Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:12 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De câte ori putem să congelăm şi să recongelăm carnea? Cum sa evitam toxiinfecţiile alimentare de Crăciun(galerie foto)

ro

22 Dec, 2014 00:00 1599 Marime text
Crăciunul la români se traduce prin cârnaţi, piftie, friptură, caltaboş, tobă, toate preparate, din carne de porc, de către gospodine. Fie că achiziţionează carnea de porc de la supermarket, din piaţă sau direct de la ţărani, consumatorii trebuie să respecte mai multe reguli.
 
Carnea, odată decongelată, nu trebuie recongelată, în vederea unui consum ulterior. Atunci când un aliment e congelat, bacteriile conţinute de el nu mor, ci sunt doar plasate în adormire, în amorţire. În timpul decongelării, aceste bacterii se trezesc şi se pot multiplica mai repede sau mai lent, în funcţie de condiţiile ambiante. La fiecare decongelare, calitatea igienică a produsului scade din ce în ce mai mult. Apare aşadar riscul de a se atinge un prag de contaminare periculos pentru sănătate. Pragul respectiv este foarte variabil şi depinde de tipul de bacterie, de mediu şi mai ales de starea sănătăţii consumatorului. Dintre bacteriile cel mai frecvent incriminate, dominante sunt Salmonella, Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens şi Clostridium botulinum. Aceasta din urma este agentul patogen al botulismului, afecţiune rară astăzi, dar riscul provine din tratamentul termic necorespunzător, cum se întâmplă în cazul preparării conservelor de casă. Un alt motiv pentru care nu se recomandă recongelarea alimentelor este legat de stresul suferit de produsele respective, în timpul procesului menţionat producându-se o pierdere calitativă importantă.

În cazul în care congelarea nu se realizează în condiţii bune, se formează cristale mari de gheaţă ce distrug pereţii celulelor alimentului. De aici, o pierdere de apă ce antrenează micşorarea cantităţii de vitamine, de sucuri şi de nutrienţi. Aşadar, cu cât un produs este supus mai des congelării şi decongelării, cu atât mai mult structura sa se modifică în defavoarea consumatorului. În plus, el pierde substanţial din gust, din mirosul obişnuit şi din calitatea nutriţională.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii