Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:55 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Dăruieşte Aripi” pentru nou-născuţii constănţeni

ro

26 Mar, 2014 00:00 3717 Marime text
Ieri, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a fost anunţată lansarea proiectului de reabilitare şi dotare completă a secţiei de Terapie Intensivă Nou Născuţi şi a Compartimentului de Prematuri din cadrul maternităţii Constanţa, intitulat sugestiv „Dăruieşte Primul Zâmbet”. Anunţul a fost făcut de Dănuţ Căpăţînă, managerul SCJU Constanţa, alături de care s-au aflat Alina Vasea, preşedintele Asociaţiei „Dăruieşte aripi”, şi alte cadre medicale. Acest proiect vizează recompartimentarea spaţiului astfel încât să existe 15 locuri pentru terapie intensivă neonatală şi 20 de locuri pentru îngrijirea nou-născuţilor prematuri care ies de la reanimare, dotarea tehnică a acestor secţii, cât şi folosirea eficientă a personalului sanitar.
 
„Reabilitarea şi dotarea secţiei de Terapie Intensivă Neonatală şi a Compartimentului de Prematuri din cadrul maternităţii Constanţa reprezintă un nou pas în demersul nostru de a sprijini comunitatea constănţeană, prin îmbunătăţirea condiţiilor din sistemului medical de stat”, a declarat Alina Vasea, membru fondator „Dăruieşte Aripi”.
În aceeaşi ordine de idei, Livia Frăţilă, şefa Secţiei de Neonatologie, a declarat: „Acum există o secţie cu 8 locuri şi astăzi am 13 copii pe aceste locuri. Câteodată sunt şi 20 de copii. Am nevoie de compartimente speciale pentru nou-născuţi, cu tot echipamentul de care este nevoie pentru a supraveghea un copil născut prematur care se vrea a supravieţui”. În acest context, medicul a adăugat că aproximativ 40 de procente din totalul copiilor aduşi pe lume, lunar, în acest spital, se nasc prematur. Astfel, un număr de aproximativ 120 de copii au nevoie de îngrijiri speciale în această secţie.

Managerul spitalului a declarat că îşi doreşte să creeze un spaţiu articulat, conform normelor medicale moderne, pentru a face faţă fluxului mare de naşteri premature. „Se înregistrează o situaţie alarmantă în întreaga lume” a mai adăugat acesta.
Pentru a se alătura acestei iniţiative, constănţenii pot direcţiona cei 2% din impozitul pe profit către acest proiect până pe 25 mai 2014. În acest scop, au fost amplasate şi urne mobile în cele două mari centre comerciale din Constanţa. „Totodată, firmele cu profit pot redirecţiona 20% din impozitul de profit către acest proiect, prin încheierea unui contract de sponsorizare. Aceşti bani trebuie să fie utilizaţi eficient, în beneficiul direct al copiilor, care au nevoie de condiţii normale de tratament”, a încheiat Alina Vasea. Realizarea proiectului va permite tratarea a aproximativ 1.000 de copii pe an, copii născuţi sau transferaţi la Constanţa cu diferite patologii şi care necesită suport respirator, cardiac, digestiv, renal, neurologic, alimentar sau medicamentos. Săptămâna viitoare va veni o echipă de la Bucureşti, cea care s-a ocupat de înfiinţarea Spitalului Marie Curie şi va desemna suma totală necesară, dar Asociaţia aproximează că investiţia se ridică undeva la 500.000 de euro. În vederea realizării acestui proiect se va derula şi o campanie de strângere de fonduri.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii