Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:46 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderii copiilor strazii, la tratative cu conducerea DPC

ro

30 Jan, 2003 00:00 742 Marime text

Reglare de conturi

Cea mai grea problema o reprezinta personalitatea rebela a copiilor * Liderii adulti nu puteau fi primiti in Adapost intrucat acesta este dedicat copiilor * Daca li se interzicea sa intre in centru, amenintau ca pleaca si iau si copiii cu ei * Se ivea necesitatea aplicarii unei strategii pentru ca astfel de situatii sa fie, pe viitor, evitate * In momentul de fata, Adapostul este ocupat la capacitate maxima

Adapostul de zi si de noapte destinat copiilor strazii a devenit o realitate a vietii orasului nostru. In interiorul sau se desfasoara zilnic o veritabila munca de convingere in incercarea de a reabilita micii infractori ai strazii. Personalul care lucreaza aici se confrunta cu situatii care ar putea parea multora dintre noi greu de suportat. Pentru cei care au ales aceasta cale, nu exista bucurie mai mare decat de a munci cu acesti copii in incercarea de a-i reabilita. De multe ori acest lucru poate parea o adevarata lupta cu morile de vant.Cea mai grea problema cu care se confrunta cei care isi desfasoara activitatea aici o reprezinta, in primul rand, personalitatea rebela a copiilor. In al doilea rand, organizarea acestora in grupuri conduse de "lideri" ridica probleme care, la inceput, pareau a fi insurmontabile. "In primele zile, imediat dupa deschiderea centrului, am avut oarecare probleme din cauza ca mai incercau sa intre in centru cu aurolac la ei sau veneau in grupuri insotite de lideri adulti pe care nu ii puteam primi", a afirmat George Enache, seful centrului. In acest moment, intervenea o situatie mai mult decat delicata: centrul fiind destinat minorilor, liderii adulti nu puteau fi primiti, iar daca li se interzicea sa intre in centru, amenintau ca pleaca si iau si copiii cu ei. Daca reactia personalului era prea autoritara in refuzul de a-i lasa pe acestia sa intre, "liderii" plecau, obligandu-si toata trupa sa ii urmeze. In plus, faceau galagie, amenintau ca nu vor ingadui nici unui copil din grupul lui sa mai vina la centru si chiar exista riscul sa se tina de cuvant.

Tratative cu liderii de grup

In acest moment, se ivea necesitatea aplicarii unei strategii pentru ca astfel de situatii sa fie evitate. Mai intai s-au purtat discutii care, intr-o prima etapa, nu au dus la nici un rezultat. Conform declaratiilor Elenei Tudor, director general adjunct in cadrul DPC Constanta, liderii au venit chiar in "audienta" la sefii centrului, pentru a li se da explicatii asupra situatiei. Mai apoi s-a decis ca liderii sa fie primiti in centru pentru a putea vedea cum sunt tratati copiii, dupa care lucrurile au intrat pe un fagas normal. "A trebuit sa ajungem la un compromis si, in final, am reusit sa ii convingem sa insoteasca grupul pana la poarta, fara sa mai intre. Tot asa am reusit sa ii dezobisnuim sa mai vina cu aurolac sau cu obiecte contondente la ei", a adaugat si seful centrului. In general, aproximativ 80% dintre cei care vin la centru sunt copii care au trecut prin centre de plasament. Adapostul se doreste a fi un ajutor pentru acestia, care sa nu semene cu un centru de plasament. In general, actiunea se considera a fi un succes. "In afara de aceste probleme pe care le consideram a fi inerente, nu ne-am confruntat cu situatii care sa nu poata fi depasite", a afirmat Elena Tudor. Poate un lucru dificil il reprezinta faptul ca Adapostul are o capacitate care nu poate fi depasita, iar numarul cererilor de rezidentiat este in continua crestere. In momentul de fata, toate cele patru dormitoare a cate patru locuri fiecare, impartite in dormitoare de baieti si de fete, sunt ocupate. Iar numarul copiilor care vin sa participe la programul de zi este tot mai mare. "Rolul Adapostului este sa le sigure copiilor strazii un loc unde sa poata primi o mancare calda, sa li se poata acorda asistenta medicala sau consultanta psihologica", ne-a declarat Eugenia Munteanu, directorul general al DPC. Si, pana in momentul de fata, acest obiectiv este adus la indeplinire.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii