Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:07 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În ce stadiu de realizare se află Proiecte de 89 de milioane de euro, implementate de RAJA SA Constanţa (galerie foto)

ro

02 Apr, 2014 00:00 3742 Marime text
Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în regiunea Constanţa-Ialomiţa, reabilitarea staţiei de epurare ape uzate Eforie Sud, canalizare menajeră în comuna Valu lui Traian, extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată pentru regiunea Constanţa-Ilfov sunt patru proiecte mari derulate de societatea RAJA SA Constanţa pe POS Mediu 2013-2015. Valoarea proiectelor derulate prin POS Mediu se ridică la 88,9 milioane de euro. Absorbţia fondurilor europene de către societatea constănţeană este de peste 60%, dublu decât la nivel naţional.
 

Ieri, directorul adjunct al SC RAJA SA, Aurel Presură, a prezentat stadiul celor patru proiecte derulate. Valoarea proiectului „Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare în regiunea Constanţa-Ilfov“ este de 230 milioane de euro. La finalul acestui proiect, în noiembrie 2015, vor fi construite sau reabilitate 12 staţii de epurare, 47 de staţii de pompare ape uzate şi şapte de apă, patru rezervoare, o staţie de clorare, o staţie de tratare, 33 de puţuri. De asemenea, vor fi extinse şi reabilitate reţelele de apă cu o lungime totală de 266,8 km şi reţele de apă uzată cu o lungime de 426 km. „Toate cele 41 de contracte de lucrări sunt în prezent semnate şi se află în diferite stadii ale execuţiei“, a spus Aurel Presură. Proiectul „Reabilitarea staţiei de epurare ape uzate Eforie Sud“ este finalizat în proporţie de 98,7%, iar valoarea acestuia este de 30.573.168,13 euro. Cel de-al treilea proiect, „Canalizare menajeră, comuna Valul lui Traian, etapa III“, în valoare de 7.237.629,26 euro, va fi finalizat în luna iunie 2015. Proiectul presupune realizarea a 38,6 km de reţea nouă de canalizare şi două staţii de pompare noi. De asemenea, SC RAJA SA se află în stadii avansate ale achiziţiei publice pentru un nou proiect ce va fi denumit „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată pentru regiunea Constanţa-Ilfov“. Acest proiect va viza investiţii estimate la 49.717.619 euro în localităţile Buftea, Corbeanca şi Constanţa, necesare pentru realizarea a peste 200 km de reţea de apă şi canalizare, o staţie de epurare, trei staţii de tratare, dar şi bazine de stocare, staţii de pompare, foraje, investiţii ce vor deservi o populaţie de 114.552 locuitori.
 
Lucrări executate în Constanţa
 
În cadrul proiectului „Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare în regiunea Constanţa - Ialomiţa“, în valoare de peste 230 de milioane de euro, sunt prevăzute 41 de contracte de lucrări, din care nouă se derulează în municipiul Constanţa. În cadrul acestor contracte, se vor reabilita două staţii de epurare ape uzate, o staţie de tratare apă, 10 staţii de pompare ape uzate, 66,3 km reţea de canalizare şi 69,7 km reţea apă. În municipiul Constanţa, societatea RAJA SA derulează nouă proiecte. Primul din ele, „Staţie de epurare Constanţa Nord - instalaţii de control şi reducerea mirosului în zona obiectelor ce degajă miros, inclusiv mutarea treptei nămolului - localitatea Constanţa“, a fost finalizat pe 27 octombrie 2013. În urma acestuia, au fost reabilitate 11.400 metri liniari de reţele de alimentare cu apă, 5.930 metri liniari de reţea de canalizare. „Acum se lucrează la refacerea tramei stradale, afectată de lucrări, ce are ca termen de finalizare data de 11 aprilie 2014“, a mai menţionat Aurel Presură. Şi proiectul „Extinderea reţelei de apă / canal Baba Novac, Tulcei şi staţiei de pompare nouă, localitatea Constanţa“ a fost finalizat pe data de 21 decembrie 2013 şi a presupus extinderea reţelei de apă cu 9.759 ml, extinderea canalizării cu 15.217 ml şi două staţii de pompare. Şi proiectul „Reabilitare şi extindere apa / canal Palazu şi 3 staţii de pompare - ape uzate“ a fost finalizat pe data de 23 august 2013 şi a cuprins următoarele lucrări: reabilitare şi extindere reţea apă cu 11.697 ml, extindere reţea canalizare cu 23.138 ml şi trei staţii de pompare. Proiectul „Construcţie reţele de apă în zona centru + inclusiv magistrale - localitatea Constanţa“ va fi finalizat pe data de 31 august 2014. Urmează proiectul „Reabilitarea reţelei de apă în zona Centru - inclusiv magistrale“. Acesta va fi finalizat pe data de 25 aprilie 2014 şi presupune extinderea reţelei de apă din zona centru cu 17.385 ml, reabilitarea conductei magistrale cu 9.490 ml. Proiectul „Extindere reţele de apă şi canalizare şi patru staţii de pompare noi ape uzate, staţiunea Mamaia“ va fi terminat până pe data de 1 iunie 2014, „Staţia de tartare Palas - reabilitare linie nouă staţie de tartare“ - până pe 28 septembrie 2014, „Reabilitare şi extindere colectoare zona Centru (colectoare mari şi reţea menajeră)“ - până pe 29 iunie 2015.
 
Proiect pentru valorificarea nămolului
 
În prezent, nămolul produs la Staţia de epurare Constanţa Nord este transportat printr-o conductă la depozitul de la Poiana, unde este deshidratat, iar de acolo ajunge la hala Luminiţa. „Dorim ca la Poiana să facem o staţie de compost, astfel încât nămolul să poată fi folosit în agricultură. De asemenea, dorim să amplasăm panouri fotovoltaice pe toată suprafaţa staţiei, de 25.000 de metri pătraţi, pentru a reduce consumul de energie“, a mai anunţat directorul adjunct al RAJA. Pentru realizarea noului proiect, RAJA ar avea nevoie de 6 milioane de euro.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii