Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:02 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Majoritatea celor care au caini nu cunosc legea bunului simt"

ro

19 Jan, 2010 01:55 8471 Marime text
asociatia_chinologica.jpgLegea 60/2003 privind regimul de deţinere al căinilor periculoşi sau agresivi, chiar dacă este cunoscută de marea majoritate a proprietarilor, prea puţini o şi respectă.

La ora actuală, potrivit legii, în răndul căinilor periculoşi se numără cei prevăzuţi la art. 1, alin. a, adică cei de luptă şi de atac din rasa Pitbull, Boerbull, Bandog şi metişii lor, precum şi cei din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiler, Dog Argentinian, Mastino Napoletano, Fila Braziliero, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor, de la alin. b.

Ce nu ştiu sau nu respectă mulţi constănţeni proprietari de astfel de căini este faptul că trebuie neapărat să-i înregistreze şi la Asociaţia Chinologică Romănă, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională.

Zeadin Murat, vicepreşedintele Asociaţiei Chinologice Hobby din Constanţa a precizat că taxa pentru înregistrare este de 100 de lei. La această oră, doar 1.500 de căini cu potenţial agresiv sunt declaraţi la Asociaţia Chinologică, însă Zeadin Murat recunoaşte că numărul real al acestora este de trei - patru ori mai mare. După ce înregistrarea are loc, Asociaţia Chinologică depune la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa mai multe date, printre care numărul de identificare al căinelui aplicat prin microcip, efectuarea vaccinării antirabice şi a rapelurilor în conformitate cu prevederile legale în vigoare, efectuarea sterilizării, dacă este cazul, sau existenţa unei asigurări de răspundere civila pentru eventualele pagube produse de căinii prevăzuţi la art.1 lit. a, şi anume Pitbull, Boerbull, Bandog şi metişii lor. Potrivit legii, la ieşirea cu căinele pe stradă, proprietarul are obligaţia să poarte asupra lui carnetul de sănătate al patrupedului şi legitimaţia care atestă înregistrarea căinelui la Poliţie. În cazul schimbării domiciliului proprietarului de căine încadrat la art.1, ori în cazul pierderii, înstrăinării, sau decesului, acestea vor fi declarate în termen de 48 de ore la sediul Poliţiei, însă şi la Asociaţia Chinologică care are sediul pe strada Griviţei, nr. 34.

Nici alte condiţii de deţinere a acestor căini nu sunt respectate. Proprietarii sau deţinătorii ar trebui să aibă cel puţin 18 ani, deplină capacitate de exerciţiu şi să nu fi fost condamnaţi pentru săvărşirea unei infracţiuni contra persoanei. Există şi amenzi, cuprinse între 500 de lei şi 1.500, însă puţini constănţeni au fost sancţionaţi pănă acum.

În plus, legea este departe de a fi respectată şi din alte puncte de vedere. De exemplu, fie deoarece iubesc rasele acestea considerate mai „periculoase", cele de luptă şi de atac, şi doresc pui, fie că obţin diverse beneficii de pe urma lor, puţini proprietarii acceptă să le şi castreze, chiar dacă cel puţin teoretic, ar fi obligaţi. Zeadin Murat a mai precizat că, potrivit Legii 60/2003, proprietarii de căini de luptă şi de atac nici nu au voie să staţioneze măcar cu patrupedele pe domeniul public. În Constanţa, sunt însă trei locuri în care aceşti căini se pot lăsa liberi, fără botniţă. Două dintre ele se găsesc în Parcul Tăbăcăriei, iar cel de-al treilea este aproape de plaja Modern.

Accesul căinilor prevăzuţi la art. 1 lit. b, precum şi al exemplarelor cu potenţial agresiv în localurile şi locurile publice, în mijloacele de transport în comun, precum şi în încăperile comune din imobile în care locuiesc mai multe persoane este permis numai dacă aceştia poarta botniţă şi sunt ţinuţi în lesă.

Destui proprietari de căini, însă, nu doar că nu respectă legea, dar nu respectă nici alte reguli elementare „Majoritatea celor care au căini nu cunosc legea bunului simţ", a precizat Zeadin Murat. Puţini sunt aceia care, plecaţi la plimbare cu căinele adună din urma lui, după ce acesta îşi face nevoile.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Craiu 25 Sep, 2018 19:26 Veniti in cernavoda sa vedeti 3 amstafi care mi-au rupt gardul si mie si frica sa mai plec la munca ca vor intra peste fiica mea
  • un om 02 Apr, 2010 01:13 la timisoara legea nu se respecta de catre asociatiile de proprietari ,nici de unii asazisi iubitori de animale care spun animalul trebuie tinut la casa ,sa vezi cum striga dupa tine,o sa tii otravim,si ma fac ca nu aud caci daca asi auzi,ar insemna sami dau in cap cu ei,incerc sami evit acesti iubiti concetateni,daca doriti pot incerca sa fac un reportaj cu camera ascunsa si sal trimit mai multor televiziuni.
  • un om 02 Apr, 2010 01:08 veniti si la timisoara d.le zeadin murat ,in minunatul oras de pe bega primaria este cea care instiga pe proprietarii de ciini,impotriva acelor domni care nu iubesc animalele si invers,daca suni la primarie ti se spune ca taxa pe ciini este ilegala,dar in acelasi timp asociatiile de proprietari de la blocuri ,incearca sa instige vecinii la razmerita impotriva celor care au ciini,zice ai doi ciini de talie mijlocie ,platesti pentru minim o persoana in plus,nu conteaza caci am apometre ,nu conteaza ca am vacciinari la zi ,nu conteaza ca curat dupa ei afara,nu conteaza caci sunt membru la asociatia chinologica ,ce este mai trist unul este pensionar mapn,iar celalalt politist comunitar ,in exercitiu,am o persoana care scoate ciini la ore fixe afara de 3 ori pe zi,nici pe vremea comunismului na fost asa,etica unor anumite persoane din orasul de pe bega lasa de dorit.
  • razvan 19 Jan, 2010 11:46 va rog veniti in tomis nord la bloc x scara c-bloc paralel cu scoala 38 chiar la intrarea profesorilor sa vedeti nesimtire CRASA la familia olteanu la parter.va rog sesizati organele abilitate!!! caini care musca copii de la scoala,deranj mare pentru oamenii din scara,urina,fecale si altele