Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:26 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fondul scolii este ilegal

ro

02 Nov, 2002 00:00 1663 Marime text

Elevii sunt obligati sa aduca bani de acasa

ISJ a interzis profesorilor sa colecteze bani * Daca nu contribuie financiar, parintii elevilor trebuie sa spele perdele sau fetele de catedra * In unele cazuri, copiii aduc de acasa flori pentru a-si aduce aportul la "prosperitatea" scolii * Fondul scolii variaza de la o scoala la alta, insa anual fiecare elev plateste cel putin 100.000 de lei * Cadrele didactice retin carnetele de alocatii celor care nu contribuie la fondul scolii

Traditia ca elevii sa plateasca fondul scolii este deja bine incetatenita in practica scolara romaneasca. Nu exista elev sau parinte care sa nu fi dat bani pentru asa-numitele reparatii de intretinere ale scolii sau pentru achizitionarea de utilaje indispensabile laboratoarelor sau salilor de curs. Desi nimeni nu recunoaste ca ar forta elevii sa participe la imbunatatirea starii institutiei de invatamant, acest lucru totusi se intampla, ba chiar recurgandu-se la metode de constrangere.Fondul scolii a devenit, neoficial, una din obligatiile parintilor. Pentru a nu incalca legislatia in vigoare, de cele mai multe ori sumele se strang si sunt gestionate de catre comitetele de parinti. In majoritatea scolilor si liceelor constantene, comitetele nu au fost constituite sau nu si-au inceput activitatea, si de aceea banii sunt adunati de catre cadrele didactice, de regula invatatorii sau dirigintii, lucru ce este ilegal. In general, elevii platesc semestrial, suma fiind stabilita in functie de fiecare unitate in parte. Pentru a afla care sunt cerintele, reporterii ziarului ZIUA au vizitat mai multe scoli si au discutat cu elevii. Cadrele didactice neaga ca le-ar cere elevilor bani pentru scoala, dar recunosc ca uneori parintii aduna bani de la copii pentru reparatii sau alte cheltuieli. Insa, multi elevi declara cu totul altceva. Mirela V., eleva in clasa a V-a, a spus ca diriginta i-a anuntat sa dea pana la sfarsitul lunii decembrie cate 50.000 pentru fondul scolii, iar saptamanal cate 10.000 pentru fondul clasei. Aceleasi lucruri le-am aflat de la Mihai, un elev la un liceu cunoscut din Constanta, pretentiile fiind un pic mai mari, 250.000 pentru fondul scolii. Elevii unei clase de la Scoala nr. 16 au marturisit ca adeseori dirigintele le aminteste ca "este ultima zi in care se mai poate plati fondul scolii", care este stabilit in functie de clasa. "La unele clase se cer 150.000 de lei pentru un an intreg, iar la altele 200.000. Banii, de obicei, sunt stransi de seful clasei, care ii duce la secretariat, de unde, cateodata, mai primeste o chitanta", a declarat Violeta, eleva la Liceul "Decebal". Fondul scolii nu este platit de toti elevii, pentru ca unii stiu de faptul ca nu este legala strangerea de fonduri. Acest lucru creeaza adevarate conflicte intre elevii care platesc si cei care nu se conformeaza acestei reguli. "In clasa a IX-a am platit un an intreg fondul scolii, dar cand am vazut ca unii nu au dat nici un ban si nu au avut nici o problema, am refuzat sa mai contribui", a povestit o eleva de la Liceul "Mihai Eminescu".

Nu dai bani, speli perdele!

Uneori, cadrele didactice ii anunta pe parinti, prin intermediul copiilor, in legatura cu sumele pe care le au de dat, stabilind o data limita. Contributia este obligatorie, cadrele didactice apeland uneori la metode mai putin ortodoxe, cum ar fi retinerea carnetelor de alocatii, pentru a se aduna sumele cerute. Foarte rar parintii cer chitante sau solicita ca suma sa fie data direct casierului Comitetului parintilor. Exista un act numit "Contract-cadru incheiat intre unitatile de invatamant si consiliile reprezentative ale parintilor din unitatile de invatamant" ce prevede "stabilirea de comun acord a contributiei financiare sau materiale a parintilor". Pe langa acesti bani, elevii sunt obligati sa aduca de acasa flori sau perdele, pe care si le pot lua la sfarsitul anului. Daca nu contribuie in nici un fel la "prosperitatea" clasei, elevii care se sustrag "obligatiilor" se trezesc ca au de spalat perdele sau fete de catedra, desi acest lucru intra in atributiile femeii de serviciu. Inspectorul scolar Liliana Timofte a declarat ca profesorii sau directorii nu au dreptul de a se implica in colectarea de fondurilor. Banii pot fi adunati de catre membrii Consiliului consultativ al parintilor, care stabilesc si sumele necesare. Acestia pot primi din partea directorilor si dirigintilor propuneri in ceea ce priveste dirijarea fondurilor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii