Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:46 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Educaţiei a închis robinetul cu bani al sindicatelor din învăţământ

ro

08 Feb, 2012 00:00 3652 Marime text
07_sindicat_mihai_contanu.jpgSindicaliştii din Educaţie sunt supăraţi pe o decizie recentă a Ministerului Educaţiei, potrivit căreia nu mai au voie să reţină cotizaţia de sindicat pe statele de plată.

Decizia reduce bugetele sindicatelor din învăţământul preuniversitar. Până în noiembrie 2011, procentul de 1% din salariul brut al unui cadru didactic se reţinea automat pe statul de plată. Acum, fiecare dascăl care alege să cotizeze trebuie să plătească suma direct către sindicat. Totuşi, punem la îndoială faptul că profesorii care sunt membri de sindicat vor fi convinşi uşor să dea bani sindicatelor. „Ne confruntăm cu această situaţie de anul trecut, din luna noiembrie. Ministerul a interzis reţinerea cotizaţiei de sindicat şi a Casei de Ajutor Reciproc (CAR) a Învăţământului pe statele de plată.

 În aceste condiţii, liderii de sindicat sunt nevoiţi să adune, în fiecare lună, banii de la membrii de sindicat. Ulterior, ei predau banii, în baza unei chitanţe, la contabilitatea Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa. Desigur, au fost situaţii unde nu s-au adunat toate cotizaţiile", ne-a explicat Mihail Contanu, vicepreşedintele SLSIP Constanţa. Dar speranţa moare ultima şi în această situaţie. Potrivit vicepreşedintelui Contanu, Sindicatul Cadrelor Didactice din Timişoara a contestat această decizie a ministerului de resort la Curtea de Apel, care le-a dat câştig de cauză. „După modelul colegilor din Timişoara, vom merge şi noi în instanţă", a mai explicat Mihail Contanu. Ministerul Educaţiei a pus la dispoziţia inspectoratelor şcolare judeţene şi a şcolilor un sistem informatic de calcul al drepturilor salariale. Respectivul sistem nu permite reţinerea cotizaţiei pe statele de plată şi nici a ratei CAR. Astfel, ministerul nu-şi mai asumă responsabilitatea colectării banilor în favoarea sindicatelor, lăsându-le să gestioneze singure acest lucru.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii