Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:01 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Majoritatea tinerilor cu studii superioare sunt interesați să fie în piața muncii” - precizează coordonatorul proiectului pe Regiunea București și de Sud-Est, Valentin Voicu

ro

09 Dec, 2014 00:00 2448 Marime text
Departamentul pentru IMM, Mediul de Afaceri și Turism a lansat schema de ajutor de MINIMIS "Locuri de muncă subvenționate", care vine atât în ajutorul absolvenților, cât și al IMM-urilor dornice să încadreze în muncă tineri absolvenți. Proiectul implementat la nivel național este unul inovativ și este finanțat din partea Uniunea Europene, care a alocat aproximativ 40 de milioane de euro, nerambursabili.

Obiectivul principal al proiectului este facilitarea proiectului de tranziție de la școală, la viața activă, pentru 800 de tineri absolvenți din fiecare dintre cele opt regiuni. Înscrierea în cadrul proiectelor se face prin completarea online și/sau prin tehnoredactarea și depunerea la Oficiul Teritorial pentru IMM-uri și Cooperație a formularelor de înregistrare disponibile pe
www.aippimm.ro. Beneficiarii acestui proiect trebuie să fie tineri absolvenți în 2014 sau cursanți în primul an de facultate. Coordonatorul proiectului pe Regiunea București și de Sud-Est, Valentin Voicu, a explicat cum se desfășoară acest proiect în zona coordonată de domnia sa.

Cum a demarat implementarea proiectului?

Primul acord de colaborare semnat cu o instituție publică este cel cu Facultatea Dunărea de Jos, care a furnizat o bază de date cu absolvenții cu studii superioare. Aceştia au fost contactați și li s-a solicitat să se înscrie în cadrul programului "Locuri de muncă subvenționate". Feed-back-ul a fost unul pozitiv, obținându-se răspunsuri atât din partea tinerilor, cât și al IMM-urilor.
Un alt proiect semnificativ care a fost semnat în Regiuea de Sud-Est a fost cel cu Univesitatea Ovidius, din Constanța. Conducerea univesității a pus la dispoziția Departamentului o bază de date cu absolvenți care dețin studii superioare, care au fost apoi contactați.

Care este aprijinul acordat prin program?

În condițiile în care angajatorul se arată disponibil să angajeze un tânăr, beneficiază de o schemă de ajutor în valoare de 900 de lei pentru angajarea unui absolvent de studii medii și 1300 de lei pentru studii superioare, la care se adaugă contribuția angajatului și angajatorului. În ceea ce privește IMM-urile, există și categorii declarate “neeligibile”. Sunt cele care se ocupă de: asigurări, armament, industria tutunului și a băuturilor alcoolice. IMM-urile care se beneficiază de ajutorul de MINIMIS pot semna câte un singur contract, fiecare, dar o microîntreprindere poate angaja maxim 3 absolvenți, o întreprindere mică - 7, iar una mijlocie - 15 absolvenți.          

Care este procedura de înscriere în program?

Tinerii dornici să beneficieze de programul de ajutor de MINIMIS trebuie să urmeze o procedură foarte simplă: să scaneze cartea de identate, alături de adeverința sau diploma de licență, să completeze un formular și să le transmită pe toate pe mail. Informațiile detailate cu privire la accesarea unui astfel de program se regăsesc pe site-ul imm.gov.ro. După vizualizare CV- urilor candidaților, companiile au posbilitatea să cheme la interviu tinerii absolvenți în cel mult o săptămână. De asemenea, IMM-urile pot veni cu proprii absolvenți pe care i-au identificat în facultăți și care s-ar încadra cerințelor profesionale căutate de respectiva companie. În cazul în care, pe parcursul perioadei de învățare și instruire a noului angajat, acesta își dă seama că nu se potrivește viitorului job sau angajatorul realizează că tânărul absolvent nu poate îndeplini anumite atribuții, se poate desface constractul de muncă, dar cu condiția ca într-o perioadă de 30 de zile respectiva companie să angajeze un alt absolvent, pe același post.

Care este oportunitatea implementării unui astfel de program?

În momentul de față, în România, rata șomajului în rândul tinerilor de sub 25 de ani este una mare, majoritatea fiind tentați să-și depună actele de șomaj după absolvire. Programul "Locuri de muncă subvenționate" vine în sprijinul unei astfel de categorii și încearcă să stopeze, să scadă acest fenomen la nivel de țară. Proiectul actual este unul pilot, însă se dorește continuarea lui și în 2015. Programul de „mentorat”, de învățare de către angajator a tânărului absolvent, este un an de zile susținut din fonduri europene, urmând ca după această perioadă compania să plătească salariul angajatului din finanțare proprie. Inițiatorii proiectului au în vedere să ofere tinerilor absolvenți posibilitatea de dezvoltare profesioanală în România, fără ca aceștia să mai ia în calcul plecarea în străinătate pentru găsirea unui loc de muncă benefic din punct de vedere financiar. 

Datele actuale arată ca majoritatea tinerilor cu studii superioare sunt interesați să fie în piața muncii în domenii precum: maketing, consultanță, vânzări. În sprijinul acestora, programul acordă și o perioadă de consiliere, în cadrul căreia sunt învățați să pună în practică teoria pe care au studiat-o în perioada facultății. De asemenea, exisă posibilitatea ca tinerii să beneficieze de intruire și în alt domeniu decât cel în care și-au efectuat studiile.   
Proiectul "Locuri de muncă subvenționate" este implementat în opt regiuni din România și oferă 300 de locuri de muncă pentru absolvenții cu studii medii și alte 500 pentru cei cu studii superioare. În ajutorul tinerilor care doresc să-ți găsească un loc de muncă vin și Ministerul Findurilor Europene, Ministerul Muncii, Ministerul Tineretului și Sportului care dețin, de asemenea, proiecte cu ajutorul cărora tinerii își pot dezvolta o carieră profesională.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii