Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:13 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Grajdul" de la Palazu Mare va fi desfiintat

ro

11 Sep, 2007 00:00 1990 Marime text
1189442631.jpg

La ora actuala, in judetul nostru nu exista un spital de psihiatrie, desi cerintele sunt duble in raport cu numarul existent de paturi

Ministerul Sanatatii a lansat un program pentru imbunatatirea serviciilor in mai multe centre de sanatate mintala. Acesta este finantat cu 180.000 lei si se va incheia in decembrie. Deoarece se afla intr-o stare jalnica, ministrul Nicolaescu a inclus in proiectul de reabilitare si cele doua foste laboratoare de sanatate mintala constantene arondate Spitalului Clinic Judetean. Potrivit directorului Autoritatii de Sanatate Publica Judeteana, dr. Marius Enescu, MS a alocat in jur de doua miliarde de lei vechi pentru repararea acestora. In ultimii ani, acest sector al sanatatii a fost lasat in Romania la limita supravietuirii, iar cei care ajungeau aici erau inghesuiti in paturi de fier, in aceleasi saltele murdare si aveau acces la aceleasi toalete insalubre. In plus, bolnavii psihici nu au avut acces la niciun psiholog si la niciun psihoterapeut.

Bolnavii de la Palazu vor fi mutati

Realitatea din spitale arata ca, in ultimii ani, numarul persoanelor cu afectiuni psihice a crescut. In opinia managerului ASPJ, avand in vedere populatia existenta, Constanta ar avea nevoie in momentul de fata de cinci centre de sanatate mintala. Si, in primul rand, de un spital de specialitate care sa coordoneze in regiune activitatea metodologica a acestora. Se pare ca, fondurile pentru bolnavii psihici au aparut in urma criticarii conditiilor din spitalele de psihiatrie romanesti, in rapoartele Comisiei Europene si in cele ale organizatiei nonguvernamentale Amnesty International. Anul trecut, s-au alocat 12 milioane de lei, iar anul acesta, alti 70 de milioane. Potrivit proiectului, o mare parte din bani sunt destinati refacerii cladirilor. Desi se afla intr-o stare deplorabila, Clinica de Psihiatrie de la Palazu Mare nu va face obiectul unor reparatii. Referindu-se la aceasta sectie exterioara a SCJU, dr. Marius Enescu, directorul ASPJ a declarat: "Este vorba de un grajd reconditionat, iar cladirea existenta este mult prea mica si sub standarde". Acesta este si motivul pentru care se doreste desfiintarea psihiatriei ca sectie exterioara si infiintarea unui spital clinic, cerinta formulata si de coordonatele europene. Locatia aleasa de conducerea ASPJ este cladirea fostului spital de dermato-venerice din Agigea, amplasata pe malul Portului. La ora actuala, a fost finalizata expertiza in constructii, pentru a vedea daca unitatea poate fi renovata. "Daca in acest an obtinem hotarare guvernamentala, anul viitor, ii vom muta pe bolnavii de la Palazu in clinica de acuti a noului spital psihiatric", a precizat directorul ASPJ.

Solicitarile depasesc capacitatea clinicii

Potrivit lui Enescu, cladirea poate permite instalarea unui numar de 200 de paturi si beneficiaza de un teren de patru hectare si jumatate. Pentru bolnavii cronici, la nivelul judetului ar fi nevoie de 100 de paturi, a adaugat Enescu. De asemenea, locatia are coeficientul de liniste si de discretie, care ar fi perfect pentru bolnavii cu probleme psihice, a precizat managerul ASPJ. Acesta sustine ca mutarea unitatii sanitare va trebui sa fie finalizata pana in 2009. "Pentru a ne conforma cerintelor europene, ar trebui sa separam bolnavii acuti de cei cronici. In prezent, singura sectie cu doar 50 de paturi pentru bolnavii psihici cronici se afla la Baneasa. Nici ministrul Sanatatii nu este multumit de realizarile inregistrate in ceea ce priveste asigurarea de ingrijiri adecvate in cadrul institutiilor si al serviciilor comunitare, mai ales pentru persoanele cu dizabilitati. Nicolaescu a precizat ca obiectivele imediate sunt: angajarea de asistenti sociali in spitalele si sectiile de psihiatrie pentru monitorizarea drepturilor pacientilor, eliminarea supraaglomerarii in institutiile psihiatrice si asigurarea furnizarii de servicii de psihiatrie de calitate.

Scris de: {autor}Gratiela TULCEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii