviciilor medicale efectuate de medicii primari si de cei specialisti. Astfel, plata per capita este de 75% din fonduri, iar cea per serviciu, de 25%. Altfel spus, valoarea de pornire a punctului este de 10.690 de lei per capita si de 6.130 per serviciu. "Nu este o diferenta foarte mare intre cele de anul acesta si cele din 2004, valoarea acestora din urma fiind putin mai mare", a explicat directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta. Vestile nu sunt imbucuratoare pentru medicii specialisti din cauza faptului ca valoarea punctului pentru acestia va inregistra o diminuare in 2004 comparativ cu 2003. Directorul Victorian Pastila explica aceasta scadere raportand-o in functie de fondurile disponibile, de punctele raportate de medicii specialisti pe parcursul anului acesta, dar si de gradul profesional al fiecarui medic.

Centre de permanenta numai la tara

Centrele de permanenta vor fi infiintate in functie de numarul de solicitari efectuate de populatie in zona respectiva. Este posibil ca acestea sa nu mai functioneze in mediul urban, ci numai in cel rural. Numarul de asigurati inscrisi pe lista unui medic de familie va fi de maxim 2.000 de persoane. "Anul acesta am hotarat sa nu mai inscriem pacienti pe listele medicilor care au 2.500 de asigurati deoarece scade calitatea actului medical", a precizat directorul Victorian Pastila.

Alte modificari

Tot in anul 2004 va aparea un nou tip de bilete de trimitere pentru analize, in vederea pregatirii trecerii unitatilor sanitare la sistemul DRG (pe caz de boala rezolvat). Acest sistem de plata se va aplica si la spitalele orasenesti si comunale, insa pretul va fi negociat la nivelul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate. De asemenea, pretul Ambulantei pe kilometru va fi si el majorat, in functie de pretul combustibilului, dar si in functie de zona unde se va interveni. Spre exemplu, pretul pentru un kilometru parcurs intr-o zona montana va fi cel mai ridicat. Si la Constanta se vor introduce ingrijirile la domiciliu. Acestea vor fi recomandate de catre medicii specialisti persoanelor care nu se pot deplasa, bolnavilor cronici si asa mai departe. In cadrul programului national "Mama si copilul" se vor urmari si se vor ancheta, impreuna cu echipele Directiei Judetene de Sanatate Publica, mortalitatea infantila si cea materna.

Cresc veniturile medicilor cu anumite conditii

"Veniturile cadrelor medicale se vor majora daca va scadea numarul internarilor, sporind astfel numarul celor tratati in ambulatorii. Cresterea salariilor medicilor va fi si in functie de reducerea recomandarilor analizelor medicale si a prescriptiilor de medicamente care, de multe ori, sunt peste masura si nu sunt conforme cu diagnosticul pus", a afirmat doctorul Victorian Pastila, directorul general al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii