Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:31 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jumătate de secol de existenţă „Ovidius" ocupă un loc prestigios în pleiada universităţilor

ro

15 Mar, 2011 02:27 1663 Marime text
cap_3.jpg„Ovidius", cea mai veche universitate din Dobrogea, aniversează zilele acestea jumătate de secol de existenţă

Peste 21.000 de studenţi, 16 facultăţi, 76 de programe de licenţă, 78 de programe de masterat şi opt şcoli doctorale sunt realizările cu care se laudă, la 50 de ani de la înfiinţare, Universitatea „Ovidius".

Acum jumătate de secol, în anul 1961, printr-un decret guvernamental, la Constanţa a fost înfiinţat Institutul Pedagogic de trei ani, care în 1976 s-a transformat în Institutul de Învăţământ Superior, cu aceasta ocazie apărând direcţii de specializare tehnice, dar fără a le elimina pe cele pedagogice. În anul 1990, în urma unei presiuni a opiniei publice constănţene, Institutul de subingineri s-a transformat în Universitatea „Ovidius", care, în prezent, este una dintre cele mai puternice instituţii de învăţământ din ţară. „Universitatea Ovidius a fost împlinirea unui vis a reprezentanţilor intelectualităţii din Constanţa. Ea a schimbat nu doar faţa Constanţei, ci şi a Dobrogei. În prezent, la noi, la cele 16 facultăţi, studiază 21.000 de studenţi, dintre care 1.100 din alte ţări. Universitatea pune la dispoziţia studenţilor 76 de programe de licenţă, 78 de programe de masterat şi opt şcoli doctorale.

Ovidius_Victor_Ciupina.jpgDe asemenea, avem zece centre de cercetare, acreditate la nivel naţional, care oricând ar putea deveni Institute de Cercetări Ştiinţifice. În urma evaluărilor Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), universitatea a primit «grad înalt de încredere»", a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, rectorul Universităţii Ovidius, prof. univ. dr. Victor Ciupină. Potrivit acestuia, pentru anul de învăţământ 2011 - 2012, cifra de şcolarizare pentru anul I aprobată de Ministerul Educaţiei arată astfel: pentru ciclul de licenţă - 1.562 de locuri la forma de învăţământ „fără taxă" şi 5.164 de locuri „cu taxă"; pentru ciclul de masterat - 972 „fără taxă" şi 2.511 „cu taxă"; pentru doctorat: 96 - „fără taxă" şi 165 - „cu taxă". În ceea ce priveşte taxele, rectorul Universităţii Ovidius, prof. univ. dr. Victor Ciupină, a dat asigurări că acestea nu vor fi majorate.

„O universitate este atractivă nu doar pentru performanţe, dar şi pentru taxele pe care le are. Nu vom majora taxele, pentru ca ne dorim să avem cât mai mulţi studenţi", a subliniat rectorul Ciupină. Acţiunile dedicate aniversării celor 50 de ani de existenţă vor continua cu zeci de conferinţe ştiinţifice, simpozioane, vernisaje, lansări de carte, zilele porţilor deschise. „În perioada 18 - 20 martie, în campusul universităţii, vor avea loc Zilele porţilor deschise, în cadrul cărora fiecare facultate îşi va prezenta oferta educaţională", a adăugat prof. univ. dr. Victor Ciupină. Printre evenimentele organizate cu ocazia aniversării jubileului, amintim Conferinţa internaţională a rectorilor din cele 112 instituţii de învăţământ superior din reţeaua Universităţilor de la Marea Neagră, dar şi Adunarea solemnă dedicată aniversării a 50 de ani de existenţă. De asemenea, universitatea va acorda titlul de Doctor Honoris Causa profesorului Mihai Şora, unul dintre cei mai însemnaţi filosofi şi eseişti români contemporani, semnatarul actului de înfiinţare a Universităţii Ovidius din Constanţa, profesorului Alexandru Bărbat de la Universitatea Tehnică Barcelona, Spania, profesorului Ion Calafeteanu de la Universitatea Valahia din Târgovişte, director al Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 din Bucureşti, profesorului Carlos Lopez Lozano, de la Universitatea din Madrid şi Episcopul Bisericii episcopale reformate din Spania.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii