Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:28 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gheorghe Albu "Pretul motorinei in agricultura este mai mic"

ro

03 Oct, 2008 00:00 649 Marime text

Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) a prezentat, ieri, la Constanta, avantajele de care vor beneficia in aceasta toamna producatorii.

"Nu se vor mai da bonurile valorice de patru milioane si jumatate pe hectar care s-au acordat in 2007 din cauza lipsei de motive prin care sa justificam acordarea unei scheme suplimentare. Anul trecut a fost seceta si temperaturi extreme, dar in 2008 am obtinut cea mai mare productie de cereale si grau din intreaga istorie a agriculturii, si anume peste sapte milioane tone de grau si este normal ca Uniunea Europeana sa nu le mai aprobe. In schimb, avem patru tipuri de sprijin pentru culturile insamantate in aceasta toamna", a punctat Gheorghe Albu, secretar de stat al MAPDR. Acordarea unui sprijin de doua milioane lei vechi pe hectar (pentru o suprafata ce poate ajunge la 120 hectare) este primul aspect de care se vor bucura fermierii. "Exista doua acte normative prin care, o data se reduce pretul la motorina cu un leu pe litru, iar suma este suportata din bugetul ministerului Agriculturii, si altadata cu 0, 65 bani. Astfel, pretul va fi mai mic cu 50% fata de cel de la pompa", a explicat acesta. Legea creditului agricol prin care producatorul obtine o bonificatie de 30% pentru culturile infiintate in acest an este cel de-al treilea avantaj prezentat de Albu. "Asta inseamna ca imprumuti de la banca un milion lei vechi, pui un hectar de grau si dai la vara inapoi, cand il vinzi, 700.000 lei vechi", a declarat subsecretarul de stat. O alta veste buna venita din partea ministerului Agriculturii este faptul ca, de la 1 decembrie, persoanele care si-au deschis o mica afacere in acest domeniu, beneficiaza prin "schema de sprijin pe suprafata" de o majorare de 20% a sumei care s-a acordat anul trecut. Astfel, agricultorii vor primi 107 euro pe hectar.

"Nu-i nicio problema daca pacaleste statul"

In cadrul aceleiasi conferinte, Iancu Sapera, directorul Directiei de Agricultura a prezentat un alt proiect finantat de Uniunea Europeana prin care, fermele de semi-subzistenta, vor primi fonduri in vederea dezvoltarii. Astfel, producatorii care se incadreaza in aceasta categorie, primesc timp de trei ani cate 1500 euro, fara a fi monitorizati, iar in cazul in care, la sfarsitul acestei perioade, se constata un progres de 20%, proiectul poate fi continuat. In schimb, daca producatorul foloseste suma primita in alte scopuri recreative, acesta nu este sanctionat. "Daca pacaleste statul si pleaca in Spania sau isi cumpara televizor, nu-i niciun fel de problema".

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii