Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:06 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Masuri de asigurare a pazei pe banii elevilor

ro

10 Apr, 2003 00:00 574 Marime text

Sisteme de alarma in scoli

Un ordin sosit de la MEC ii obliga pe directori sa instaleze sisteme de alarma impotriva efractiei * Costurile pentru punerea in practica a ordinului sunt destul de mari, unitatile scolare fiind nevoite sa incheie contracte cu firme de specialitate * La Grupul Scolar "I.N. Roman", recomandarea ministerului va fi pusa in aplicare daca parintii vor fi de acord * Cei care vor plati vor fi tot elevii, desi obiectivele respective intra, de fapt, in responsabilitatea ministerului * Prin aceasta masura se intentioneaza eficientizarea protejarii datelor si informatiilor cu caracter de secret de stat

Directorii unitatilor scolare din Constanta au primit o adresa de la Ministerul Educatiei si Cercetarii in care se preciza faptul ca ei sunt obligati sa introduca sisteme de alarma impotriva efractiei. Acest lucru se numara printre obligatiile pe care conducerile unitatilor scolare le au, fiind stabilite in baza Protocolului general de asigurare si functionare a sistemului national de prevenire si combatere a terorismului, aprobat de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii. In adresa venita de la minister se arata ca raspunderea pentru luarea masurilor de asigurare a pazei bunurilor si valorilor detinute cu orice titlu revine conducatorilor institutiilor. Prin aceasta masura se intentioneaza eficientizarea protejarii datelor si informatiilor cu caracter de secret de stat, precum si a locurilor in care se desfasoara activitati care intra in aceasta categorie. Mai mult, responsabilitatile conducerilor unitatile scolare in care functioneaza sisteme de paza cresc semnificativ, directorii avand obligatia de a asigura introducerea, intretinerea si mentinerea in stare de functionare a sistemelor tehnice de legatura, de paza si de alarma impotriva efractiei. In ciuda intentiilor bune ale ministerului pentru cresterea sigurantei in scoli, aceasta masura nu vine decat sa aduca noi probleme pe capul directorilor. Astfel, cum in multe cazuri conducerile institutiilor de invatamant preuniversitar se plang de fonduri insuficiente, este destul de greu de imaginat de unde se vor obtine fonduri pentru finantarea sistemelor de alarma. Costurile pentru punerea in practica a ordinului sunt destul de mari, unitatile scolare fiind nevoite sa incheie contracte cu firme de specialitate. Cei care vor plati vor fi tot elevii, desi obiectivele respective intra, de fapt, in responsabilitatea ministerului.

Nu sunt bani

Colegiul National "Mircea cel Batran" se numara printre putinele institutii care au instalat un sistem de alarma. In anul 2000 au fost prevazute cu sistem de alarma laboratoarele de informatica si cancelaria, fiind semnat un contrat cu o firma de paza. Costurile pentru instalare s-au ridicat atunci la aproape 4.500.000 de lei, bani care au fost platiti de catre parinti. Contractul a fost reziliat anul acesta, din lipsa de fonduri, insa firma a continuat sa monitorizeze gratuit unitatea scolara. In acest moment, se plateste doar o taxa trimestriala de service de 28 de dolari. Taxa este platita din sponsorizari si din fondurile proprii obtinute prin Academia Cisco. Insa aceste cazuri sunt rare, pentru ca nu in toate unitatile scolare sunt fonduri pentru acoperirea cheltuielilor. Directorul adjunct de la Grupul Scolar "I.N. Roman", Daniela Flondor, a declarat ca s-a primit recomandarea ministerului, insa va fi pusa in aplicare daca parintii vor fi de acord. "Grupul scolar nu poate finanta instalarea alarmelor si de aceea este nevoie de acordul comitetelor de parinti pentru a pune in practica recomandarea", a concluzionat directorul adjunct. Problema este mult mai grava pentru scolile de la tara, care primesc bani de la consiliile locale. In multe cazuri, acestea nu dispun de fonduri suficiente pentru a mai putea sustine in mod corespunzator si procesul educativ. Astfel de situatii se intalnesc la Albesti, Dobromir, Ciocarlia, Ciobanu, Pestera si Comana. Numai la Albesti sunt 10 scoli si gradinite, iar lipsa fondurilor ii determina pe reprezentantii consiliului local sa nu poata raspunde cerintelor educative. Directorul scolii din Neptun, Monica Szekely, a precizat ca nu sunt fonduri suficiente pentru a asigura un sistem de alarma. "Acum catva timp, ni s-a prezentat la o sedinta cu directorii oferta unei firme specializate, insa nu stiu cum vom actiona. Asteptam din partea inspectoratului mai multe amanunte despre cum se va pune in practica recomandarea. Oricum, vom discuta despre aceasta problema in consiliul de administratie", a explicat directorul. S-a propus, totusi, ca fondurile pentru instalarea sistemelor sa fie obtinute de la Regia Autonoma de Exploatare a Domeniului Public si Privat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii