Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:30 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Majorarile salariale ale profesorilor vor fi posibile

ro

07 Jan, 2009 14:26 926 Marime text
Ecaterina Andronescu, ministrul educaţiei,  a declarat că majorarea salariilor cadrelor didactice va fi cuprinsă în proiectul de buget. 

Pentru profesorii universitari, o majorare salarială cu 50 la sută este prea mare. Ministrul consideră că există probleme economice şi că ar fi rezonabil ca majorările salariale pentru profesorii universitari să fie mai mici, chiar dacă ministerul va primi şase procente din PIB. Aceasta a apreciat că 50 la sută a salariilor pentru profesorii universitari înseamnă prea mult pentru posibilităţile economice ale României.Consideră că maxim ce ar putea oferi o majorare de maxim de 33 la sută. În schimb, pentru celelalte categorii din sistemul educaţiei, creşterea salarială de 33 la sută este sustenabilă. Liderii sindicatelor din educaţie prezenţi la prima întâlnire cu ministrul Ecaterina Andronescu au spus că ei vor să fie respectată legea, astfel încât majorările salariale pentru profesorii universitari să fie de 50 la sută, iar pentru celelalte categorii, de 33 la sută. Sindicaliştii sunt supăraţi că nu se respectă decât frânturi de lege şi nu sunt oferite creşterile salariale aşa cum au fost promise.

Ministrul Educaţiei a mai spus că la întâlnirea cu liderii federaţiilor sindicale a trecut doar în revistă problemele din această perioadă. Andronescu a apreciat că nu sunt doar problemele Ministerului Educaţiei, ci şi ale sistemului şi pot fi rezultate împreună cu partenerii de dialog.

Andronescu a precizat că va desemna echipe care să pregătească un proiect privind creşterea calităţii în sistem. Aceste criterii vor fi aplicate experimental în acest an şcolar, iar din 2009-2010 vor fi aplicate în tot sistemul. Aceste criterii de performanţă vor putea prevede şi majorări salariale. Se doreşte introducerea unei salarizări bazate pe criterii de performanţă. Discuţiile privind creşterile salariale ale cadrelor didactice vor continua şi săptămâna viitoare, în paralel cu realizarea Contractului colectiv de muncă. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării şi liderii de sindicat vor să găsească o soluţie pentru cei afectaţi de OUG 230 din 30 decembrie 2008 potrivit căreia pensionarii care vor solicita să fie angajaţi într-o instituţie publică vor fi obligaţi să opteze între pensie şi salariul de bugetar, fără a mai avea posibilitatea să cumuleze aceste venituri, informează Mediafax.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii