Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:34 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gospodarirea comunala cheltuieste jumatate din bugetul orasului Cernavoda

ro

02 Aug, 2008 00:00 1327 Marime text

Rectificare bugetara din resturi. Incercari de a gasi de lucru pentru 120 de persoane. Hotararea de Consiliu Local (CL) nu are acoperire bugetara.

Recent, consilierii locali din Cernavoda au aprobat o noua organigrama pentru primarie. Au fost facute o serie de modificari pentru a fi reduse costurile si a creste randamentul administratiei locale. Astfel, celei mai mari directii consumatoare a bugetului local, Directia de gospodarire comunala, i-a fost luat statutul juridic, aceasta redevenind serviciu. Rectificarea bugetara aprobata de alesii locali nu a fost foarte mare, deoarece, dupa cum a declarat edilul orasului, Mariana Mircea, "ne invartim intre niste resturi de bani". S-au facut rectificari in valoare de aproximativ 10 miliarde de lei, luate dintr-o parte si puse intr-alta. Partea cea mai mare a primit-o gospodarirea comunala, deoarece aici cu greu pot fi acoperite salariile. "Aceasta gospodarire comunala cheltuieste miliarde pe luna cu salariile, la care se adauga celelalte cheltuieli. Partea de buget care a fost facuta pana acum a fost facuta ilogic si nu prevedea clar schema de lucrari care trebuie acoperite de angajatii de aici, astfel incat aceasta Directie sa-si acopere salariile pana la sfarsitul anului". Acum, administratia locala incearca sa le gaseasca de lucru angajatilor de aici, chiar si la terti. Important este ca transformarea Directiei in Serviciu nu se face cu disponibilizari de personal. Problema o reprezinta fostii angajati de pe Legea 76. Acestora le-au fost facute contracte pentru a primi bani conform Legii venitului minim garantat, dar, din luna martie, Guvernul nu a mai dat banii necesari. "La jumatatea lunii iunie, eu i-am gasit lucrand intr-o forma semi, la negru. Erau platiti, dar nu aveau contracte intocmite. Trebuia sa li se intocmeasca contracte pe L76, dar nu mai erau fonduri". Mariana Mircea a incheiat cu cele 120 de persoane contracte pe o perioada determinata, de trei luni, si cauta sa le gaseasca de lucru. In acest sens au fost contactati agentii economici din zona, insa problema o constituie oamenii care vor sa munceasca "pentru primarie" si care cu greu pot fi determinati sa mearga spre o firma sau alta.

Hotarare electorala anulata

Edilul orasului Cernavoda a anulat si o hotarare adoptata de CL intre cele doua tururi de scrutin pentru alegerile locale din luna iunie. Hotararea prevedea angajarea celor 120 de persoane de la L76 pe contract cu perioada nedeterminata, fara a fi specificata sursa bugetara din care vor fi platiti oamenii. Hotararea, considerata de actuala administratie locala "ilogica si aproape ilegala", avea un caracter electoral pronuntat si fara nicio acoperire in buget. Mai mult, fosta conducere a administratiei Cernavoda nu s-a sinchisit nici macar sa afle front de lucru pentru acesti noi angajati. Asa incat, obligata, dupa propria-i declaratie, "sa acopere minciunile celuilalt", Mariana Mircea a incheiat contractele cu perioada determinata, varianta cealalta insemnand sa nu li se faca deloc contracte, deoarece nu sunt bani in buget.

Scris de: {autor}Alexandru STANCU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii