Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:41 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

EFOSAN se clatina din radacini

ro

06 Jun, 2003 00:00 4172 Marime text

In urma cu doua zile, tratamentul bolnavilor a fost intrerupt

Combustibil amestecat cu smoala, pacienti care iarna mor de frig, salarii neprimite la timp, acestea sunt doar cateva dintre problemele sanatoriului din Eforie Nord

Spitalul Clinic de Recuperare Medicala Fizica si Balneologie - EFOSAN - se confrunta cu probleme foarte mari din cauza lipsei de fonduri. In cursul zilei de ieri, un pacient al acestui spital a sunat la redactia cotidianului ZIUA de Constanta, reclamand faptul ca, din cauza lipsei de combustibil, apa calda nu a curs, fapt pentru care nu a putut efectua tratamentul necesar pe data de 4 iunie. Deplasandu-ne la fata locului, am aflat, tot de la pacienti, ca intreruperea tratamentului s-a datorat lipsei de apa calda, lucru determinat de combustibilul care era amestecat cu smoala.

Motorina amestecata cu smoala

"Am auzit asistentele vorbind ca motorina era amestecata cu smoala si nu puteau s-o foloseasca pentru ca s-ar fi stricat instalatia", a declarat Ion M., un pacient mai vechi al Spitalului Clinic de Recuperare Medicala Fizica si Balneologie. Am aflat, de asemenea, ca problema combustibilului este cea mai dificila situatie cu care se confrunta acest spital. Tot tragand cu urechea la discutiile cadrelor medicale, pacientii sunt la curent cu tot ceea ce se intampla aici. Astfel, acestia ne-au informat asupra faptului ca personalul medical nu si-a primit salariile pentru luna trecuta.

Aparatura veche

Investitiile se pare ca au ocolit Spitalul Clinic de Recuperare Medicala Fizica si Balneologie. Aparatura medicala care este necesara e foarte veche si nu mai functioneaza la parametrii normali. Aici sunt tratati, in special, pacienti cu afectiuni reumatice, post-traumatice si asa mai departe, pentru care cel mai potrivit tratament este acela care se efectueaza prin intermediul aparatului numit Nemectron, care emite curenti de medie frecventa. Serviciul Tehnic al Spitalului Clinic de Recuperare Medicala Fizica si Balneologie se confrunta si el cu dificultati din cauza faptului ca nu exista materialele necesare reparatiilor aparatelor care se strica si nu are nici fonduri pentru intretinerea acestora.

Sute de pacienti

Capacitatea Spitalului Clinic de Recuperare Medicala Fizica si Balneologie este de 600 de pacienti pe serie, adica 600 de pacienti la un interval de 12 sau 14 zile. Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Constanta deconteaza suma de aproximativ 400 de mii de lei pentru fiecare pacient in parte. Fondurile, evident, sunt insuficiente, fapt ce a dus la imposibilitatea spitalului de a achita toate sumele necesare pentru furnizorii de servicii. Intrebata fiind de starea unitatii sanitare pe care o conduce, directorul Maria Bescuca a declarat ca nu este nici un fel de problema, toate lucrurile foarte bine: materialele sanitare sunt suficiente, combustibilul este si el, datorii nu exista, banii sunt asa cum sunt, dar sunt suficienti si asa mai departe.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii