Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:08 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Copiii orasenilor sunt rahitici si anemici

ro

25 Oct, 2003 00:00 944 Marime text

Statistici sumbre la triajul epidemiologic

Toate aceste examinari au fost efectuate in unitatile de invatamant arondate dispensarelor medicale scolare de catre medicii scolari sau medicii de familie desemnati a efectua acest bilant * Ceea ce este ingrijorator consta in numarul extraordinar de mare al copiilor care au fost descoperiti cu sechele de rahitism si anemii, cei mai multi elevi provenind din mediul urban * Astfel, la oras au fost depistati 896 de copii cu sechele de rahitism, pe cand la tara numarul este sapte ori mai mic * Familiile copiilor care au fost depistati cu diferite boli infecto-contagioase trebuiau sa urmeze sfatul medicului, sa-si trateze copiii, dar si pe ei insisi, cu alifiile recomandate si cu medicamentatia necesara * Acestia nu au prea respectat nici macar normele minime de igiena corporala

La fiecare inceput de an scolar se efectueaza un triaj epidemiologic, care reprezinta o metoda activa de supraveghere a starii de sanatate a prescolarilor si scolarilor, inainte de intrarea lor in colectivitate. Triajul epidemiologic se efectueaza in primele doua sau trei zile de la inceperea noului an scolar. Scopul acestei actiuni este depistarea tuturor celor care sufera de anumite boli infecto-contagioase si de a se evita transmiterea acestora si la copiii sanatosi din punct de vedere medical.In perioada 15-25 septembrie 2003, s-a desfasurat controlul epidemiologic in unitatile de invatamant de pe raza judetului Constanta. Astfel, echipele de medici din cadrul departamentelor Directiei Judetene de Sanatate Publica au controlat un numar de 8.764 de elevi din ciclul preprimar, 42170 de elevi din ciclurile primar si gimnazial, 33210 de liceeni si 884 de copii aflati in centrele de plasament. Dintre acestia, 55564 au fost descoperiti ca suferind de diferite boli. Conform statisticilor Directiei Judetene de Sanatate Publica, cele mai intalnite afectiuni au fost anginele, in numar de 410, pediculoza (paduchi) - 323 si micozele, de care sufereau 100 de elevi.In mediul rural au fost examinati din punct de vedere medical 4543 de copii din ciclul preprimar, 25386 din ciclurile primar si gimnazial si 1707 din cel liceal.

Mai multi rahitici in mediul urban

Toate aceste examinari au fost efectuate in unitatile de invatamant arondate dispensarelor medicale scolare, de catre medicii scolari sau medicii de familie desemnati a efectua acest bilant. Ceea ce este ingrijorator consta in numarul extraordinar de mare al copiilor care au fost descoperiti cu sechele de rahitism si anemii, cei mai multi elevi provenind din mediul urban. Astfel, la oras au fost depistati 896 de copii cu sechele de rahitism, dintre acestia 243 aflati in ciclul preprimar, 542 in ciclurile primar si gimnazial si 111 cazuri in randurile elevilor de liceu. Tot in mediul urban au fost descoperite 312 cazuri de anemii cronice cu carente de fier. Dintre aceste cazuri, 43 au fost depistate in invatamantul preprimar, 198 in cel primar si gimnazial si alte 71 in cel liceal. In mediul rural, cifra copiilor care sufera de rahitism este de aproximativ sapte ori mai mica fata de cea inregistrata in mediul rural, constatandu-se in total 312 cazuri. In ceea ce priveste anemia, au fost depistate doar 80 de astfel de cazuri. Daca punem in balanta rezultatele triajului epidemiologic efectuat in acest an si cele ale triajului din 2002, observam ca situatia este oarecum echilibrata. Astfel, din totalul 106.600 de copii controlati in decursul anului 2002, 969 au fost depistati ca fiind purtatorii unor boli infecto-contagioase. Au fost depistate trei cazuri de boli diareice acute, 346 de cazuri de angine usoare, dintre care opt cazuri grave, angine cu streptococ beta-hemolitic, ale caror efecte secundare pot duce la afectiuni cardiace, renale si articulare. S-a observat predominarea cazurilor de scabie (raie), care au fost in numar de 51, si a celor de pediculoza (paduchi), in numar de 466. Dupa zece zile de la efectuarea controlului din 2002, s-a constatat ca 11 prescolari si scolari nu s-au tratat de scabie, iar 87 nu au dat nici o importanta pediculozei.

Mai murdar e orasul

Contrar tuturor asteptarilor, ca si in acest an, in 2002 cele mai multe cazuri de copii infectati cu boli contagioase s-au inregistrat in mediul urban decat in cel rural. Astfel, din totalul de 969 de copii bolnavi, aproximativ 300 proveneau din mediul rural, diferenta facand-o scolarii si prescolarii din mediul rural.

La fel de rau ca si acum doi ani

Comparativ cu anul scolar 2001-2002, constantenii au demonstrat ca nu dau doi bani pe igiena si sanatatea odraslelor lor. Familiile copiilor care au fost depistati cu diferitele boli infecto-contagioase trebuiau sa urmeze sfatul medicului, sa-si trateze copiii, dar si pe ei insisi, cu alifiile recomandate si cu medicamentatia necesara. Acestia nu au prea respectat nici macar normele minime de igiena corporala. Spre exemplu, in anul 2001 s-au inregistrat 30 de cazuri de angine cu streptococ beta-hemolitic, fata de cele opt cazuri inregistrate in 2002 si 410 de anul acesta. Tot acum doi ani au fost depistati 566 de copii care aveau paduchi, fata de 466 din 2002 si 323 de anul acesta. In 2001 au fost depistate 817 de cazuri de purtatori de alte boli transmisibile, fata de cele 33 din anul 2002 si 257 din acest an.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii