Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:18 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Magarul de la Meconst

ro

17 May, 2002 00:00 1465 Marime text

Angajati nemultumiti de refuzul directorului de a le mari salariile

Grila de salarizare si contractul colectiv de munca nu au fost negociate * Muncitorii sunt hotarati sa nu se lase pana cand nu li se vor rezolva problemele * In semn de protest, acestia au plimbat un magar prin curtea intreprinderii * Ei au considerat animalul ca fiind reprezentantul directorului si au inceput sa "negocieze" cu el * Angajatii protesteaza vizavi de faptul ca Dragos Ranca nu a fost de acord cu nici una dintre cele trei grile de salarizare propuse de ei * Directorul a declarat muncitorilor ca nu va aproba majorarea veniturilor lunare "pentru ca nu vrea muschii mei"

In ultima vreme, tot mai multi sindicalisti protesteaza impotriva conditiilor de munca si de salarizare. Din cauza faptului ca in urma discutiilor purtate cu reprezentantii conducerii nu se ajunge la nici un consens, sindicalistii recurg la tot felul de metode de satirizare a situatiei si a persoanelor in cauza. O data in plus, romanii fac haz de necaz.

Angajatii de la Meconst au continuat si ieri greva generala pe termen nelimitat, inceputa miercuri. In cadrul societatii exista doua sindicate. Unul este afiliat la CNSLR "Fratia", lider de sindicat fiind Nicolae Mocanu, iar celalalt este afiliat la "Cartel Alfa", fiind condus de Vasile Oprea, zis si "magarul". Potrivit declaratiilor unora dintre sindicalisti, organizatia lui Oprea este aservita directorului general, Dragos Ranca. Desi ambele sindicate se confrunta cu aceleasi probleme, numai cel la care este lider de sindicat Mocanu protesteaza. In cursul diminetii, in semn de nemultumire, muncitorii societatii au plimbat un magar prin curtea societatii. Din discutiile purtate cu manifestantii, acestia au declarat ca asinul reprezinta mascota protestului. Animalul, pe nume Vasilica, a fost inchiriat de la un trecator, in schimbul sumei de 50.000 de lei. Motivul principal pentru care a fost adus magarul in curtea societatii il constituie faptul ca sindicalistii nu au putut discuta cu directorul Meconst, Dragos Ranca. Ei au considerat animalul ca fiind reprezentantul directorului si au inceput sa "negocieze" cu el. Angajatii l-au "certat" pe "Vasilica" si "l-au luat la intrebari". Acestia au afirmat ca "o ducem greu la Meconst din cauza unui magar". Liderul sindicatului, Nicolae Mocanu, a declarat ca cei aproximativ 160 de muncitori sunt nemultumiti de faptul ca, in februarie, contractul colectiv de munca a expirat, iar grila de salarizare nu mai este valabila din ziua de 31 decembrie a anului trecut. Angajatii protesteaza si impotriva faptului ca nu au fost negociate contractul colectiv de munca, noua grila de salarizare, precum si indexarea veniturilor lunare cu 10%. De asemenea, sindicalistii doresc sa le fie acordate drepturile salariale prevazute de lege si de contractul colectiv de munca. Angajatii acuza faptul ca li se taie toata ziua de lucru in cazul in care intarzie cu cateva minute. Sindicalistii sustin ca vor inceta actiunile de protest numai in cazul in care le vor fi majorate salariile cu 30% sau cu 24 de procente, la care sa se adauge acordarea tichetelor de masa, sau in cazul in care veniturile lunare vor creste cu 22% si li se vor acorda 15 tichete de masa lunar, indiferent de numarul de zile lucrate. In cadrul sedintei de consiliu de marti, sindicalistii au purtat discutii cu Ranca, referitoare la grila de salarizare.

"Amnezia" lui Ranca

Conform declaratiilor muncitorilor nemultumiti, initial, directorul a fost de acord cu o majorare de 22%. Ulterior, acesta a dezmintit propriile afirmatii. El a declarat ca nu va aproba majorarea salariilor "pentru ca nu vrea muschii mei". Din relatarile sindicalistilor reiese ca, in ultimele zile, directorul a venit la sediul societatii numai noaptea si atunci pentru a se mai "dota" cu cate un calculator. Angajatii au mai afirmat ca au fost foarte nemultumiti de faptul ca directorul general al Meconst, Dragos Ranca, i-a anuntat ca revendicarile lor nu vor fi solutionate din cauza lipsei de fonduri. Desi reporterii cotidianului ZIUA de Constanta au incercat sa il contacteze telefonic, directorul nu a binevoit sa raspunda la numeroasele apeluri.

Doar promisiuni si atat

Pe 20 aprilie, in jurul orei 15.00, la sediul Directiei Judetene de Munca si Solidaritate Sociala a avut loc intalnirea dintre sindicalisti si patronat, la care au participat si directorul general al DJMSS, Constantin Bragaru, si liderul Sindicatului CNSLR "Fratia", Marian Foca. In urma acestor discutii, Ranca le promisese sindicalistilor ca problemele cu care se confrunta vor fi rezolvate. In cursul zilei de ieri, liderul sindicatului Meconst, Nicolae Mocanu, s-a intalnit cu Marian Foca, presedintele filialei constantene a CNSLR "Fratia". In urma discutiilor purtate cu acesta, s-a facut o nota de protest prin care APAPS, Directia Generala de Munca si Solidaritate Sociala si Prefectura au fost informate despre problemele cu care se confrunta angajatii acestei societati. Mocanu a declarat ca sindicalistii asteapta reactia organelor abilitate si ca acestia vor continua greva pana la rezolvarea problemelor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii