Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:09 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hotii au furat curent electric de peste 1,5 miliarde lei

ro

07 Aug, 2003 00:00 814 Marime text

"Electrica Dobrogea" a decis ca, pe viitor, sa fie mai preocupata de combaterea cazurilor de furt, prin intensificarea ritmului desfasurarii controalelor

Pentru a stopa fenomenul furturilor de energie, in primul semestru al acestui an, la nivel national, "Electrica" a realizat o serie de controale, in urma acestora reusind sa recupereze aproximativ 57 de miliarde lei. Din totalul acestei sume 87% reprezinta contravaloarea energiei electrice insusite fraudulos de catre populatie. In judetul Constanta, au fost facute controale pentru depistarea neregulilor din instalatiile consumatorilor de toate tipurile. 181 de consumatori casnici au fost surprinsi furand curent prin improvizatii si, astfel, Sucursala Constanta a recuperat peste 1,6 miliarde lei, reprezentand cantitatea de energie sustrasa (597.822 kWh). In total, au fost realizate peste 4.400 de controale complexe, cu interventii rapide si prompte pentru depistarea si recuperarea pierderilor de energie electrica din reteaua pe care o administreaza. Actiunile de control au vizat, deopotriva, marii consumatori, consumatorii casnici si micii consumatori, actiuni sustinute de reprezentantii Politiei sau ai Corpului Gardienilor Publici.

Puscarie sau pierderea vietii

In ultimii ani, in tara noastra, furturile de energie au capatat o amploare deosebita. In Codul Penal, sustragerea de energie electrica se considera infractiune de furt si se pedepseste conform art. 208-209, atragand o pedeapsa cu privare de libertate, cu incadrari de la 1 la 12 ani pentru furt si de la 3 la 15 ani pentru furt calificat. Intra, asadar, sub incidenta acestor articole toti cei care apeleaza la modificarea, deteriorarea, blocarea echipamentelor de masurare a energiei electrice, precum si cei ce recurg la executarea si folosirea instalatiilor clandestine pentru racordarea directa din retea sau ocolirea echipamentelor de masurare a energiei electrice. Problema este cat se poate de serioasa deoarece exista foarte multe riscuri atat daca esti prins furand energie, cat si daca nu esti prins. In primul caz, potrivit legislatiei in vigoare, se dau ani buni de puscarie, iar in al doilea caz, hotii risca sa se electrocuteze si sa plateasca cu viata. In urma unei analize care a demonstrat cresterea ingrijoratoare a fenomenului infractional in domeniul sustragerilor de energie, "Electrica Dobrogea" a decis ca pe viitor sa fie mai preocupata de combaterea cazurilor de furt prin intensificarea ritmului desfasurarii controalelor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii