Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:21 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum se distreaza tinerii din centrele de plasament

ro

20 Mar, 2003 00:00 1077 Marime text

Probleme specifice varstei

Un minor aflat intr-un centru de plasament beneficiaza, conform legii, de bani de buzunar * Este vorba de sume care variaza intre 25.000 si 50.000 de lei pe luna, in functie de varsta si de clasa in care se afla copilul * Si tinerii din centrele de plasament au aceeasi dorinta de a trai si de a se distra ca toti cei de varsta lor # Fetele aflate in plasament la Casa Cristina au, in majoritate, varstele cuprinse intre 14 si 17 ani si de multe ori cer bilet de voie pentru a iesi in oras * "Atata timp cat se intorc in centru la ora stabilita si nu ne parvine nici o reclamatie la adresa lor, totul este bine", a declarat directorul DPC

Cand vine vorba despre tineri crescuti in centrele de plasament, cei mai multi oameni nu se gandesc la acestia decat ca fiind o povara in plus pentru societate, o noua problema de care trebuie sa se tina cont si o noua grija care trebuie rezolvata. Foarte putini dintre noi se gandesc la faptul ca si acesti copii si tineri au aceleasi nevoi afective ca si noi, au aceeasi dorinta de a trai si de a se distra. Posibilitatile de care beneficiaza insa acestia sunt, daca nu inexistente, cel putin extrem de reduse.Constanta este unul dintre orasele cu foarte multi copii aflati in plasament, un numar destul de insemnat dintre acestia fiind de varsta adolescentei. Daca pentru copii situatia ar putea fi mai usor de suportat intrucat, desi duc lipsa de afectiune familiala, majoritatea problemelor lor se rezuma la nevoile materiale de trai, pentru tinerii trecuti de 13-14 ani situatia se complica. "Acestia incep sa simta nevoia de a avea mai multa diversitate in viata lor, ca orice tanar simt si ei nevoia sa se distreze, sa iasa, sa fie cu alti tineri de varsta lor si, de ce nu, simt nevoia unei prietenii mai stranse sau chiar a unei idile", ne-a declarat Eugenia Munteanu, directorul general al Directiei Judetene pentru Protectia Copilului (DPC) Constanta. "Toti copiii de aceasta varsta, crescuti in sanul propriei lor familii, nu duc lipsa de aceste probleme, intrucat ei cer pur si simplu permisiunea parintilor lor pentru a se duce intr-o parte sau alta. In cazul tinerilor din centrele de plasament, situatia este mult mai complicata", a adaugat directorul. In general, acestia, daca vor sa iasa, trebuie sa ceara bilet de voie, trebuie sa declare unde pleaca si nu pot absenta decat un anumit timp, mentionat in biletul respectiv. "Noi nu putem urmari acesti tineri daca ei declara in biletul de voie ca se duc la biblioteca, nu avem posibilitatea sa verificam daca au ajuns intr-adevar acolo", a mai afirmat Eugenia Munteanu. "Este posibil ca ei sa declare ca pleaca undeva si in realitate sa fie in cu totul alt loc", a adaugat aceasta.

Sume de tot rasul

Fetele aflate in plasament la Casa Cristina au, in majoritate, varstele cuprinse intre 14 si 17 ani si de multe ori cer bilet de voie pentru a iesi in oras. Destinatia apare ca fiind biblioteca sau cinematograful, insa este foarte probabil ca ele sa ajunga in alte locuri. "Atata timp cat se intorc in centru la ora stabilita si nu ne parvine nici o reclamatie la adresa lor, totul este bine. Iar pana acum nu ne-a venit nici una insarcinata sau cu boli venerice, la fel cum nici una dintre acestea nu a savarsit infractiuni", a mai declarat directorul. Pe langa faptul ca ocaziile de distractie sunt foarte reduse pentru acesti copii, ei nu au nici macar posibilitati materiale, sau mai exact, ceea ce li se ofera ca bani de buzunar este de tot rasul. Un minor aflat intr-un centru de plasament beneficiaza, conform legii, de bani de buzunar. Este vorba de sume care variaza intre 25.000 si 50.000 de lei pe luna, in functie de varsta si de clasa in care se afla copilul. In aceste conditii, se pune problema ce poate face un tanar cu acesti bani timp de o luna intreaga?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii