Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:10 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Drumul Lipniţa-Kainargea, implementat cu succes Amenajarea punctului vamal în satul Carvăn depinde de intrarea în Schengen

ro

04 Mar, 2013 22:28 2727 Marime text
Primăria comunei Lipniţa împreună cu partenerii bulgari au dus la bun sfârşit proiectul privind amenajarea drumului transfrontalier Lipniţa - Kainargea, încadrându-se în termenul dat pentru implementare. „Pe data de 6 martie  trebuia să fim gata cu implementarea proiectului. Însă, împreună cu partenerii bulgari, noi am finalizat drumul transfrontalier mult mai devreme, mai precis, încă din luna mai a anului trecut”, a explicat, ieri, primarul comunei Lipniţa, Florin Georgel Onescu.
Deşi drumul transfrontalier a fost realizat, acesta nu a fost deschis şi traficului rutier. Motivul? Încă nu s-a reuşit construirea punctului vamal la Carvăn şi, potrivit primarului, rămâne de văzut dacă va mai fi sau nu necesară amenajarea acestuia, totul depinzând de răspunsul pe care-l va primi România în privinţa intrării în Schengen. „Există o Hotărâre de Guvern pentru înfiinţarea punctului vamal. Noi am realizat deja studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic. Vă pot spune că valoarea lucrărilor de amenajare a punctului de trecere a frontierei se ridică la suma de 600.000 de euro. Consiliul Judeţean ne-ar asigura finanţarea pentru construirea acestuia, însă, mai întâi să vedem ce se întâmplă în următoarele trei luni referitor la intrarea României în spaţiul Schengen. Realizarea punctului vamal se justifică doar în condiţiile în care mai durează câţiva ani până la aderarea ţării noastre în spaţiul Schengen”, a afirmat primarul Florin Georgel Onescu.

Împrumutul pentru realizarea proiectului ar putea fi achitat în trei luni de zile 

Potrivit primarului, proiectul a avut în vedere reabilitarea şi modernizarea a 17,11 kilometri de drum, dintre care 11 kilometri sunt pe teritoriul românesc, iar valoarea totală a lucrărilor a fost de 6.080.205,70 euro, din care 4.393.777 euro pentru comuna Lipniţa şi 1.686.428,70 euro pentru partenerul bulgar. Pentru a reuşi realizarea proiectului, Primăria comunei Lipniţa a accesat un credit în valoare de 3 milioane de euro, bani pe care i-ar putea returna băncii peste trei luni de zile. „În termen de trei luni de zile ar trebui să primim banii de la Uniunea Europeană şi astfel vom fi în măsură să acoperim creditul în valoare de 3 milioane de euro”, a explicat şeful autorităţii locale.

Avantaje şi îndatoriri

Consiliul local al comunei Lipniţa a fost lider de proiect, iar banii alocaţi de Uniunea Europeană în cuantum de 4.393.777 euro au fost repartizaţi atât pentru realizarea lucrărilor cât şi pentru acoperirea cheltuielilor cu publicitatea. Prin proiect, Primăria comunei Lipniţa a achiziţionat şi o maşină de intervenţii, marca Toyota, în valoare de 40.000 de euro.
Amintim că proiectul Drum Transfrontalier Lipniţa - Kainargea a fost implementat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România - Bulgaria 2007 - 2013, Axa Prioritară 1: Accesibilitate, Domeniul Major de Intervenţie 1.1: Îmbunătăţirea infrastructurii de transport.
Avantajele modernizării drumului transfrontalier sunt multiple şi vizează punerea în valoare a obiectivelor turistice din zona de graniţă, dar şi îmbunătăţirea accesului la infrastructura de transport în zona transfrontalieră şi facilitarea mobilităţii bunurilor şi persoanelor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii