Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:24 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Incinerator langa blocurile din cartierul Badea Cartan

ro

08 Jun, 2002 00:00 1499 Marime text

Dezbateri publice la Casa de Cultura

In cladire vor fi distruse deseuri sanitare si veterinare, inclusiv ale celor care provin de la cabinete medicale * Locatarii au sustinut ca distanta de 52 de metri la care se afla incineratorul fata de blocuri si gradinita este insuficienta * Acestia au mai precizat ca nu au nici o certitudine ca in incinerator vor fi arse organe umane sau animale * Ei sunt hotarati ca, in cazul in care nu se va hotari desfiintarea acestuia, sa blocheze intrarea in cladire si sa nu permita desfasurarea activitatii * Datorita numarului mare de cabinete medicale, DSP considera necesar acest incinerator

In ultimul timp, toata lumea protesteaza. Indiferent ca este vorba despre sindicalistii din marile confederatii sau asociatiile de locatari, toti au cate ceva de spus. Mai nou, locatarii din zona Badea Cartan, nu vor nici in ruptul capului sa fie de acord cu construirea unui incinerator langa casele lor. Oamenii isi sustin cu fermitate pozitia, fara sa tina cont de faptul ca acest incinerator este necesar si ca este la standarde occidentale, fara riscuri de poluare, ecologic si cu dispozitive de siguranta. DSP acorda autorizatie sanitara numai in cazul in care ITM elibereaza aviz de mediu. La randul sau, ITM sustine ca ultimul cuvant il are DSP.

La Casa de Cultura a Sindicatelor a avut loc, joi, o dezbatere publica referitoare la construirea unui incinerator in cartierul Badea Cartan. Locatarii blocurilor din zona sunt nemultumiti de faptul ca acesta este in apropierea unei gradinite. La dezbateri au fost prezenti reprezentanti ai Inspectoratului de Protectie a Mediului, seful compartimentului Igiena din cadrul Directiei de Sanatate Publica din Constanta, Anca Claponea, reprezentanti ai Institutului de Igiena din Bucuresti, precum si ai SC Full Management SA, careia ii apartine incineratorul. Lucrarile de constructie a incineratorului au fost demarate deja, fiind investite, pana in prezent, mai mult de patru miliarde de lei. Directorul societatii, Sorin Pasat, a sustinut ca in cladire vor fi distruse deseuri sanitare si veterinare, inclusiv a celor care provin de la cabinete medicale. El a precizat ca incineratorul este la standarde occidentale, fara riscuri de poluare, ecologic si cu dispozitive de siguranta. Acesta are doua trepte de ardere, de 850 si, respectiv, 1200 de grade. La ultima treapta de ardere, deseurile sunt distruse in doua secunde, riscul de epidemie fiind astfel eliminat. Incineratorul este unic in oras, in afara de crematoriu. Cosul de fum are o inaltime de noua metri. Locatarii au sustinut ca distanta de 52 de metri la care se afla incineratorul fata de blocuri si gradinita este insuficienta. Ei au mai spus ca, in ciuda faptului ca turnul acestuia este de 60 de metri, in apropierea lui se afla un bloc cu zece etaje, in apartamentele caruia ar putea patrunde fumul. Locatarii au mai precizat ca nu au nici o certitudine ca in incinerator vor fi arse organe umane sau animale. Ei sunt hotarati ca, in cazul in care nu se va hotari desfiintarea acestuia, sa blocheze intrarea in cladire si sa nu permita desfasurarea activitatii.

Directia de Sanatate Publica a semnalat necesitatea construirii incineratorului

Inspectorul sef al Inspectoratului pentru Protectia Mediului Constanta (IPM), Catiusa Tompos, a declarat ca, pana pe 14 iunie, vor fi analizate toate sugestiile si recomandarile, precum si temeiul legal, dupa care se va hotari daca incineratorul va primi autorizatie de mediu. Aceasta a mai afirmat: "IPM are de spus penultimul cuvant, ultimul avandu-l Directia de Sanatate Publica". Directorul Directiei de Sanatate Publica, Mihaela Dinisov, a declarat ca au semnalat in urma cu mai mult timp faptul ca este necesara constructia unui incinerator in Constanta, in care sa fie distruse instrumentele medicale care au fost folosite. Acest lucru se datoreaza numarului mare de cabinete medicale din judet.In prezent, deseurile sanitare care provin din sectiile Spitalului Clinic Judetean Constanta sunt arse intr-un incinerator care se afla in cadrul institutiei, iar cele de la Spitalul Municipal sunt distruse la Agigea. Potrivit afirmatiilor Mihaelei Dinisov, crematoriul din Constanta nu a fost folosit niciodata pentru arderea deseurilor sanitare si veterinare. Pentru construirea incineratorului, pe langa acordul de mediu si cel sanitar, este nevoie si de studiul de impact, intocmit de institute specializate din Bucuresti. Directorul Directiei de Sanatate Publica din Constanta a mai precizat ca doreste construirea incineratorului atata timp cat vor fi respectate normele igienico-sanitare in vigoare si ca va fi eliberat avizul sanitar in cazul in care va fi acordat si cel de mediu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii