Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:24 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Isteria gripei

ro

29 Jan, 2008 00:00 1020 Marime text

Medicii veterinari au infirmat pista aparitiei gripei aviare in cazul lebedelor moarte descoperite in portul turistic din Constanta si pe plaja centrala din Mangalia. Dar a fost urmata de o alta isterie, cea a gripei umane.

"In judetul Constanta s-au confirmat pana la aceasta data, conform datelor transmise de Institutul I. Cantacuzino Bucuresti sapte virusuri gripale A/H1N1 dintre care trei identificate ca virus gripal A/N1H1 Solomon Islands", se arata intr-un comunicat al Autoritatii Judetene de Sanatate Publica (ASPJ) Constanta. Directorul executiv al institutiei, Marius Enescu, a decis restrictionarea accesului in sectiile unitatilor sanitare expuse la un risc crescut de infectare cu virusul A/H1N1. Specialistii medicali nu au considerat necesara impunerea carantinei, chiar daca nu se exclude aparitia unei epidemii de gripa. "Epidemia poate sa apara oricand, in orice iarna", a explicat acesta. Cu toate acestea, conducerea ASPJ spune ca, fata de aceeasi perioada a anului trecut, nu a fost inregistrata o crestere a numarului de afectiuni virale. Dar pentru ca contagiozitatea este mare, iar procesul de transmitere este rapid, mai ales in cazul colectivitatilor, s-a luat masura de restrangere a numarului de vizitatori in unitatile spitalicesti. Astfel, in sectiile de nou-nascuti, pediatrie sau terapie intensiva ale Spitalului Clinic Judetean de Urgenta (SCJU), vor fi luate precautiile universale de prevenire a transmiterii bolilor infectioase. Pentru a le fi permis accesul in spital, vizitatorii vor avea obligatia de a purta echipamentul de protectie complet care prevede un halat si o masca. Triajul epidemiologic va viza si personalul medical din unitatile sanitare. Reprezentantii ASPJ apreciaza ca o atentie sporita trebuie indreptata catre mediul scolar. Cadrele didactice au datoria de a indruma catre medic copiii care prezinta simptomele afectiunilor virale. Durerile de cap, musculare sau articulare si febra care depaseste 39 de grade Celsius sunt principalele semne ale gripei.

Alerta degeaba

Corneliu Neagoe, medic sef al sectiei Pediatrie I, considera ca tot acest tam-tam care s-a facut pe seama cazurilor de gripa semnalate la nivel judetean nu isi avea rostul. Contactat telefonic, acesta a explicat ca infectiile respiratorii, cel putin in cazul copiilor, sunt mai rare ca oricand. "Cat timp am fost de garda, in sectia urgente copii s-a prezentat doar un caz care prezenta simptomele virusului gripal, dar nu a necesitat internarea", a precizat acesta. Acelasi punct de vedere a fost mentinut si de Florian Stoian, purtator de cuvant al SCJU. "Situatia infectiilor respiratorii nu este dramatica", a precizat acesta in conferinta de presa de la sfarsitul saptamanii.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii