Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:53 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Curat, murdar Incredibil - Ce obiecte sunt aruncate de constănţeni în reţeaua de canalizare (galerie foto)

ro

06 Sep, 2013 00:00 2773 Marime text
De săptămâna trecută, SC RAJA a luat măsurile necesare pentru funcţionarea, la parametri optimi, a sistemelor de canalizare şi preluare ape pluviale. În acest sens, mai mult echipaje de muncitori ai societăţii verifică în fiecare zi canalele de colectare a apei, intervenind acolo unde este necesar.
 

„Având în vedere că, în ultimii ani, în perioada septembrie – octombrie, la nivelul judeţului au existat situaţii în care cantităţile de precipitaţii au depăşit cu mult mediile normale, la nivelul SC RAJA SA s-au luat toate măsurile necesare pentru a se putea interveni cu promptitudine în rezolvarea situaţiilor cauzate de ploile torenţiale. Pe lângă verificarea şi pregătirea utilajelor specifice şi dotarea echipelor de intervenţie, s-a demarat un amplu program de curăţare şi verificare a sistemului centralizat de preluarea a apelor pluviale şi de canalizare. Astfel, începând de săptămâna trecută, zilnic, zeci de echipe verifică şi, unde este necesar, intervin în curăţarea şi degrevarea sistemului de canalizare”, a declarat purtătorul de cuvânt al RAJA SA, Irina Oprea. Deşi pare greu de crezut, în timp, la nivelul sistemului de canalizare, în special pe reţelele cu diametre mari – ovoide, echipele de intervenţie au descoperit, aruncate, de la resturi menajere, diverse bucăţi de materiale plastice şi resturi de componente metalice destul de mari, până la triciclete, televizoare şi chiar un frigider tip Polar.

Dar, în cele mai multe situaţii, sistemele de canalizare, în special la nivelul gurilor de preluare stradale sunt blocate/obturate cu diverse resturi de la materialele de construcţii, de la cărămizi, dale şi bucăţi de beton, până la saci de ciment, pietriş sau diverse bucăţi de faianţă şi gresie. Toate acestea împiedică scurgerea apelor şi implicit sunt responsabile de nefuncţionarea sistemelor la capacitate maximă. În aceste condiţii, zonele unde cetăţenii au transformat sistemul de canalizare într-o groapă de gunoi, riscă să fie inundate chiar şi la cea mai mică aversă de ploaie.

„În această perioadă, echipele de intervenţie RAJA vor face tot ce este necesar pentru rezolvarea acestor situaţii, dar totodată rugăm toţi abonaţii care şi-au făcut un obicei din a transforma canalizarea în coş de gunoi, să se gândească că orice rest menajer aruncat din comoditate în sistemul de preluare a apelor pluviale poate duce la inundarea proprietăţilor”, mai spune purtătorul de cuvânt al societăţii. Condiţia esenţială în funcţionarea sistemului de canalizare şi preluarea a apelor pluviale este funcţionarea staţiilor de pompare. Investiţiile financiare imense făcute în modernizarea şi automatizarea acestor sisteme sunt nule de fapt, în condiţiile în care, din cauza suprasolicitărilor sau a rafalelor de vânt, liniile de alimentare cu tensiune sunt avariate. În lipsa energiei electrice, staţiile şi implicit sistemul de canalizare nu pot funcţiona. În această situaţie, societatea RAJA SA nu poate decât să anunţe avaria apărută imediat şi să spere că furnizorul de energie va reuşi să remedieze situaţia în cel mai scurt timp.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii