Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:10 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dr. Ion Niculescu „Nu stiu cand se va termina reabilitarea" (galerie foto)

ro

14 Mar, 2009 03:02 6119 Marime text

Niculescu.jpgDe luni, directorul va începe inspecţia unităţii spitaliceşti pentru a constata ce măsuri vor fi luate

Dr. Ion Niculescu este medic specialist ginecolog, iar timp de opt ani a condus Spitalul Municipal Mangalia, aducându-l la standarde europene. În 2001, o dată cu preluarea funcţiei de conducere a unităţii spitaliceşti şi-a schimbat şi coloratura politică, trecând de la PD la PSD. A lucrat la spitalul din Băneasa şi la cel din Mangalia, iar ieri s-a întors la cea mai mare unitate sanitară din judeţ, unde a funcţionat ca medic stagiar. Cotidianul ZIUA de Constanţa prezintă un interviu cu dr. Ion Niculescu, noul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU), în care acesta vorbeşte despre proiectele pe care vrea să le realiteze în acest mandat.

Medicii de la Spitalul Municipal Mangalia spun că sunteţi o mână de fier. Veţi fi şi aici la fel?
Nu sunt o mână de fier. Impun doar respectarea unor reguli.

Veţi schimba întreaga echipă de conducere a SCJU Constanţa?
Din punctul meu de vedere, echipa va fi una nouă.

Vor fi schimbaţi şi şefi de secţie din cadrul spitalului?
Deocamdată rămân aceiaşi. Acolo este o colaborare cu Facultatea de Medicină.

Care credeţi că sunt cele mai mari probleme în această unitate sanitară?
Sunt probleme legate de construcţie, de colaborare între personalul medical şi pacient. Cred că cea din urmă este rezultatul primei probleme, în sensul că, dacă accesul şi clădirea nu sunt cele corespunzătoare, se creează nişte condiţii care nu sunt favorabile.
Spitalul Judeţean trebuie privit diferit, în raport cu alte unităţi sanitare. Aici este un aflux foarte mare de pacienţi (...)



În Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) există un deficit foarte mare de medici. Ce măsuri veţi lua ca să atrageţi urgentişti?
Eu am o altă viziune asupra Urgenţei. Spre exemplu, sunt medici de urgenţă, dar sunt şi secţii multe în spital. Iar în secţii există un număr de medici care nu au de făcut ceva în fiecare moment în orele pe care trebuie să le desfăşoare. Spre exemplu, la chirurgie, intră doi specialişti într-o sală de operaţii, doi într-alta, dar mai sunt încă şase care sunt liberi. Ei trebuie să stea jos, la Urgenţă. Medici sunt, dar trebuie aduşi fiecare unde este nevoie. De asemenea, Unitatea de Urgenţe nu o văd separată, cum este acum, cu cabinet de interne, de chirurgie şamd. Urgenţa este una. Omul vine cu o urgenţă şi în locul respectiv trebuie să fie şi internistul, chirurgul, neurochirurgul şi să sară cel de care are nevoie. Dacă pacientul este lovit la cap, sare neurochirurgul, îi stabilizează funcţiile vitale şi-l trimite către sectorul de care are nevoie sau, pur şi simplu, îi dă drumul acasă, în cazul în care are o plagă banală.

numire_noul_director_spital.jpgAşa va arăta Unitatea de Primire Urgenţe care se construieşte?
Eu, în minte, o am aşa, dar nu corespunde în realitate.

Şi cum se va proceda?
Voi vedea.

Când credeţi că se va finaliza reabilitarea Spitalului Judeţean Constanţa, care a fost începută în 2004?
Nu pot să vă spun.

Doar 20% din spital a fost finalizat...
Într-o lună vă pot da răspunsul. Trebuie să merg, luni,  de sus în jos, în spital, şi să trec într-un caiet ce cred că trebuie făcut. După aceea, în funcţie de câţi bani s-au cheltuit până acum, voi lua o decizie. (...) Când m-am dus la Mangalia, era dezastru. Şi atunci, fiecare venea şi spunea «ce faci acolo?». Singurul lucru important este să rezişti la ce spune unul şi celălalt, iar în cap să ai o anumită direcţie. Şi o iei de sus în jos cu reparaţiile, pentru că dacă faci întâi o cameră, după aceea te duci jos, pentru că ţi-a spus cineva că e ceva în neregulă la bucătărie... Nu! Trebuie făcut totul de sus în jos...

În cât timp aţi reuşit să modernizaţi Spitalul din Mangalia?

În opt ani.

Care este prioritatea numărul 1?
Voi începe cu Urgenţa şi Reanimarea. Acestea sunt locurile unde vin cei mai mulţi pacienţi şi se confruntă cu condiţiile cele mai proaste. Dacă nu vom face într-un timp scurt lucruri vizibile, lumea îşi va pierde încrederea, şi am să caut să nu se ajungă în stadiul respectiv.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • IONELA 30 Dec, 2009 07:44 este un dr foarte bun ,am fost la dansul la cabinet de nenumarate ori