Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:21 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mâine se ține post negru. E ajunul Bobotezei. Ce semnifică marea sărbătoare

ro

04 Jan, 2017 23:38 2886 Marime text
În Ajunul Bobotezei se ține post negru, nu se mănâncă și nu se bea nimic. Potrivit canonului 1 al Sfântului Teofil al Alexandriei, în Ajunul Bobotezei se ajunează total. În Tipicul Sfântului Sava se spune că, dacă Ajunul cade duminică sau sâmbătă, nu se ține post negru.
 
Postul din ziua de 5 ianuarie datează din perioada secolele IV-VI, când catehumenii se pregăteau prin post și rugăciune pentru primirea Sfântului Botez a doua zi. Astăzi, creștinii postesc în această zi, pentru a putea gusta cu vrednicie din apa sfintiță - Agheasma Mare.
 
Credincioșii gustă din Agheasma Mare timp de 8 zile de la Bobotează, până pe 14 ianuarie inclusiv, când se încheie praznicul cu slujbele și cântările Bobotezei, dar și în zile de post, la îndemnul duhovnicului.
 
Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfintei Sinclitichia;
- Sfântului Cuvios Grigorie din Acrita;
- Sfântului Cuvios Fostirie;
- Sfântului Mucenic Sais;
- Sfântului Mucenic Teoid;
- Sfintei Cuvioase Domnina;
- Sfintei Cuvioase Tatiana;
- Sfântului Cuvios Mucenic Romano din Carpensia
- Sfântului Teopempt
 
Sfântul Teopempt a fost episcop și a trăit la sfârșitul secolului al III lea, în vremea împăratului Diocletian. Pentru că a mărturisit că Hristos este Fiul lui Dumnezeu a fost aruncat într-un cuptor cu foc, i s-a scos un ochi și i s-a dat otravă. Rămâne în viață după toate aceste chinuri și îl convertește la creștinism pe vrăjitorul Teona. Pentru că nu au lepădat credința în Hristos, lui Teopempt i s-a tăiat capul, iar Teona a fost îngropat de viu.

sursa: http://www.crestinortodox.ro/

Sursa foto: ZIUA de Constanta
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii