Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:49 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Impresionanta istorie a clădirii Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân“

ro

28 Jun, 2014 00:00 10676 Marime text
Imobilul situat pe strada Ştefan cel Mare nr. 6, la intersecţia cu strada Mircea cel Bătrân, ce găzduieşte astăzi Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“, are o lungă şi impresionantă istorie în spate.
La data de 13 octombrie 1923, în prezenţa preşedintelui Consiliului de Miniştri, I. I. C. Brătianu, şi a altor oficialităţi locale şi naţionale, s-a pus piatra de temelie a clădirii, cu destinaţia liceu, urmând ca în anul 1925 să aibă loc inaugurarea oficială. Aşadar, imobilul a fost construit, în cea mai mare parte, în perioada 1923 - 1931. Lucrările de fundaţie au fost realizate de inginerul D. Staicovici, iar arhitectul proiectant al construcţiei a fost N. Stănescu.

În planul cadastral al oraşului Constanţa din anul 1936, pe strada Mircea cel Mare nr. 95 este consemnat Liceul de Băieţi, proprietate a Ministerului Cultelor şi Învăţământului. Terenul, obţinut prin donaţie de la Primăria Constanţa, avea o suprafaţă totală de 7.454 de metri pătraţi, iar suprafaţa construcţiei era de 3.935 de metri pătraţi. Clădirea construită în perioada menţionată a îndeplinit, în acelaşi timp, atât funcţia de liceu, cât şi de locuinţă a directorului şi a salariaţilor administrativi. De asemenea, actualul Teatru Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“ reprezenta, la acea vreme, sala de spectacole a unităţii şcolare.

În vremea războiului, clădirea a fost transformată în unitate militară, fiind rechiziţionată de armata sovietică în perioada 1945-1958. În anul 1958, după retragerea trupelor ruse din România, imobilul a fost retrocedat Liceului „Mircea cel Bătrân“. Însă corpul ce includea sala de festivităţi nu s-a mai întors niciodată în proprietatea liceului, în anul 1953 fiind transformat în teatru de stat. Clădirea liceului s-a extins în anul 1974, atunci când a fost construită o aripă nouă, cea dinspre parc, ce include, la parter, o sală de sport cu o suprafaţă totală de 537 de metri pătraţi, cu vestiare şi grupuri sanitare, iar la etaj, opt săli de clasă.

În prezent, imobilul care găzduieşte Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ are o suprafaţă totală de 5.219 mp, distribuită în 1.407 mp - săli de curs, 1.076 mp - cabinete şi laboratoare, 1.035 mp - coridoare şi holuri, 537 mp - sală de sport, 460 mp - birouri administrative, 261 m - scări, 247 mp - depozitele din subsolul clădirii şi 196 mp - grupurile sanitare.

Da-a lungul timpului, imobilul nu a fost ferit nici de capriciile naturii, care au provocat stricăciuni parţiale, mai mici sau mai mari, dar care nu au reuşit niciodată să-l scoată din funcţiune. Copertina a fost deteriorată, subsolul a fost inundat şi, de asemenea, tâmplăria şi diversele instalaţii au suferit degradări considerabile. În consecinţă, între anii 2003 - 2007, s-a realizat proiectul de expertiză privind lucrările de consolidare şi reabilitare. Astfel, în perioada 2008 - 2010, societăţile Săgetător SA şi SC Eucass SRL, în calitate de proiectant, respectiv constructor, au executat toate lucrările necesare. Au fost realizate lucrări de rezistenţă a fundaţiei, a structurii de pereţi portanţi, a structurii planşee, a structurii C7 şi a rampei pentru persoane cu dizabilităţi. De asemenea, au fost realizate lucrări de refacere a arhitecturii de compartimentare şi a tâmplăriei, precum şi reparaţii ale instalaţiilor electrice interioare, ale reţelei de paratrăsnet, ale instalaţiilor sanitare şi ale celor termice.

În ceea ce priveşte existenţa unor posibile litigii revendicative, reprezentanţii Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân“ Constanţa nu deţin nicio infomaţie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii