Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:20 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

KMG Internaţional şi Ambasada Republicii Kazahstan în România dau startul Festivalului Filmului Kazah

ro

24 Nov, 2015 00:00 2988 Marime text


Ambasada Republicii Kazahstan în România, în colaborare cu KMG International, oferă cinefililor un eveniment în premieră pentru România, şi anume Festivalul Filmului Kazah. Acesta va avea loc la Cinema Studio, în perioada 27-30 noiembrie.
 
„Evenimentul este organizat cu ocazia celebrării a 550 de ani de la fondarea Hanatului Kazah și a zilei primului președinte al Republicii Kazakhstan. Pentru publicul autohton, festivalul reprezintă o ocazie inedită de a descoperi autenticitatea și farmecul unui popor diferit si îndepărtat, dar cu similitudini istorice cu care vor rezona: numeroasele lupte pentru independenţă şi crearea statului modern“, a declarat Excelenţa Sa Daulet Batrashev, ambasador al Republicii Kazahstan în România.
 
„De opt ani suntem partener al statului român și investitor strategic în industrie și economie, reușind să consolidăm podul energetic România - Kazahstan. În calitate de parteneri principali ai festivalului de film, facem cunoscute cultura și limba unui popor cu o identitate formată în sute de ani de încercări istorice“, a declarat Cătălin Dumitru, vicepreședinte al KMG International. 
 
Cele nouă filme din program fac o radiografie a peste 500 de ani de bogată cultură și istorie kazahă, cu teme variate - legături de familie, dragoste, singurătate, eroism, solidaritate şi luptă pentru libertate. De la invaziile dzungarilor, poporul kazah trece prin experienţa războiului, a sclaviei, a muncii forţate, a sărăciei, a uciderii membrilor familiei şi a arestului. Cu toate acestea, speranţa şi curajul răzbat şi dau naştere unor războinici şi lideri care schimbă cursul istoriei.


 
În cele patru zile de proiecţii cu acces gratuit, publicul va avea ocazia să vizioneze următoarele filme: „Calea Liderului“ (patru părți), „Nomad“, „Tărâmul promis“, „Oastea lui Myn Bala“, „Kyz Zhibek“ şi „Birzhan Sal“. Festivalul Filmului Kazah este unul dintre cele mai mari evenimente de acest gen din Europa.
 
Partenerii instituționali ai festivalului sunt Uniunea Cineaștilor din România și studiourile Kazakh Film. Trailerul festivalului este disponibil aici

Despre Kazahstan

Istoria bogată a acestui stat situat în Asia Centrală datează încă din epoca de piatră, când triburile nomade au populat regiunea, iar primele semne ale unei identităţi naţionale kazahe distincte au apărut începând cu secolul al XV-lea. În prezent, Kazahstanul reprezintă a noua ţară din lume ca dimensiune şi are o populaţie de peste 17 milioane de locuitori, diversificată din punct de vedere cultural și etnic (peste 130 de grupuri etnice), în mare parte datorită masivelor deportări de pe vremea conducerii lui Stalin. Kazahstanul este o țară bogată în resurse naturale - cantități însemnate de petrol, gaze naturale, cărbune, cupru, zinc, mangan, fier, aur, uraniu (locul 3 în lume). Kazahstanul este cel mai mare producător de petrol din Asia Centrală.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii