Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:35 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Directia Silvica va fi administratorul a inca trei arii protejate

ro

28 May, 2004 00:00 799 Marime text

Anul acesta va fi cel mai important pentru investitiile din silvicultura locala

Institutia silvica teritoriala a solicitat acordul Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva, in vederea declararii a trei amenajamente silvice drept arii protejate * Cele trei zone poarta urmatoarele nume: Valea lui Ene, localizata in cadrul Ocolului silvic Harsova, Padurea Cetate si Padurea Bratca, in cadrul Ocolului silvic Baneasa * Aceste paduri vor putea beneficia de fonduri nerambursabile prevazute pentru ariile protejate din Lunca Dunarii in cadrul Programului Coridorul Verde al Dunarii, gestionat de Fondul Mondial pentru Viata Salbatica * Ca element de noutate in materie de investitii, Directia Silvica, cu sprijinul Regiei Nationale a Padurilor, a hotarat sa investeasca in bunuri imobile, vizand achizitionarea unei vile intr-una din statiunile de pe litoral

In urma cu numai o saptamana, conducerea Directiei Silvice Constanta a solicitat acordul Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva, in vederea declararii a trei amenajamente silvice drept arii protejate. Solicitarea a fost insotita de intreaga documentatie necesara, care s-a bazat pe studiile elaborate de catre ICEM - Institutul de Cercetari Eco-Muzeale Tulcea, in urma unor cercetari efectuate in cadrul Proiectului International Eco-Ouvertures si a verificarilor efectuate in teren de catre delegatii Directiei Silvice Constanta. Terenul pe care se afla aceste trei arii protejate este proprietate publica de stat cu destinatie forestiera, inclus in amenajamentele silvice in vigoare pentru ocoalele silvice Harsova si Baneasa. Cele trei zone pentru care s-a cerut acordul includerii lor in aceasta categorie, a ariilor protejate, poarta urmatoarele nume: Valea lui Ene, localizata in cadrul Ocolului silvic Harsova, Padurea Cetate si Padurea Bratca, in cadrul Ocolului silvic Baneasa. Suprafetele sunt cuprinse intre 50 si 67 de hectare de teren. Acestea au fost avizate de catre Academia Romana ca incadrandu-se in categoria de rezervatii naturale in conformitate cu anexa 1 din OUG 236/2000. Schimbarea statutului acestor terenuri in arii protejate s-a facut in urma verificarilor de teren care au avut drept scop declararea lor ca neproductive, fie avand arborete pentru care s-au propus lucrari de taiere in vederea igienizarii zonei, astfel incat productia lor sa nu afecteze lucrarile silvice cu caracter productiv. "In acest sens, declararea acestor arii protejate nu diminueaza potentialul economic al Directiei Silvice Constanta, ci dimpotriva, vom putea accesa fondurile nerambursabile prevazute pentru ariile protejate din Lunca Dunarii in cadrul Programului Coridorul Verde al Dunarii, gestionat de Fondul Mondial pentru Viata Salbatica - World Wild Fund, cu sediul la Viena, in scopul dezvoltarii unui management silvoturistic in Lunca Dunarii, in premiera pentru aceasta zona a judetului Constanta", a declarat Ion Bogdan, director general al Directiei Silvice Constanta.

Investitii de miliarde de lei

In acest an, silvicultorii locali au demarat un amplu program de investitii care au prins, in linii mari: impaduririle zonelor afectate de desertificare, herghelia si hipodromul de la Mangalia. Ca element de noutate in materie de investitii, Directia Silvica, cu sprijinul Regiei Nationale a Padurilor, a hotarat sa investeasca in bunuri imobile, vizand achizitionarea unei vile intr-una din statiunile de pe litoral. Suma care va fi alocata este de 500.000 de euro, obiectivul deja ales fiind localizat in statiunea Eforie Nord, urmand a se proceda la achizitionarea acestuia in termenul cel mai scurt. Imobilul va face parte din patrimoniul RNP - Romsilva, sub administrarea reprezentantei in teritoriu, iar acesta va fi destinat petrecerii concediilor silvicultorilor din intreaga tara, loc de intalnire cu delegatiile romane si straine din acelasi domeniu, drept pentru care va fi dotat si cu sala de conferinte. In paralel, inca se mai lucreaza la reamenajarea hipodromului de la Mangalia, renovarile in spatiile destinate publicului si personalului care-l va deservi fiind deja finalizate. Costurile totale estimate pentru reabilitarea hipodromului de la Mangalia s-au ridicat la circa 11 miliarde de lei, fiind cheltuiti pana la aceasta data doar cinci miliarde de lei. Conducerea institutiei intentioneaza ca de la 1 iulie sa se poata desfasura cursele oficiale de cai, omologate de Loteria Nationala.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii