Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:22 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Horia Bud face bugetul ACN-ului

ro

12 Aug, 2008 00:00 1784 Marime text
1218487419.jpg

Licitatia pentru doua loturi pe malul Canalului, scoase spre inchiriere de CN Administratia Canalelor Navigabile SA, a fost reluata ieri

Evenimentul a produs zambetele comisiei de licitatie, care a reusit sa realizeze o premiera: inchirierea pe luna a celor doua terenuri cu preturi mai mari decat ar fi scos din vanzarea lor. Castigatorul, fara drept de apel, al celor doua loturi a fost, ca si saptamana trecuta, pentru alte doua suprafete, Horia Andrei Bud. De data aceasta, fostul PSD-ist a reprezentat societatea Building Invest SRL, si nu VHS Yacht Building, cum s-a intamplat in urma cu o saptamana. Pentru prima suprafata de teren de pe malul Canalului, cea din zona Agigea, pretul de pornire a fost de 1.448 de euro, iar pasul de licitatie - de 10%, adica 145 de euro. Pentru confruntare s-au inscris trei firme: Comprest Util SA, reprezentata de Grigore Comanescu, Holiday Beach SRL, prin Oana Ionela Rosu, si Building Invest SRL, ce l-a avut ca reprezentant pe Horia Bud. Daca Holiday Beach s-a retras imediat dupa pretul de pornire, intre cele doua firme ramase in competitie a inceput o lupta acerba, ce a tinut mai bine de jumatate de ora. Vazand ca pretul se tot mareste si suma devine de-a dreptul exorbitanta, Ciprian Placinta, directorul comercial al companiei si seful comisiei de licitatie, i-a avertizat pe cei doi licitatori ca "s-a depasit de mult pretul de vanzare". De altfel, si ceilalti membri ai comisiei au reamintit celor doua firme ca pretul licitat este pentru o luna. "Eu am crezut ca este pe Marte", a ironizat Horia Bud spusele reprezentantilor ACN-ului.

"Licitatie neserioasa"

Iulian Trandafir, directorul juridic al Companiei, si Ciprian Placinta vorbeau intre ei, bucurandu-se ca "facem bugetul companiei" cu aceasta tranzactie. "Nu putem decat sa ne bucuram pentru companie", a continuat Placinta, adresandu-se celor prezenti in sala de protocol a ACN, locul de desfasurare a licitatiei de ieri. Intr-un final, dupa ce s-a ajuns la o chirie lunara, care nu include TVA, de 20.008 euro, Grigore Comanescu a decis sa se retraga din cursa si sa-i acorde castig de cauza lui Bud, care considera licitatia ca fiind "demult neserioasa, dar nu mai conteaza". Intr-un final, dupa semnarea protocoalelor de incheiere a licitarii, Horia Bud a cerut un pahar cu apa, in ciuda faptului ca isi adusese o sticla de suc la el: "Pai, acum, cer apa de la ei, macar sa le fac paguba. Ma indoiesc ca voi mai avea acum bani de alta Cola". Astfel, terenul de 51.710 mp va costa firma Building Invest SRL nu mai putin de 20.008 de euro lunar, fara taxa pe valoare adaugata. Pentru cea de-a doua suprafata de teren, din zona Ovidiu, mal stang, km 9+605 - 10+790, s-au inscris aceiasi trei ofertanti. De data aceasta, Holiday Beach a tinut piept putin mai mult contracandidatilor, mai precis trei pasi. Cu un pret de pornire de 3146 de euro, cu pas de licitatie de 315 euro, pamantul de 125.840 mp a fost la fel de disputat ca si primul. Insa, de data aceasta, batalia s-a finalizat mai repede, avand acelasi castigator: Building Invest SRL. Licitatia a mers pana la 21.101 euro pe luna, fara TVA, suma la care Comprest Util s-a retras. Adevarul este ca, in loc sa se bucure de reusita, Horia Bud se ingalbenise la fata, probabil din cauza sumelor mari pe care le va avea de platit de acum inainte. Daca facem o socoteala rapida, firmele pe care Bud le detine impreuna cu Virgil Cacioianu, VHS Yacht Building si Building Invest, vor fi nevoite sa imbogateasca ACN-ul, lunar, cu 41.109 euro, fara TVA. Si asta pentru ca, la inceputul saptamanii trecute, Bud a inchiriat inca doua terenuri pe malul Canalului, in zona Cernavoda, cu 109,2 euro, respectiv 247 de euro lunar. Cam mult pentru doua societati care au vazut lumina Registrului Comertului anul acesta. Ne intrebam de unde au Bud si Cacioianu fonduri suficiente pentru a-si sustine business-urile si ce contracte "grase" or avea in derulare pentru a putea supravietui pe piata. Saptamana trecuta, licitatia pentru terenurile din Agigea si Ovidiu-Lumina a fost amanata din cauza depunerii unei singure oferte.

Masurile se lasa asteptate

Horia Bud a participat, in numele firmei VHS Yacht Building, numai pentru loturile din Cernavoda. "Ghinion de nesansa. La celelalte nu ma gandisem", a motivat acesta ieri. Victoria de pe 4 august a venit in urma "luptei" cu reprezentanta firmei Avemar SRL, al carei unic actionar este Virgil Cacioianu, partenerul de afaceri al lui Bud. Dupa cum am anticipat si am putut observa, pretul a fost atat de ridicat, poate, tocmai pentru a nu se semna contractul cu firma lui Bud, putandu-se astfel relua licitatia. O intrebare importanta apare in urma licitatiei de ieri: oare contractul intre CN ACN si SC Building Invest SRL pentru inchirierea celor doua suprafete de teren se va concretiza? Ba, mai mult decat atat, ne intrebam daca Administratia Canalelor Navigabile a luat vreo masura in urma licitatiei de saptamana trecuta, pentru terenurile din Cernavoda, la care au participat trei firme cu stranse legaturi intre ele: VHS Yach Building si Avemar, ce il au ca punct comun pe Virgil Cacioianu si Cleo Expert Consulting, care a depus oferta, insa nu s-a prezentat, firma ce o are ca patroana pe sotia lui Horia Bud, Cleopatra. Fara doar si poate, conducerea CN ACN stie ca fapta poate avea urmari penale. Se pare ca toate licitatiile pentru inchirierea de terenuri, instrumentate de Canalele Navigabile, au o aura de mister. De aceea, ZIUA de Constanta va solicita directorului CN ACN, Ovidiu Cupsa, sa dezvaluie, daca nu are ceva de ascuns, toate contractele prin care a concesionat sau a inchiriat terenuri.

Scris de: {autor}Corina SAMOILA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii