Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:11 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eveniment de o mare încărcătură spirituală Două surori vor fi tunse în monahism la mănăstirea Crucea

ro

02 Aug, 2013 00:00 4215 Marime text
Un eveniment important şi de o mare încărcătură spirituală va avea loc duminică dimineaţă la mănăstirea Crucea. Două slujitoare ale Domnului vor fi tunse în monahism în cadrul unei slujbe săvârşite de Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Cele două rasfore (una dintre treptele monahismului) vor primi un nume nou, pe care îl vor purta cu smerenie şi bucurie. Maica stareţă a mănăstirii Crucea, ne-a povestit că cele două rasfore au 41 şi, respectiv, 35 de ani. „Siluana este din Brăila, iar Antonia din Basarabia. Ele vor primi un nume nou de la Arhiepiscopului Tomisului, semn că se leapădă de omul vechi, în cadrul sluji Arhiereşti”, ne-a dezvăluit maica stareţă Teodora. Această schimbare vine atunci când duhovnicul şi maica stareţă consideră că a venit momentul, că cel ce va fi tuns întru monahism este pregătit şi când vrea cu adevărat să intre în lumea asta. Ritualul tunderii în monahism este unul foarte frumos, important şi de o mare încărcătură spirituală. Se săvârşeşte o slujbă specială din Moliftenic şi se rostesc rugăciuni în care se aminteşte că viitorul călugăr ori călugăriţă va depune un jurământ de sărăcie, de curăţenie şi de ascultare. De asemenea schimbarea numelui reprezintă lepădarea de omul vechi, iar naş de călugărie este ori o măicuţă mai în vârstă, ori maica stareţă a mănăstirii. De la pridvor până în faţa altarului, „candidaţii" la călugărie sunt aduşi, apoi se întind cu faţa în jos, cu mâinile întinse, în formă de cruce. Sunt întrebaţi de preotul care oficializează slujba de ce au hotărât să intre în monahism, iar răspunsul este unul standard, conform cărţilor bisericeşti. Nehotărârea nu-şi prea are locul, mai ales că, înainte de a ajunge la ritualul tunderii, cel care a ales drumul mănăstirii trece printr-o perioadă de pregătire, primeşte un veşmânt asemănător cu cel călugăresc şi se dedică întru totul vieţii monahale. Sunt întrebaţi dacă „de bunăvoie şi nesiliţi de nimeni” aleg această cale. „Candidaţii” la călugărie sunt puşi să mărturisească asumarea voturilor sărăciei, curăţeniei sufleteşti şi trupeşti şi ascultării „cu voia Domnului nostru Iisus Hristos", sunt îmbrăcaţi cu veşmintele monahale, le se dă crucea de călugărie, paramanul (o cruce care se pune pe spate, pentru ca omul bisericii să fie ocrotit de Sfânta Cruce atât din faţă cât şi din spate), centura, mantia şi scofia. O şuviţă din părul tăiat se păstrează ca o amintire a evenimentului.

Despre mănăstirea Crucea

Mănăstirea Sfânta Cruce, cu hramul Izvorul Tămăduirii, a fost înfiinţată la 1 iulie 2005 şi este situată în partea de nord-vest a judeţului pe teritoriul comunei Crucea, la 33 de kilometri de oraşul Mihail Kogălniceanu. La mănăstire se ajunge dinspre şoseaua judeţeană Crucea-Băltăgeşti (DJ 224), pe un drum pietruit, lung de patru kilometri.
Lângă mănăstire se află un izvor, cunoscut de localnici sub numele de Izvorul Tămăduirii, căruia credincioşii îi atribuie proprietăţi curative. În perioada interbelică, izvorul a devenit loc de pelerinaj. La mănăstirea Crucea slujesc 13 călugăriţe, îndrumate de părintele duhovnic Ilarion.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii