Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:02 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mare sărbătoare, cu dezlegare la peşte! Azi e Blagoveştenia sau Ziua Cucului. Ce biserici din Constanţa poartă hramul Bunei Vestiri

ro

25 Mar, 2017 00:00 3684 Marime text
Azi e zi de mare bucurie pentru creştin-ortodocşii care, în fiecare an, în cea de-a 25-a zi a lunii martie, prăznuiesc Buna Vestire, adică momentul în care Fecioara Maria a aflat de la arhanghelul Gavriil că-L va naşte pe Iisus Hristos.
 
Această zi se prăznuieşte exact cu nouă luni înainte de naşterea Mântuitorului. În popor, sărbătoarea este numită Blagoveştenia sau Ziua Cucului, deoarece se spune că în această zi pasărea vestitoare de primăvară începe a cânta. Dacă primul cântec al cucului era auzit pe stomacul gol, în spatele omului, acesta era semn rău. Cel care voia să afle câţi ani are de trăit trebuia să numere de câte ori cucul îşi cânta numele. Mai mult, flăcăii şi fetele întrebau cucul când se vor căsători. Dacă pasărea tăcea, era semn că se vor cununa grabnic, dacă nu, un cântec al cucului echivala cu un an de aşteptare.
 
În această zi, în satul tradiţional nu se puneau cloşti, iar ouăle făcute de Blagoveştenie se aruncau, deoarece se considera că nu erau bune nici măcar pentru consum.

Pâine şi sare pentru îngeri! Şi fără sfadă

Se spune că, dacă în ziua de Buna Vestire va fi ceaţă, primăvara va fi călduroasă sau se mai crede că, aşa cum va fi de Blagoveştenie, tot aşa va fi şi de Paşte.
 
Azi, nimeni nu trebuie să se certe, deoarece aceia care se sfădesc între ei vor avea parte de ghinion. Tot de Buna Vestire se spune că este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare, pentru hrana îngerilor. Deoarece acest mare praznic pică în timpul Postului Paştelui, astăzi este zi în care se dă dezlegare la peşte.

Unde avem în judeţul Constanţa parohii cu acest hram şi ce preoţi slujesc 

Potrivit paginii oficiale a Arhiepiscopiei Tomisului, în Constanţa se află următoarele lăcaşuri de cult care poartă hramul Bunei Vestiri:

Parohia „Buna Vestire“ - Constanţa

Strada Dionisie cel Mic
  • Pr. paroh Dănuţ Marius Bertea
  • Pr. Gheorghe Brătulescu
  • Pr. Valentin Dincă

Capela „Buna Vestire“ - Mamaia

  • Pr. paroh Cezar Axinte
  • Diacon Doru Emanuel Pantazi

Parohia „Buna Vestire“ - Năvodari II

  • Pr. paroh Andrei Salomia
  • Pr. Constantin Frăţică
Sursă foto: www.crestinortodox.ro
 
Citeşte şi:
A început Postul Paştelui! 48 de zile de cumpătare, fapte bune şi doar două dezlegări la peşte
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii