Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:52 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Începe să se dezamorseze bomboana otrăvită Portul Constanţa? Senatorul Mazăre îi dă dreptate primarului Matei

ro

24 Oct, 2012 02:17 2083 Marime text
Matei_port_Matei_Nicolae_1.jpgProiectul de lege iniţiat de Alexandru Mazăre, Nicolae Moga, Manuela Mitrea şi Eduard Martin, care prevede trecerea cu titlu gratuit a unui pachet de acţiuni deţinute de stat şi administrate la momentul actual de Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CNAPMC) de la Ministerul Transporturilor către Consiliile Locale Constanţa, Năvodari, Mangalia, Agigea, precum şi către Consiliul Judeţean Constanţa, aprinde spiritele în interiorul PSD.

Primarul oraşului Năvodari şi-a exprimat dezacordul faţă de această iniţiativă legislativă şi a explicat că a avut, încă de dinaintea alegerilor locale de anul acesta, ideea „ca fiecare localitate să administreze portul din raza sa de competenţă şi nicidecum aşa cum este înaintat proiectul de lege în forma depusă". Amintim că proiectul celor patru parlamentari PSD de Constanţa a fost depus la finalul săptămânii trecute la registratura Parlamentului, iar traseul pe care îl va urma este Senat - Camera Deputaţilor, cea din urmă fiind camera decizională.

„Bomboana otrăvită"

 

„Consider o lipsă totală de respect şi colegialitate manifestate de către iniţiatori, fără a se purta şi o discuţie cu noi în prealabil, iar dacă legea va fi adoptată în forma propusă voi refuza, în numele oraşului Năvodari, această «bomboană otrăvită» de a prelua un pachet nesemnificativ din acţiunile Portului", a declarat edilul şef al oraşului Năvodari. În continuare, el a explicat că administraţia locală Năvodari nu emite „nicio pretenţie asupra Portului Constanţa", dar şi că pretinde „ca nici municipiul Constanţa să nu emită pretenţii asupra Portului Midia". „Vrem ca fiecare port să treacă în administrarea fiecărei localităţi separat: Portul Midia la oraşul Năvodari, Portul Constanţa la municipiul Constanţa, Portul Agigea la comuna Agigea şi Portul Mangalia la municipiul Mangalia, cu cei 20% ce revin Fondului Proprietatea, cu cei 5% pe care statul român s-a oferit să îi vândă pe bursă şi suntem de acord ca 15% să revină judeţului Constanţa", a adăugat Nicolae Matei. Social democratul consideră că în felul acesta vor fi create premisele unui mediu concurenţial şi vor fi atraşi investitori. „Vom dezvolta noi activităţi portuare, vom dezvolta mult mai bine fiecare localitate în parte", a precizat el.

„Voi refuza preluarea pachetului nesemnificativ de acţiuni de 3%"

 

Totodată, Matei a avertizat că este dispus să facă demersuri către Ministerul Transporturilor şi către Guvern, precum şi către comisiile parlamentare, instituţii cărora le va prezenta punctul de vedere al municipalităţii năvodărene, dar şi al Asociaţiei Oraşelor din România, în scopul ca acest proiect să nu treacă în forma actuală. „Voi folosi toate căile de contencios administrativ ce ne stau la dispoziţie, iar în situaţia nefericită în care demersul meu nu va avea sorţi de izbândă, în numele oraşului Năvodari voi refuza preluarea pachetelului nesemnificativ de acţiuni de 3%".

„Înainte de a fi PSD-ist, USL-ist rămân năvodărean şi doar în slujba celor care m-au făcut primar".

„O diviziune a unităţii"

 

Întrebat, ieri, cum anume comentează atitudinea primarului din Năvodari, senatorul Alexandru Mazăre, unul dintre iniţiatorii proiectului de lege, a declarat: „Eu cunosc dorinţa domnului primar Matei. Dânsul ar fi agreat mai mult o diviziune a unităţii, i-a explicat că este una dintre variantele pe care o putem lua în calcul. În momentul actual, însă, cu structura acţionariatului, aşa cum se prezintă astăzi, era puţin probabil să putem să iniţiem un proiect de lege".

Senatorul Colegiului 3 a afirmat că după ce pachetul de acţiuni va fi transferat de la Ministerul Transporturilor către consiliile locale, respectiv către CJC, „în cadrul noului Consiliu de Administraţie se va putea face un aranjament, un schimb de acţiuni între diverşii acţionari, astfel încât să avem şi o divizare a unităţilor portuare. Consiliul Local Năvodari să primească dreptul de administrare a activităţilor aferente Năvodariului, Consiliul Local Constanţa la fel, la fel Mangalia şi Agigea. Domnul primar Matei pe undeva ar avea dreptate".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii