Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:41 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dirijorul constănţean Gheorghe Parnica despre cea care era considerată cea mai frumoasă femeie din lume „Alla Baianova făcea spectacole de anvergură"

ro

08 Sep, 2011 21:25 4877 Marime text
cantareata_Alla_Baianova_.jpgLa sfârşitul lunii august, la vârsta de 97 de ani, într-un azil de bătrâni din Moscova, a decedat artista populară a Rusiei, Alla Baianova.

Renumitul violonist şi dirijor constănţean Gheorghe Parnica ne-a povestit prima şi ultima sa întâlnire cu Alla Baianova. „Era înainte de anii '80. Atunci, eu cântam la renumitul restaurant „Calul Bălan" din Neptun. Alla Baianova, care auzise de mine, a venit să mă vadă. A ascultat cum cânt şi i-a plăcut. În aceeaşi vară, a avut câteva spectacole la Teatrul de Vară din Neptun. Venise cu o întreagă echipă, cu dansatori, cu fete care cântau împreună cu ea. Atunci a fost singura întâlnire. Era o artistă desăvârşită. Făcea spectacole de anvergură. Dumnezeu s-o ierte!", ne-a declarat Gheorghe Parnica.

Alla Baianova (pe numele real Leviţkaia) s-a născut pe 18 mai 1914, la Chişinău. În 1921, împreună cu părinţii, s-a mutat în Franţa. A debutat la vârsta de 9 ani, când a evoluat în calitate de ajutor al tatălui ei, interpret de operă. Din 1927, Alla Baianova a început să evolueze singură. În 1934, familia artistei s-a mutat în România, la Bucureşti. Ea a cântat în multe ţări, cucerind inimile ascultătorilor prin glasul său minunat, prin frumuseţea ei şi, îndeosebi, prin interpretarea sa minunată a romanţelor ruseşti. Tocmai din cauza lor, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a avut de suferit, fiind închisă timp de un an într-o închisoare din România. „În perioada conducerii lui Ceauşescu, eu am fost o cântăreaţă «interzisă»", explica Alla Baianova. Artista i-a încântat pe mulţi cu vocea sa, interpretând melodii în stilul lui Edith Piaf. Alla Baianova a fost considerată de presa vremii cea mai frumoasă femeie din micul Paris. După venirea comuniştilor, Alla Baianova a reuşit să plece în Rusia, la sfârşitul anilor '80, primind cetăţenia sovietică abia în 1989. Şi-a trăit ultimii ani într-un azil de bătrâni, ultima apariţie pe scenă având loc în 2009, pe când avea venerabila vârstă de 95 de ani.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • alla 09 Sep, 2011 10:10 http://www.youtube.com/watch?v=GRezrx76knM vezi aici concertul de la aniversarea a 95 de ani, acompaniata de frederic belinsky,chitarist francez de origine romana.