Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:00 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dreptul de proprietate, nerespectat la Chirnogeni

ro

25 Sep, 2004 00:00 1256 Marime text

Autoritatilor locale nu le pasa de o hotarare judecatoreasca irevocabila

De la caderea regimului comunist si pana in prezent, Elena si Gheorghe Galbinas au luptat pentru a-si recapata dreptul de proprietate asupra a 25 de hectare de teren arabil, situat in localitatea Chirnogeni * Cei doi sunt mostenitorii legali ai lui Ilie Calciu, un barbat gospodar care in anii `50 a fost deposedat de avere de catre comunisti si condamnat la inchisoare, pe motive politice * In baza legilor privind retrocedarea pamanturilor confiscate de regimul comunist, mostenitorii lui Ilie Calciu au inceput in anul 2002 demersurile privind recuperarea celor 25 de hectare de teren arabil * Acestea fusesera impartite jumatate la CAP si jumatate la IAS, iar dupa Revolutie au fost preluate de catre autoritatea locala * Dupa un an de procese, pe 8 aprilie 2003, Tribunalul Constanta - Sectia Civila a emis o decizie definitiva si irevocabila prin care dadea dreptate mostenitorilor Elena si Gheorghe Galbinas, dispunand reconstituirea dreptului de proprietate asupra a 12,5 hectare de teren arabil in localitatea Chirnogeni * Desi legea ii recunoaste ca proprietari, autoritatile din Chirnogeni refuza punerea in posesie a mostenitorilor, pe motiv ca nu exista teren * Cei doi batrani sunt pusi mereu pe drumuri si trimisi de la o institutie la alta, in timp ce terenul lor este administrat de alte persoane

Dupa instaurarea regimului comunist si aparitia Legii colectivizarii, milioane de oameni si-au vazut munca de o viata dusa pe apa sambetei, toata averea pentru care trudisera pana atunci din greu intrand in proprietatea statului. Situatia a fost aceeasi si in localitatile de pe raza judetului Constanta, unde multi oameni gospodari au fost catalogati drept chiaburi si deposedati prin forta de pamantul pe care il detineau. Aceasta a fost si povestea familiei Calciu, din satul Chirnogeni, proprietari ai catorva zeci de hectare de teren arabil si vie, cumparate in perioada 1928-1938. Mai mult, dupa ce si-a vazut furat pamantul, Ilie Calciu a fost condamnat la inchisoare, din motive politice, asemeni altor zeci de mii de oameni a caror singura vina era ca nu sunt de acord cu noul regim. La cativa ani de la condamnare, Calciu a decedat in Penitenciarul Poarta Alba, unde isi executa pedeapsa. Pamantul familiei Calciu a intrat in proprietatea statului si noile institutii create, CAP-ul si IAS-ul, au preluat administrarea lor, cate 12,5 ha pentru fiecare. Dupa Revolutia din 1989, noul regim asa-zis democratic a tot promis ca terenurile vor fi inapoiate proprietarilor, dar au trebuit sa treaca aproape zece ani pana cand fostele institutii comuniste sa dispara cu totul, iar proprietarii sa poata lupta pentru redobandirea drepturilor de altadata.

Un an pe holurile instantelor

La inceputul anului 2002, fiica lui Ilie Calciu, Elena Galbinas, a demarat actiunea de redobandire a dreptului de proprietate pentru o suprafata de 12,5 hectare de teren arabil. Cealalta jumatate de teren (12,5 ha) fusese deja primita de catre mostenitori. Desi legea era foarte clara, iar calitatea de mostenitor a Elenei Galbinas nu era pusa la indoiala, obtinerea pamantului de la Chirnogeni avea sa se dovedeasca foarte anevoioasa. In prima instanta, Judecatoria Mangalia a fost cea careia i-a revenit competenta de a solutiona cauza. Uimitor, judecatorul de la Mangalia nu a luat in calcul dovezile aduse de Elena Galbinas si de sotul acesteia, Gheorghe, dand castig de cauza Primariei Chirnogeni, in administrarea careia se afla in prezent terenul. Mostenitorii au facut recurs la instanta superioara, si anume Tribunalul Constanta, Sectia Civila. Pe data de 8 aprilie 2003, instanta constanteana emitea decizia 433 prin care se dispunea reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de 12,5 hectare de teren arabil in localitatea Chirnogeni. Hotararea era definitiva si irevocabila si trebuia dusa la indeplinire de catre autoritatea locala, care pierduse procesul. In conformitate cu legislatia in vigoare, statul recunostea dreptul de proprietate al Elenei Galbinas, ca mostenitoare a lui Ilie Calciu. De aici inainte, totul ar fi trebuit sa fie o simpla formalitate (emiterea titlului de proprietate, punerea in posesie, intabularea in cartea funciara a localitatii).

