Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:04 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Costurile ajung la 2.600 de lei! RADET propune constănţenilor distribuţia pe orizontală şi contorizarea individuală a apei calde (galerie foto)

ro

04 Jun, 2016 00:00 6694 Marime text
Directorul general al RADET, Liviu Dorel Popa, a prezentat, ieri, un proiect experimental de distribuţie pe orizontală a apei calde de consum cu contorizare individuală, mai exact, contorizarea la „ușa consumatorului final, proiect ce ar putea fi implementat odată cu proiectul mai amplu de reabilitare a clădirilor de locuit”.
 
Proiectul-pilot privind contorizarea pe orizontală a apei calde este deja aplicat de către regia constănţeană, prin realizarea unei instalaţii demonstrative în blocul 35 B, scara A, situat pe strada Soveja 77.
 
„Am anunţat că, în primele zile ale lunii iunie, vom pune în funcţiune un proiect-pilot la un bloc considerat defavorizat din punct de vedere al furnizării energiei termice, deoarece în acest bloc au mai rămas doar două apartamente conectate la sistemul centralizat de termoficare, restul având centrale proprii. Cei doi consumatori au încheiat convenţie de facturare individuală cu RADET, având independenţă totală de vecini. Care sunt avantajele? RADET asigură furnizarea apei calde instantaneu în apartament. Când deschide robinetul de apă caldă, consumatorul nu mai trebuie să aştepte să curgă apa rece care şi-a a pierdut temperatura pe instalaţia interioară, deoarece acest sistem asigură recircularea apei calde până la ultimul etaj. Astfel, au scăzut costurile cu apa rece aruncată la canalizare până soseşte apa caldă, fenomen cu care ne-am confruntat la mai multe blocuri, unde au apărut debranşări.
 
Un alt avantaj constă în faptul că apartamentele contorizate astfel achită doar energia termică pe care o consumă, şi nu mai depind de vecini. În baza convenţiei de facturare individuală, consumatorul achită către RADET costul consumului realizat şi, astfel, are independenţă faţă de vecini. Dacă un vecin este rău-platnic, RADET opreşte de la contorul individual furnizarea apei calde. Veţi avea surpriza să constataţi că o centrală termică de apartament nu are capacitatea să producă apă caldă la temperatura necesară, în timp ce RADET reuşeşte acest lucru cu ajutorul acestui sistem nou. Prin acest model, putem să extindem furnizarea de apă caldă la toate asociaţiile care doresc acest lucru“, a explicat directorul Liviu Popa.

Cât vor plăti constănţenii care aleg această modalitate de distribuţie 

Costul lucrării de montare a ţevilor pentru furnizarea pe orizontală a apei calde la unul dintre cele două apartamente incluse în proiectul-pilot al RADET Constanţa a ajuns la 2.000 de lei. La această sumă se adaugă alţi 600 de lei, ce reprezintă costul unui contor.
 
„RADET asigură manopera, iar asociaţia de proprietari asigură materialele şi contorul. Acest proiect pentru apă caldă şi pentru încălzire poate fi implementat de autorităţile locale, în cadrul programului de reabilitare a blocurilor din municipiul Constanţa, unde sunt executate lucrări complexe“, a mai spus Liviu Popa.
 
Trebuie să precizăm că schimbarea de distribuţie a căldurii şi a apei calde de pe verticală pe orizontală este posibilă doar cu acordul asociaţiei de proprietari. Mai mult, trebuie să ştim că la o scară nu pot funcţiona concomitent cele două modalităţi de distribuţie a apei calde şi a căldurii.

Protest în faţa blocului inclus în proiectul-pilot al RADET  

De cealaltă parte, doi membri ai Sindicatului Energo-RADET au protestat în faţa blocului 35B de pe strada Soveja nr. 77. Cei doi sindicalişti au cerut demisia directorului Liviu Popa. Liderul de sindicat Petrică Mădulărescu spune că mărirea salariului prin aşa-zisa negociere selectivă nu este decât „o înşelătorie şi un abuz, pentru că, de fapt, acestora li s-a redus salariul prin micşorarea coeficientului avut de salariaţi conform grilei de salarizare anterioare, grilă care, cu acordul sindicatului afiliat politic, a fost scăzută cu 0,35 pentru fiecare categorie de salariaţi ai RADET Constanţa şi care nu a fost adusă la cunoştinţa salariaţilor nici până azi”.
 
În replică, directorul Popa a declarat că cei doi s-ar afla, de fapt, în concediu medical.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • nn 06 Jun, 2016 21:45 ...dar radetul are aprobare de la locuitorii scarii 50% + 1 sa faca aceasta instalatie ?
  • alexe 04 Jun, 2016 23:45 vorbeste gura fara el... alte investitii si cu ce rezultat? gigacaloria are pretul ala mare pentru ca le intretine lor huzurul.... Nu se mai pune problema de studii si de argumente tehnice. Sa se desfiinteze RADET-ul mai bine ...
  • ionica 04 Jun, 2016 14:44 Asemenea propunere ar trebui sa fie sustinuta si de un PROIECT tehnic care sa sustina cele "aruncate" in spatiul public ! Daca exista de ce nu-i facut public ,daca nu exista ,atunci e o alta gogorita ca multe altele.