Primaria refuza punerea in posesie

Din pacate, in Romania secolului XXI, legile si hotararile judecatoresti continua sa fie flagrant incalcate de catre unele dintre autoritatile locale, acestea descoperind intotdeauna diverse tertipuri pentru a evita luarea unor decizii care le dezavantajeaza. Asa s-a intamplat si in cazul familiei Galbinas, unde proprietarii terenului nu pot intra in posesie pentru ca Primaria si Consiliul Local spun ca nu au destul pamant. A trecut aproape un an si jumatate de cand Tribunalul a emis hotararea definitiva si irevocabila si, cu toate acestea, Primaria Chirnogeni refuza sa o duca la indeplinire. Gheorghe Galbinas a mers in nenumarate randuri la primaria comunei, incercand sa lamureasca problema. Fostul primar Maria Vlad, apoi noul edil ales in vara, Gheorghe Manta, i-au spus omului ca nu ii pot da pamant pentru ca acesta nu mai exista. Ramas fara cuvinte, Galbinas a aflat ca terenul socrilor sai fusese introdus, imediat dupa Revolutie, in izlazul comunei, printr-o hotarare a Consiliului Local. Primarii sus-mentionati i-au recomandat "amabil" lui Galbinas sa ceara de la stat despagubiri pentru terenul pierdut. Omul insa nu are de gand sa mai bata holurile diverselor institutii inca doi-trei ani pe putin, el fiind decis sa obtina tocmai pamantul mostenit. Galbinas ne-a declarat ca este tatal a trei copii, care la randul lor au descendenti si intreaga familie doreste ca, pe viitor, sa se ocupe de agricultura. Din nefericire, desi legea si instantele le-au dat dreptate, cei din familia Galbinas nu isi pot implini visul, pentru ca autoritatile din Chirnogeni par sa nu doreasca acest lucru. Culmea este ca exista zvonuri privind anumite "transferuri" de teren agricol in acea zona, beneficiari fiind persoane care nu au nici o mostenire, dar au buzunarele pline. Vazand ca nu poate rezolva nimic la Chirnogeni, Galbinas a mers la prefectul Gheorghe Martin, reprezentantul in teritoriu al Guvernului Romaniei, sperand ca acesta ii va face dreptate. Omul a stat in repetate randuri la coada pentru audiente (tinute in fiecare joi dupa-amiaza). Cand in sfarsit a reusit sa ajunga la usa lui Martin, acesta i-a spus ca este obosit si ca sa vina joia viitoare. Pana la urma, Prefectura a trimis o adresa la Chirnogeni prin care se cerea autoritatilor locale sa se modifice anexele Cartii Funciare si la pozitia 39 sa fie trecuta ca proprietara de 12,5 hectare teren arabil. In acest moment, familia Galbinas este unanim acceptata ca proprietara de drept a terenului arabil, dar intrarea in posesie nu poate fi facuta intrucat autoritatile din Chirnogeni spun ca nu dispun de suprafata necesara. In aceasta situatie se afla, se pare, mai multe zeci de familii, care detin drepturi de proprietate, dar nu pot intra in posesia terenurilor, pentru ca autoritatile refuza sa ia deciziile care ar putea conduce la rezolvarea problemei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii